Tampereen Teatteri mukana uudessa Tampereen Liikkuvassa Näyttämössä

 

Uusi käynnistyvä teatterialan toimintamalli Tampereen Liikkuva Näyttämö vie korkealaatuista teatteritaidetta teatterilaitosten ulkopuolelle. Toiminnan käynnistää tamperelaisten ikäihmisten luona kiertävä esitys, jonka toteuttavat yhteistyössä Tampereen Työväen Teatteri (TTT) ja Tampereen Teatteri (TT). Kiertävän esitystoiminnan suunnittelussa, kehittämisessä ja rahoittamisessa ovat olleet teattereiden lisäksi mukana Tampereen kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelut, sosiaali- ja terveyspalvelut, sekä Taiteen edistämiskeskus. Pilotin aikana luodaan monialaisella yhteistyöllä mahdollisuuksia kiertävän esitystoiminnan vakiinnuttamiselle.  Mallia on haettu Kansallisteatterin Kiertuenäyttämö-toiminnasta.

 

– Toiminnan taustalla on hoitolaitoksissa asuvien asukkaiden kulttuuristen oikeuksien toteuttaminen, sekä palvelukulttuurin kehittäminen myös meillä teattereissa. Lisäksi pyrimme luomaan pysyvän yhteistyömallin  kiertävälle esitystoiminnalle Tampereen ja Pirkanmaan alueella, kuvailee Tampereen Teatterin johtaja Reino Bragge.

 

Esitykset yhdistävät osaamista ammattiteattereista, vapaalta kentältä sekä hoitolaitoksista

TTT ja TT valmistavat yhdessä esityksen, joka suunnataan moninaisissa elämäntilanteissa oleville tamperelaisille ikäihmisille.  Jatkossa esitysten kohderyhmä voi löytyä esimerkiksi vankiloista tai lastensairaalasta. Ensimmäisen liikkuvan yhteistyöesityksen ensi-ilta on TTT:n Kellariteatterissa vuoden 2019 aikana, jonka jälkeen esitys lähtee kiertueelle hoitolaitoksiin 30 esityksen verran. Tämän jälkeen esitys palautuu vielä teatteritilaan esitettäväksi.

 

Kiertuetta ovat yhdessä teattereiden kanssa suunnitelleet mm. Teatteri Siperiasta tuttu freelancer-näyttelijä Riikka Papunen ja Kulttuuriosuuskunta Kajeen tuottaja Susanna Ihanus yhdessä Tampereen kaupungin suunnittelija Mari Jalkasen kanssa. Tukea koko prosessin käynnistämiseen ovat antaneet Taiteen edistämiskeskuksen läänintaiteilijat Arttu Haapalainen ja Iiro Heikkilä. Toimintaa valmistelevat työpajat toteutetaan syksyn 2018 aikana, esityskiertue kesän – syksyn 2019 aikana.  Molemmista teattereista työryhmään osallistuu yksi näyttelijä. Näyttelijävalinnat ja esitys julkistetaan myöhemmin talven aikana.

 

Työpajoissa tutkitaan uusia esityspaikkoja ja asiakkaiden teatterikokemuksia

Esityksiä edeltää 10 kappaletta osallistavia, vuorovaikutteisia työpajoja, joissa on mukana tamperelaisia ikäihmisiä, palvelukotien henkilökuntaa ja esityksen työryhmän jäseniä. Työpajoissa kuullaan ikäihmisten ja hoitohenkilökunnan toiveita teatteriesityksen toteuttamiseksi, pohditaan kuhunkin hoitolaitokseen kuuluvia konkreettisia esitystoiminnan reunaehtoja ja suunnitellaan itse esitystapahtumaa.

Tags:
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.