tampreen-teatteri-naytoksen-paakuva

1918 Teatteri taistelussa

Uutuusteos vuoden 1918 tapahtumista Tampereella ja teatterissa

Tampereen Teatterin koko henkilökunnan suurponnistus kuvaa kevään 1918 tapahtumia Tampereella. Uutuusteos 1918 Teatteri taistelussa saa kantaesityksen Tampereen Teatterin päänäyttämöllä 27.1.2018, jolloin traagisen sisällissodan alkamisesta tulee kuluneeksi sata vuotta.

 

Esityksen keskiössä on sisällissodan runtelema Tampereen Teatterin rakennus, joka toimi sodan aikana punaisten tukikohtana, kunnes 4. huhtikuuta 1918 valkoiset valtasivat sen.

 

Poikkeuksellisen esityksestä tekee se, että siinä ei ole pääroolia tai -rooleja, vaan se kertoo lukuisten ihmisten tarinaa.

 

Käsikirjoitus pohjautuu historiallisiin faktoihin, kirjeisiin ja muistelmiin. Lyytikäisen apuna tekstin kehittelyssä on ollut historiantutkija, filosofian tohtori Tuomas Hoppu.

 

”Tarkoitukseni on kuvata kaaosta, sekasortoa ja yhteiskuntajärjestyksen murenemista”, kertoo käsikirjoittaja-ohjaaja Lyytikäinen. ”Näytelmää kirjoittaessani temaattisesti vahvimmaksi aiheekseni on muodostunut kuitenkin ihmisten inhimillisten haaveiden, unelmien ja ihanteiden hajoaminen tai alas valahtaminen.”

 

Uutuusteosta esitetään vain kevätkausi 2018, tammikuun lopusta huhtikuun alkuun. Joka esityksessä 20 katsojalla on mahdollisuus seurata osa näytelmästä näyttelijäryhmän mukana kiertäen ympäri teatteria, muun yleisön seuratessa tapahtumia katsomossa.

 

1918 Teatteri taistelussa on Anna-Elina Lyytikäisen neljäs näytelmäkäsikirjoitus. Hänen aikaisemmat näytelmänsä ovat Sylityksin, Hämähäkkimiehen kosto ja Armon varassa.

 

Huom! Esitys sisältää voimakkaita kohtauksia ja rajua kielenkäyttöä.
Emme suosittele näytelmää lapsille.

 

Osallistu esitykseen!
Joka esityksessä 20 katsojaa voi osallistua esitykseen näyttelijäryhmän mukana erikoislipulla. Osta lippu Aplodista.

 

Blogijuttuja:
Teatterikärpäsen puraisuja
One Night in Theatre
Paljon melua teatterista
AksuPiippo.fi
Teatterinna
Kulttulinarismia

 

Taiteilijahaastattelut:
YouTube

Jaa:

Työryhmä

Käsikirjoitus ja ohjaus Anna-Elina Lyytikäinen
Lavastussuunnittelu Marjatta Kuivasto
Pukusuunnittelu Mari Pajula
Videosuunnittelu Joonas Tikkanen
Valosuunnittelu Raimo Salmi
Äänisuunnittelu Ivan Bavard
Koreografi Mari Rosendahl

Rooleissa

Valentin Salo
Moona Niemi / Loviisa Mounier
Aarni Hytönen
Roni Isokääntä
Juho Kurjonen
Tuomas Kylmäkoski
Eero Malila
Santtu Mutanen
Matias Prami
Rasmus Rajakallio
Pekko Rajala
Aapo Savisaari
Eero Viljanen

Esityksen tiedot

Ensi-ilta: 27.1.2018
Näyttämö: Päänäyttämö
Kesto: noin 2 t 50 min
Väliaika: Kyllä
Peruslippu: 10-44 €
Eläkeläislippu: 10-42 €
Opiskelija/lapsi/varusmies: 10-34 €

Katsojakommentit

Kiitokset onnistuneesta kantaesityksestä, joka liikutti sekä älyä että tunteita. Näytelmän teki erityisen kiinnostavaksi se, että henkilöhahmot perustuivat todellisiin ihmisiin ja myös tapahtumat noudattivat oikeita historian vaiheita ja tilanteita. Erityiskiitos Mari Turuselle, joka suoriutui upeasti vaikeassa roolissaan. Myös tavallisuudesta poikkeavat tapahtumat elähdyttivät: nuorukaisten agitaatio käytävillä ennen näytöksen alkua, näyttelijöiden lauluesitys väliajalla ravintola Kivessä ja tietysti esityksen ulottaminen koko taloon.


Teatteri taisteluissa on aiheeltaan ja ajoitukseltaan erinomainen valinta ohjelmistoon, ja toteutuskin kohtalaisen hyvä, herättää tunteita, ajatuksia ja hyvää tahtoa.


Hyvin rakennettu, koskettava, hieno kokonaisuus sisällissodan ihmisluonteista ja - kohtaloista? Hyvin inhimillinen ja hyvin lähelle tuleva näytelmä. Sekin, että nainen miehen silmin oli ensisijainen kehollisen pilkan kohde, josta lastakaan ei säästetty! Raadollista ja rumaa ennen metoo- kampanjaa. Taistelun sankareita ei ollut; kaikki pelkäsivät Katselijana ja osallistujana järisyttävä tunnekokemus! Myös yhteisöllinen kokemus läsnäolijoiden kanssa!! - Kaikkinensa huomionarvoinen kulttuuriteko ohjaaja Anna-Elina Lyytikäiseltä!


 

Katso kaikki kommentit

Jätä oma kommentti

Lehdistöarvostelut