Alasivun pääkuva

Lehdistöarvostelut – Tarpeettomia ihmisiä

”TT-Frenckellissä ensi-iltansa saanut Tarpeettomia ihmisiä on vahva ja koskettava teatterielämys. Reko Lundánin 12 vuotta sitten kirjoittama näytelmä on viiltävän tarkka analyysi ja ajankuva.”
Katariina Fleming, Tamperelainen

 

Tarpeettomia ihmisiä saa täydet viisi tähteä ***** ”
Blogi Teatterikärpäsen puraisuja

 

”Hemmetti vieköön. Ohjaaja Muranen tekee sen taas. Pistää jälleen kerran ihmiset katsomaan vakavaa näytelmää ja pyyhkimään silmäkulmiaan. Ja jälleen kerran tyylillä ja taidokkaasti. Toki kiitos kuuluu myös liian aikaisesti keskuudestamme poistuneelle, huikeita tekstejä kirjoittaneelle Lundánille.”

Gekko Paavilainen, Man Made Lifestyle

 

”Ajaton Tarpeettomia ihmisiä on pala todellisuutta näyttämöllä: osoitus naisen vahvuudesta mahdottoman edessä ja korkeaveisu suomalaisen miehen tyhmyydelle.
Älkää jättäkö tätä katsomatta. Näytelmän jälkeen ymmärrätte itseänne enemmän.”
Heikki Syrjänen, Keskustori.fi 

 

Murasen liioittelematon, syvästi tunteisiin vetoava, erittäin onnistunut ohjaus on yhteiskunnallisesti vahvasti kantaaottava, psykologinen draama. Rajusta kontekstista huolimatta Muranen ei mässäile väkivallalla, vaan tuo sitä esiin veristen videoiden, varjokuvien ja erinomaisesti valitun musiikin myötä. Pelon ilmapiirin ja tunteiden kirjon esiin tuojana ja henkilöohjaajana hän on psykologisesti tarkka välttyen karikatyyreiltä.”
Siskotuulikki Toijonen, Kansan Uutiset Verkkolehti 

 

”Onpa upeaa seurata näytelmää, jonka selkeä sanoma ja eteneminen pitää otteessaan. Vakava ykkösteema on perheväkivalta. Katsoja saa ajattelemisen aihetta muutoinkin: minkä pohjalle rakennamme käsityksemme arvostamme ihmisenä?
Vaikka puhutaan vakavista asioista, ahistuskerroin ei nouse tappiin. Reko Lundánin teksti on herkullista ja huumorilla höystettyä. (–)
Eeva ja Mati Hakulinen kruunaavat koskettavan tunnelman taistellessaan avioparina.
Toimittajan tähdet: ***** ”
PIRKKALAINEN, Antti Jokinen

 

”Näytelmän keskiössä on lähisuhdeväkivalta, jonka laukaisee “aivan tavallisen perheen” isän Karin (Matti Hakulinen) jääminen työttömäksi. Aihe on mitä ajankohtaisin, sillä perheväkivallan yleisyydestä kertovat karut tilastot. Väestöliiton mukaan Suomessa tehdään henkirikoksia EU:n jäsenmaiden keskiarvoon verrattuna kaksinkertainen määrä, ja yleensä pahoinpitelyn kohteena on nainen. Valitettavasti väkivaltatapauksista poliisin tietoon päätyy vain muutama prosentti. Erästä tällaista hyvinvointiyhteiskunnan piiloteltua perhesalaisuutta kuvaa Tampereen Teatterin Frenckell-näyttömöllä ensi-iltansa 14.1.2015 saanut Miika Murasen ohjaus.”
Tiina Lehikoinen, Amusa

 

Reko Lundán oli vankka ja tarkkanäköinen kirjoittaja, joka osasi kuvata sen, miten lemmenluritukset muuttuvat kuritukseksi ja henkiseksi kuristukseksi. Miten häpeä ja työttömyys, syyllisyys ja mustasukkaisuus puristavat ihmistä. (…) Pieneen vaitonaiseen poikaan samaistuva ohjaaja tietää, miten tuoda lapsen osa esiin. Tämä ei tule väliin huutamaan, että lopettakaa. Miika Murasen ohjaus, Mikko Saastamoisen lavastus ja Mika Hiltusen valo- ja videosuunnittelu toimivat yhteen simppelisti ja selkeästi. ”
Blogi Tampester Teatro

 

”Kaikki näyttelijäsuoritukset osuivat nappiin. Matti ja Eeva Hakulinen ovat uskottavia niin rakastavana avioparina kuin väkivaltatilanteissakin. Pikkuhiljaa kasvava pahoinvointi ja erilaiset pelkotilat, häpeäntunteet omasta käytöksestä ja yritykset etsiä poispääsyä tästä mahdottomasta tilanteesta, ovat toden tuntuisia ja vivahteikkaita.”
Tikka TV