Edward Albeen Kuka pelkää Virginia Woolfia?

Ensi-ilta

21.10.2020


Näyttämö

Frenckell

Katuosoite

Frenckellinaukio 2

Kesto

2 t 45 min

Väliaika

Kyllä


Genre

Draama
Klassikko

Esittely

Tervetuloa jatkoille Marthan ja Georgen luokse! Tarjolla raikkaita juomia ja julmia seurapelejä.

Avioliiton sisäiset julmat valtapelit ja paljastuvat totuudet toimivat Edward Albeen modernin klassikon ainesosina. Kuka pelkää Virginia Woolfia? on näytelmä unelmista, rakkaudesta ja riippuvuudesta; siitä kaikesta mistä parisuhteet on tehty.

Tähän lukuisten avioliittodraamojen esikuvaan ja kaikkien aikojen parhaimmaksi kehuttuun näytelmään tarttuu ohjaaja Marika Vapaavuori, jonka edellinen avioliittokuvaus oli Tampereen Teatterissa nähty menestysnäytelmä Anna Karenina (2018).

Näyttelijät

Ritva Jalonen
Martha

Ritva Jalonen

Kai Vaine
Nick

Kai Vaine

Tekijät

Työryhmä

Kirjoittanut
Edward Albee
Suomennos
Reita Lounatvuori
Ohjaus
Marika Vapaavuori
Lavastussuunnittelu
Juho Lindström
Pukusuunnittelu
Mari Pajula
Valosuunnittelu
Tuomas Vartola
Äänisuunnittelu
Hannu Hauta-aho
Äänisuunnittelu
Jouni Koskinen
Kampausten ja maskien suunnittelu
Kirsi Rintala

Arvostelut ja katsojakommentit

Arvostelut

Pirmediat, Matti Pulkkinen

"Ritva Jalosen tekemä Martha ja Esa Latva-Äijön tekemä George ovat veret seisauttavia roolitöitä. Yhtä riipaisevasti Kai Vaine vie Nickin osan ja Linda Wiklund Honeyn osan. Nelikolla on kaikki pelissä. Heidän ammattitaitonsa on valjastettu tehokkaaseen käyttöön. Jalonen, Latva-Äijö, Vaine sekä Wiklund muistetaan tulevaisuudessa nimenomaan näistä heittäytymisistä."

Aamulehti, Nina Lehtinen

"Jalosen ja Latva-Äijön välinen aggresiivinen dynamiikka on armottomuudessaan omaa luokkaansa, ja imee kaikessa ilkeydessäänkin katsojan nopeasti pauloihinsa. Tällaisesta julmuudestahan me katsojat nautimme!Yhtään huonompia – tai tässä tapauksessa ihmisinä parempia – eivät ole Kai Vaineen vetovoimastaan varma Nick ja Linda Wiklundin hömelö Honey, jotka saapuvat pahaa-aavistamattomina pariskunnan luo jatkoille."

Tamperelainen, Katariina Fleming

"Ritva Jalonen on saanut toiveroolin, jossa hän saa panna kaiken taitonsa peliin ja onnistuu jälleen erinomaisesti. Martha taitaa irvokkaan ihmissuhdepelin ja rikkoo sääntöjä. Jalonen tekee ehkä koko syyskauden parhaan roolityön. Vastavoimana on Esa Latva-Äijö, joka loistaa Georgen roolissa ihailtavalla tarkkuudella. Hänen ilmeensä ja äänenpainonsa ovat punnittuja ja maaliin osuvia. Todella harvoin näkee näin tasavahvaa paria näyttämöllä. – – Marika Vapaavuoren ohjaustyö saa näytelmästä kaiken irti ja tekee henkilöohjauksessa ihmeitä. Tämän näytelmän jälkeen katsoja ei ole pitkään entisensä – asiat pyörivät mielessä."

Kulttuuritoimitus.fi, Aila-Liisa Laurila

"Näyttämön pelit ja leikit sitovat pitävät lujasti pihdeissään Marika Vapaavuoren ohjauksessa. – – Ritva Jalonen vetää Marthan roolin uljaasti. Hän ei ole samanlainen mielipuoli kuin elokuvan Liz Taylor, mutta tekee töitä hurjemmin kuin täysillä. "

Man Made Lifestyle, Gekko Paavilainen

"Syyt näytelmän huikeuteen ovat yksinkertaiset. Albeenin teksti kaikessa pirullisuudessaan on kerta kaikkisen mainio. Dialogi on puhdasta kultaa ja neroutta kaikessa inhimillisessä sairaudessaan. Näytelmä tykittää mieletöntä tavaraa koko pituutensa ajan. Tunti kaksikymmentä viisi minuuttia ennen väliaikaa hurahti tuosta vaan. Tuntui, että tekstiä olisi voinut kuunnella loputtomiin ilman taukoa. Ja neroutta käsikirjoituksessa on se, että vaikka taustavire on koko ajan piinaavan ahdistava, katsoja ei voi olla nauramatta Marthan ja Georgen sanallisille sivalluksille. Toinen erittäin tärkeä syy näytelmän totaaliseen onnistumiseen on se, että se on annettu Marika Vapaavuoren ohjattavaksi. Suorastaan palvon Marikaa. Kaikki mihin hän ryhtyy, myös onnistuu."

Kielipuolenpäiväkirja, Matti Saarela

"Edward Albeen psykologinen trilleri ei ole menettänyt tehoaan – Tampereen Teatterin Kuka pelkää Virginia Wolfia oli vaikuttavaa näyttelijöiden teatteria"

Katsojakommentit

Tutustu myös näihin

Draama
Syksyllä 2024

Ihmettä kaikki

Uutuusnäytelmä Juha Itkosen perheromaanista

Näyttämö: Frenckell

Seuraavat esitykset:

Osta lippu Lue lisää
Fantasiaseikkailu
Puhenäytelmä
Syksyllä 2024

Taru Sormusten herrasta

J. R. R. Tolkienin rakastettu klassikko. Tampereen Teatterin, Tampere-talon & Tampere Filharmonian suurtuotanto syksyllä 2024 Tampere-talossa

Näyttämö: Tampere-talo

Seuraavat esitykset:

Osta liput Lue lisää
Komedia
Syksyllä 2024

Vaimoni, Casanova

Leea Klemolan teatteriin sijoittuva raadollisen hauska komedia

Näyttämö: Frenckell

Seuraavat esitykset:

Osta lippu Lue lisää