tampreen-teatteri-naytoksen-paakuva

Patriarkka

Juha Jokelan vangitseva sukellus suomalaisuuteen

Heimo Harju palaa vaimonsa kanssa Normandiassa vietettyjen leppoisten eläkevuosien jälkeen kotimaahan. Heimon sisukkaana pyrkimyksenä on auttaa Suomi uuteen nousuun. Veteraani-insinöörin kotiinpaluu aiheuttaa kuitenkin lähipiirissä arvaamattomia jännitteitä, joiden purkautuminen sysää ystävät ja perheenjäsenet ennen kulkemattomille poluille.

 

Patriarkka on Juha Jokelan vangitseva kuvaus nykypäivän Suomesta – suurista ikäluokista, jotka muokkasivat maatamme vuosikymmenten ajan sekä heidän lapsistaan, jotka vielä keski-iän kynnykselläkin etsivät omaa paikkaansa maailmassa.

 

Näytelmä dramatisoi nyky-Suomen suuret teemat ihmisen tasolle raikkaasti ja rohkeasti, ketään säästämättä, ketään tuomitsematta. Patriarkka on koskettava ja hauska sukellus vanhenemiseen, vanhemmuuteen ja rakkauteen.

 

Nettijuttuja:

Paljon melua teatterista -blogi

Kielipuolen päiväkirja -blogi

P.S. Rakastan kirjoja -blogi

Kirjoista, musiikista, kulttuurista -blogi

Man Made Lifestyle

smackthejack.net

Keskustori.fi

 

 

Jaa:

Työryhmä

Käsikirjoitus Juha Jokela
Ohjaus Samuli Reunanen
Lavastus- ja pukusuunnittelu Mikko Saastamoinen

Rooleissa

Heikki Kinnunen Heimo Harju
Ritva Jalonen Virpi Harju
Jukka Leisti Kale Vainio
Kirsimarja Järvinen Anja Vainio
Risto Korhonen Jarno Harju
Mari Turunen Petra
Elisa Piispanen Jonna Harju
Arttu Ratinen Marko
Pia Piltz Nuori Virpi
Antti Tiensuu Nuori Heimo

Esityksen tiedot

Ensi-ilta: 8.9.2016
Näyttämö: Päänäyttämö
Kesto: 2 t 40 min
Väliaika: Kyllä
Peruslippu: 36 €
Eläkeläislippu: 34 €
Opiskelija/lapsi/varusmies: 26 €

Katsojakommentit

Patriarkka oli parasta Tampereen Teatteria sitten Kokkolan. Loistava käsikirjoitus, näyttelijän onnistuivat, pakko oli nauraa ettei olisi itkenyt. Samaistuin täysin viiltävään sukupolvianalyysiin.


Hieno, hyviä näyttelijäsuorituksia sisältänyt esitys.Miellyttävä teatteri-ilta...


Erinomaisen hienosti kirjoitettu, ohjattu ja näytelty esitys, näyttelijät tuottivat ihastuttavan kevyellä tekniikalla painavaa tekstiä ja ajatusta.
Lavastus, tehosteet ja puvut eivät tällä kerta myöskään 'syöneet' itse tarinaa, valot nostivat hienosti ihmisen esiin. KIITOS


Kiitos! Jalonen, Kinnunen, Leisti! Olitte aivan mahtavia rooleissanne Patriarkassa! Muutkin näyttelijät ykkösluokkaa, mutta ei voi mitään: veteraanikolmikolla ehkä herkullisimmat roolit. Ja Kinnunen osoitti kyllä olevansa ihan Suomen kärkikaartia näyttelijänä. Hieno teksti ja hieno ohjaus! En aikonut katsoa tätä, koska luulin näytelmää "hienoksi mutta pitkäveteiseksi", mutta olin täysin väärässä.

 

Jätä oma kommentti

Lehdistöarvostelut

Tämä on syksyn parasta teatteria!
Tampereen Teatterin Patriarkka hurmaa ajan kuvalla ja loistavilla näyttelijöillä.
 

Samuli Reunasen ohjaus on raikkaasti erilainen tulkinta. Panokset ovat etenkin naisten kohdalla kovat eikä sellaista tykitystä kuin Mari Turusen ja Ritva Jalosen monologit ole aikoihin lavalla nähty. Niissä naiset nousivat vihdoin arvostelemaan itsetyytyväisiä miehiä ja ääntä ja vimmaa riitti.
 

Esityksen vahva voima on Heikki Kinnunen Heimona. Hänessä tiivistyy suurten ikäluokkien kaikkivoipaisuus ja itsetärkeys.
 

- Tamperelainen / Katariina Fleming

 

Tampereen Patriarkka on ihanan herkkää ja oivaltavaa teatteria

Näin teatteria pitää tehdä. Tampereen Teatterin Patriarkka on hieno kokonaisuus, jossa kaikki esityksen osat ovat kohdallaan.
 

Samuli Reunasen ohjaus on älykäs ja oivaltava. Reunanen on lavastaja Mikko Saastamoisen, valosuunnittelija Tuomas Vartolan, äänisuunnittelija Jaakko Virmavirran ja videosuunnittelija Joonas Tikkasen kanssa luonut näyttämölle minimalistisen kokonaisuuden, jossa ei ole mitään turhaa ja kaikki tarpeellinen.
 

- Kielipuolen päiväkirja / Martti Saarela, Etelä-Saimaa

 

Keittiömestarin illallisbuffet

Illallinen katettuna päänäyttämön kauniissa ja tunnelmallisessa ylälämpiössä perjantaisin ja lauantaisin klo 17:30. Teatterin pääovet avataan klo 17:15.

Varaukset:

p. 010 346 2500
p. 010 346 2400

Buffetin voi varata yli 20 hengen ryhmälle myös muille päiville.