tampreen-teatteri-naytoksen-paakuva

Avoin liitto – lähes levällään

Jukka Leisti ja Mari Turunen avioliittofarssin tähtinä!

Dario Fon ja vaimonsa Franca Ramen yhdessä kirjoittama huippusuosittu avioliittofarssi saa uuden elämän ohjaaja Tommi Auvisen käsittelyssä. Farssin pariskuntana nähdään Tampereen Teatterin komediavirtuoosit Jukka Leisti ja Mari Turunen.

 

Mitä siitä syntyykään, kun aviopari päättää avata suhteensa niin, että molemmilla on vapaus tulla ja mennä. Onko hyvä idea sittenkään hyvä juttu?

 

Avoin liitto – lähes levällään nostaa esille vahvasti naisnäkökulman. Tyylilajina on satiiri. Tuloksena on tragikomedia, jossa naisen ja miehen vuoropuhelu yhteiselämästä ja avioerosta käsitellään vahvasti mustalla huumorilla väritettynä.

 

Dario Fo ja Franca Rame

 

Dario Fo (s. 1926) on italialainen näytelmäkirjailija, teatteriohjaaja ja näyttelijä, jolle myönnettiin kirjallisuuden Nobel-palkinto vuonna 1997. Fon tunnetuimpia näytelmiä ovat Mysteerio Buffo (1969) ja Ei makseta, ei makseta (1974).

 

Franca Rame (1928–2013) oli italialainen näyttelijä ja naisasia-aktiivi. Franca Rame syntyi teatterisukuun, jossa on näytelty 1600-luvulta saakka. Rame valittiin Italian senaattiin vuonna 2006 Italia dei Valori -puolueesta.

 

Dario Fo ja Franca Rame solmivat avioliiton vuonna 1954. Fo sai vaimostaan samanmielisen ja innostuneen työkumppanin. Pariskunnan intohimoinen työtoveruus näytelmiä kirjoittaen, näytellen ja useita teatteriryhmiä perustaen kesti yli 60 vuoden ajan. Italialaisella tunteella ja temperamentilla he kävivät käsiksi kaikkiin aiheisiinsa; niin Italian yhteiskunnan epäkohtiin kuin miehen ja naisen herkullisen mutkikkaisiin suhteisiinkin.

Jaa:

Työryhmä

Kirjoittanut Franca Rame ja Dario Fo
Suomennos Aira Buffa
Ohjaus Tommi Auvinen
Lavastussuunnittelu Mikko Saastamoinen
Pukusuunnittelu Mari Pajula
Valosuunnittelu Raimo Salmi
Äänisuunnittelu Ivan Bavard ja Jaakko Virmavirta

Rooleissa

Jukka Leisti
Mari Turunen

videogalleria    

kuvagalleriaikoni    

oheismateriaaliikoni    

Esityksen tiedot

Ensi-ilta: 
Näyttämö:
Kesto:
Väliaika: Ei väliaikaa
Peruslippu:
Eläkeläislippu:
Opiskelija/lapsi/varusmies:

Katsojakommentit

Ei katsojakommentteja
 

Jätä oma kommentti

Lehdistöarvostelut

Pikkujoulukansa, huomio! Tampereen Teatterin uutuus, Tommi Auvisen ohjaama Avoin liitto – lähes levällään on runsaan tunnin mittaisena italialaismausteinen alkupala (...)

 

Leisti ja Turunen ovat kumpikin poikkeuksellisen voimakkaita näyttelijäpersoonallisuuksia. He tekevät Avoimesta liitosta Leistin ja Turusen näytelmän. (…)

 

Katso kaikki arvostelut