tampreen-teatteri-naytoksen-paakuva

En druva i solen

Ruotsalaisen Riksteaternin vierailu

1950-luvun Chicagossa mustat ja valkoiset kaupunkilaiset elävät visusti erillään toisistaan. Kansalaisoikeustaistelun siemenet on kuitenkin kylvetty ja unelma yhdenvertaisuudesta on syntynyt.

 

Youngerin perheen elämässä kamppaillaan toimeentulon kanssa ja sen myötä usko tulevaisuuteen on koetuksella.  Isoisän kuoleman aiheuttama henkivakuutuskorvaus tuo mukanaan uuden alun, mutta myös ristiriitaa, kun perheenjäsenten unelmat osoittautuvatkin kovin erilaisiksi keskenään. Valinta gheton ja valkoisen naapuruston välillä ei ole itsestään selvä eikä helppo.

 

En druva i solen (A Raisin in the Sun) täydentää vahvasti amerikkalaisten klassikkodraamojen ketjua. Siinä on kaikuja niin Tennessee Williamsista kuin Arthur Millerista. A Raisin in the Sun sai ensi-iltansa New Yorkissa vuonna 1959. Lorraine Hansberrysta tuli tällöin ensimmäinen afroamerikkalainen nainen, jonka kirjoittama näytelmä esitettiin Broadwaylla ja näytelmän ohjaajasta Lloyd Richardsista ensimmäinen Broadwaylle ohjannut afroamerikkalainen.

 

Näytelmää on esitetty Broadwaylla viimeksi vuonna 2014, jolloin näyttämöllä nähtiin mm. Denzel Washington. Näytelmää ei ole esitetty aiemmin Ruotsissa eikä Suomessa. Näyttelijöitä on kahdeksan.

 

Broadwayklassiker om familjen Youngers dröm om ett bättre liv. USA är i förändring, den afroamerikanska medborgarrättskampen har nyss inletts och nya möjligheter verkar dyka upp. Men det visar sig att orättvisorna består. Tre generationer lever under ett tak och när försäkringen efter mamma Lenas avlidna make betalas ut, kan drömmar plötsligt bli verklighet. Men hur ska familjen använda pengarna bäst. Till utbildning, spara dem på banken eller genom att köpa en spritaffär? Familjemedlemmarna drömmer om olika saker, men upptäcker snart att de motarbetas av ett strukturellt rasistiskt samhälle.

Jaa:

Työryhmä

Käsikirjoitus Lorraine Hansbury
Ohjaus Josette Bushell-Mingo

Rooleissa

videogalleria    

kuvagalleriaikoni    

oheismateriaaliikoni    

Esityksen tiedot

Ensi-ilta: 
Näyttämö:
Kesto:
Väliaika: Ei väliaikaa
Peruslippu:
Eläkeläislippu:
Opiskelija/lapsi/varusmies:

Katsojakommentit

Ei katsojakommentteja
 

Jätä oma kommentti

Lehdistöarvostelut

Ei lehdistöarvosteluita