tampreen-teatteri-naytoksen-paakuva

Marian sydän

Uusi musiikillinen näytelmä Maria Jotunista

Uusi musiikillinen näytelmä on kiehtova, koskettava ja ainutlaatuisen valloittava kuvaus kolmesta suomalaisesta kulttuuripersoonasta 1900-luvun alun Suomessa. Ensimmäistä kertaa näyttämön valtaa aikansa kohukirjailija Maria Jotuni. Kuohuvassa ajassa taiteilija etsii omaa ääntään nuoren valtion hakiessa omaa identiteettiään.

 

Fiktiivinen teos piirtää kuvaa persoonallisen monisärmäisestä, yliopistokoulutuksen saaneesta naisesta, joka kehitti ilmaisumuodokseen pelkistetyn novellin, loi modernia feminististä naiskuvaa, herättäen aikalaisissaan ristiriitaista hyväksyntää sekä voimakasta moraalista paheksuntaa.

 

Marian kirjallisen maailman ja todellisen elämän pintoihin vaikuttaa kaksi hyvin erilaista miestä. Aviopuoliso, uuttera tutkija, professori Viljo Tarkiainen. He ovat sidotut toisiinsa uran, kunnianhimon ja perheen takia. Lapsuus ja nuoruusajan ystävä Joel Lehtonen luo kirjailijan uraa samaan aikaan. Joelin kapinallisuus, juurettomuus ja boheemius polttaa ja pelottaa Mariaa. He ovat toistensa merkitsemät, mutta saavuttamattomat.

 

Vierailuesitys.

Jaa:

Työryhmä

Käsikirjoitus Kirsti Valve
Musiikkidramaturgia Antti Korhonen
Ohjaus Helena Kallio
Skenografia Sari Salmela
Valosuunnittelu Anssi Vättö
Tuotanto Musiikkiteatteri Kapsäkki

Rooleissa

Kirsti Valve (Maria Jotuni)
Teijo Eloranta (Viljo Tarkiainen)
Antti Korhonen (Joel Lehtonen)

Esitysaika Liput

Esityksen tiedot

Ensi-ilta: 23.10.2017
Näyttämö: Kivi
Kesto: 2 t 30 min
Väliaika: Kyllä
Peruslippu: 25 €
Eläkeläislippu: 25 €
Opiskelija/lapsi/varusmies: 25 €

Katsojakommentit

Vuosikymmenten takainen taiteilijaelämä tarjoillaan katsojalle aistikkaasti ja kuitenkin hienotunteisesti kuin lasillinen raikasta vettä. Teksti hersyy suomenkielen hienouksia ja huvittavia menneitä muoteja, savonmurretta käytetään tyylikkäästi. Näyttelijät tekevät työnsä niin, ettei puhetta ja laulua tarvitse eritellä, lyyrinen musiikki hyväilee kerrontaa, blues miltei kouri sitä. Näyttelijöiden musikaalisuus ja Kirsti Valveen voimakas tanssillisuus pyöräyttävät katsojan vastustamattomasti menneeseen ja takaisin. Vaikuttava kunnianosoitus teatteritaiteelle.


Kiitos ihanasta Marian sydämestä, koko työryhmälle! Taiteilijaelämää vahvasti ja lämmöllä, hieno käsis, musa ja toteutus. Menkää ihmiset nauttimaan, vielä ehtii!


Kiitos, todella antoisa ja terävänäköisesti sekä tapahtuma- että meidän aikaamme peilaava, kiteyttävä ja niiden pintoja syväluotaava näyttämötaideteos! Hieno kokonaisuus, jossa yhdistyivät monenkin tyyliset teatteri-ilmaisun lajit kesäteatterisävyistä veristisen draaman kautta bergmanilaisen mikroskooppiseen psykodraamaan kamarinäytelmällisellä otteella.


Jos ette jo ole menossa niin menkää katsomaan pienin keinoin tehtyä suurta teatteria! Olimme vaikuttuneita.

KIITOS! KIIITOS! KIIITOS! Oli todella vaikuttava ja vahva esitys! Valehtelematta teatteria parhaimmillaan! Myös nuoriso tykkäsi! Nyt on mukava muistella sitä!”

 

Katso kaikki kommentit

Jätä oma kommentti

Lehdistöarvostelut

Maria Jotuni kirjoitti naisen halusta suoraan jo 1900-luvun alussa – ja kertoo siitä nyt uutuusnäytelmän päähenkilönä (HS: 7.3.2017)

 

 

Katso kaikki arvostelut