Alasivun pääkuva

Lehdistöarvostelut – Älä pukeudu päivälliselle

”Kun varakas aviopari saa viikonloppuvieraaksi kummankin rakastajan ja yhden hämmentyneen kokkiparan, alkaa tapahtua.  Kuka onkaan kenenkin rakastaja, kuka valehtelee ja kenelle? (…) Komedian makeimmat naurut synnyttää kaksi ystävystä, joita esittävät Jukka Leisti ja Ville Majamaa.  Heidän vilpistään koko vyyhti käynnistyy ja lopulta purkautuu.  Myös Mari Posti kokin roolissa kerää katsojan sympatiat ja hekotukset. (…)
Jos pitää verbaalista tykityksestä, tilannekomiikasta ja vihjailevasta teemasta, Älä pukeudu päivälliselle on oivallinen hauskuttaja.  (…) Näytelmää esitettiin samassa teatterissa menestyksekkäästi jo 1990-luvulla, ja molemmat versiot on ohjannut Mikko Viherjuuri.

EEVA Kulttuuri

 

 

”Valheita ja viettelyksiä ranskalaiskomediassa

 

Mikko Viherjuuren ohjaama Tampereen Teatterin 1990-luvun suurhitti Älä pukeudu päivälliselleriemastuttaa jälleen suurella näyttämöllä uutuustulkintana. Edellinen ensi-ilta oli 1993, ja näytelmää esitettiin peräti seitsemän vuotta. (…)

 

Tämänkin eroottisen komedian lataus lähtee siitä, että erotiikkaa on tarjolla, mutta ei saatavana. Esityksen hauskuus kumpuaa suunnitelmien muutoksista, väärinkäsityksistä ja sukkelista hätävalheista. (…)

 

Bernardin roolin esitti virtuoosisen tarkasti ja komedian vaatimalla överiydellä erinomainen Oskari Katajisto.  Katajisto on aivan tolkuton verbaalivirtuoosi syytäessään valkeita, jos kohta värikkäitäkin valheita vaimolleen ja rakastajattarelleen yrittäessään selvitä kiusallisista tilanteista. (…)

 

Esityksen hauskin hahmo on Jukka Leistin pitelemättömästi esittämä Robert, koomikkonäyttelijän mestarityö. Hänen nuhjuinen habituksensa suurena rakastajana virittää hymyn suupieliin jo sinällään. Puhumattakaan Leistin huikeasta mimiikasta, kun miespolo kun ei oikein tahdo pysyä mukana tapahtumien tuoksinassa. (…) Uhkea Elina Rintala on nainen paikallaan ovelana vaimona.

 


Maruska Verona
, Bernardin ”täystyrmäys” hänen rakastajattarenaan Suzannena on sensuelli ja seksikäs kuin mikä. Herkkävireinen Verona tekee jälleen hienon roolin keikistelevänä sulottarena.
Aivan verraton on kokin roolista ranskalaisdiivaksi kehkeytyvä, roisi ja rahvaanomainen, tavallinen työläinen, Mari Postin esittämä Susette. Porvariston hillitty charmi saa tuta hänen edesottamuksistaan. Se joutuu viimeistään koetukselle, kun Susetten raavas teurastaja-aviomies, Markku Thure pelmahtaa noutamaan kokkia kotiin.

 

Oman komiikkansa esitykseen tuo Marjatta Kuivaston toimiva ja kekseliäs lavastus. Perheen upea talo on vanha mylly rattaineen. Vaihtuvien kokoonpanojen lemmenpesinä ovat kanalasta, sikalasta ja myllyn yliseltä rakennetut makuukamarit.
Mikko Viherjuuren tilannekomiikkaan perustuva ohjaus vaatii näyttelijöiltä tarkkuutta, herkkyyttä ja sukkeluutta. Kauttaaltaan etevä esiintyjäkaarti selviää tehtävästä hyvin, yleisön räjähtäessä nauruun tuon tuostakin.”

KANSAN UUTISET, Siskotuulikki Toijonen

 

Älä pukeudu päivälliselle on lajinsa parhaimpia: se on matemaattisen tarkkaa verbaalileikkiä, joka pursuaa salarakkaita ja sekopäisiä sekaannuksia.
Tähän päälle Mikko Viherjuuren kepeä ohjaus ja näyttelijöiden sujuva kielijonglööraus, niin pikkujoulupaketti on kääräistynä.”

YLÖJÄRVEN UUTISET, Päivi Kuokkanen
Jukka Leisti on komedian ja farssin taituri ja saa pienillä eleillä katsomon tyrskymään naurusta. (…)
Ville Majamaa on myös ajoituksen mestari. Bernardilta tulee muunneltua totuutta, sellaisella vauhdilla, että heikompaa huimaa.
Elina Rintala on hänen vaimonaan tyrmäävän sensuelli ilmestys, jota Mikko Saastamoisen puvustus korostaa. (…)
Mikko Viherjuuri on komedioiden ja farssien ohjaajana vanha kettu. Hän taitaa iskut ja vaihdot tarkasti, junnaamaan ei jäädä.

TAMPERELAINEN, Katariina Fleming