Alasivun pääkuva

Lehdistöarvostelut – Kylmä murha

”Jos ei jaksa lukea brittiläisiä dekkareita, kannattaa mennä katsomaan Kylmää murhaa TT-Frenckelliin. (…) Edward Taylorin trilleri puristaa kahteen tuntiin klassiset kieroilumysteerin elementit ja tarjoilee ne peruspakettina, jossa hahmot ja lavastus solahtavat yhteen kuin drinkkisekoittimen puolikkaat.”

 

AAMULEHTI, Markus Määttänen

 

Mikko Viherjuuren sovitus Edward Taylorin trilleristä on onnistunut. Monet ohjaajan ratkaisut ovat oivallisia. Lavastaja Marjatta Kuivasto täyttää Taylorin tekstin asettamat sisustustoiveet dekkarigenren karmeaa piilohuumoria sivistyneesti myötäillen. Kuivaston käsissä myöhäismodernista asunnosta tulee myös tyylitietoisesti toimiva murhaamiskone. (…)

Yllätysten sarja kohottaa mielialaa koko katsomossa. Kaikki tuntuu selviävän, mutta sitten uusi ratkaisu työntää tieltään entisen.  Katsomo alkaa jännittää sitä, miten monta kertaa se tapahtuu. Odotuksessa on oma hauskuutensa, mutta ohjaaja Mikko Viherjuuren ja näyttelijä Latva-Äijönerinomaisen oivaltavasti valitseman musiikin sävynmuutos kavaltaa loppuratkaisun. (…) Viherjuuren Kylmä murha on lajityyppinäytelmä. Se on kompakti pakkaus dekkarigenren tietyn alalajin problematiikkaa.”

 

DEMOKRAATTI, Pertti Julkunen

 

 

”Näyttelijät tuntuivat nauttivan aidosti. Viimeistään väliajan jälkeen he taisivat aistia, että bravo-huutoja kuullaan loputtomien lopputaputusten aikana. Jukka Leisti kasvoi ensi-illan aikana rooliinsa niin hyvin, että ihan kuin hän ei olisi lopuksi enää edes näytellyt. (…)

 

Mikko Viherjuuri on onnistunut Kylmässä murhassa kuin huippuelokuvan leikkaaja.  Kohtauksesta toiseen mennään juuri siinä kohdassa, kun se ensimmäisen kerran on mahdollista – ei yhtään myöhemmin, ei mitään löysää. (…)

 

Dekkarihulluna vaadin murhamysteeriltä teatterissa niin paljon, että olen tottunut pettymään kaikkiin hiirenloukkuihin. Toisen kerran elämässäni olen valmis katsomaan näytelmän toisen kerran. Aivan niin kuin hyvän dekkarin voi lukea uudelleen.”

 

KESKUSTORI.fi, Marita Salonen

 
Edward Taylorin jännäri käyttää hyisellä tavalla hyväkseen mielen sokkeloita.  Mikko Viherjuurenohjaus ja Marjatta Kuivaston lavastus ruokkivat oivallisella tavalla laukkaan karkaavaa mielikuvitusta. (…)

 

Esa Latva-Äijö on vakuuttava Harold, yllättäjä ja yllätetty, jonka otsalohkon takana mantelitumake paiskii ylitöitä.”

 

YLÖJÄRVEN UUTISET, Päivi Kuokkanen

 


”Tampereen Teatterin syyskauden ensimmäisestä ensi-illasta sai poistua tukka pystyssä, jos ei sentään kauhusta kankeana.”

 

VALKEAKOSKEN SANOMAT / Eila Saukkonen