Alasivun pääkuva

Lehdistöarvostelut – Kuin ensimmäistä päivää

”Kuin ensimmäistä päivää on Marjut Sariolan näyttelijänuran huippuhetkiä. Kokenut, lahjakas tekijä saa Anna Krogeruksen hienossa näytelmässä harvinaisen tilaisuuden, jota hän ei jätä käyttämättä. Sariola maalaa rajattomuutensa ja työelämän rakenteisiin uupuvan kiltin hoitaja Ritvan niin koskettavan inhimillisesti ja lämpimästi, että katsojalle jää pureksittavaa pitkäksi aikaa.”

AAMULEHTI, Matti Wacklin

 

”Kun täysi salillinen ihmisiä taputtaa seisaaltaan, jotain on osunut maaliin. Anna Krogeruksenriipaisevan realistinen näytelmä tarttuu hyvinvointivaltiomme häpeäpilkkuun: retuperällä olevaan vanhustenhoitoon. (–)

Marjut Sariolan roolisuoritus on mykistävä. Ritvan roolihahmon kautta hän antaa näkyvyyden heille, jotka eivät koskaan sano ei. (–)

Oletettavasti näytelmä ei ole tekijöilleenkään työ, joita osuu kohdalle kolmetoista tusinassa. Näyttelijäntyö on antaumuksellista, ja ohjaaja Marika Vapaavuoren huolellinen kädenjälki näkyy. Krogeruksen tekstissä riittää näyteltävää sivuhenkilöillekin; jokaiselle hahmolle annetaan syy olla sellainen kuin on. (–)

Loppumetrien vieraannuttaminen, Ritvan astuminen ulos roolistaan takaisin näyttelijä Marjut Sariolaksi on koskettavinta, mitä teatterissa on nähty aikoihin.”

KESKISUOMALAINEN, Anu Puska

 

”Ohjaaja Marika Vapaavuori on viisaasti luottanut painavan sisällön ja aihemaailman sisäistäneitten näyttelijöitten kantavuuteen. Näyttämötapahtumien sujuvuuteen on oma ansionsa Marjatta Kuivaston kekseliäillä lavastusratkaisuilla; hyvin rytmitetyillä vaihdoilla mennään tilasta ja tilanteesta toiseen.”

ILKKA, Olli-Pekka Ulkuniemi

 

”Koko työryhmä on sydämellä mukana esityksessä.”

YLÖJÄRVEN UUTISET, Päivi Kuokkanen

 

”Tämä esitys pysyy mielessä pitkään. Ajankohtainen aihe, koskettava tarina ja ennen kaikkea loistavat näyttelijäsuoritukset.

Marjut Sariolan Ritva tulee suoraan iholle kilttinä, joustavana, työlleen antautuvana hoitajana, joka herää huomaamaan, että loppupeleissä kiltteys ei olekaan hyve.

Eila Roine hoitokodin asukkaana Taimina tekee näyttämöllä jälleen huipputyötä, eikä moitittavaa ole muidenkaan näyttelijöiden suorituksissa.

Frenckellin näyttämölle on loihdittu kerrassaan puhutteleva, monitahoinen esitys.”

PIRKKALAINEN, Maija-Riita Merikanto