Eerika Rantasen tähänastinen elämä

Ensi-ilta

18.04.2024


Näyttämö

Frenckell

Katuosoite

Frenckellinaukio 2

Kesto

2 t 35 min

Väliaika

20 min


Genre

Draama
Yhteistyö

Esittely

Poistunut ohjelmistosta

★★★★★ Aamulehti
★★★★ Kulttuuritoimitus.fi
★★★★★ Man Made Lifestyle

Esityksiä vain 4.5. saakka!

Miltä tuntuu olla jatkuvasti altavastaajana?
Eerika Rantaselle tämä kokemus on tuttu.

Hoitajaopintoihin liittyvät sairaalaharjoittelut, alkoholisti-isän kaikkialle seuraava varjo, sydämen ympäri muljauttava rakastuminen, seksi, ystävät, nuoren elämän surut ja riemut. Eerikan matka kohti aikuisuutta on täynnä kamppailua ja kipua.

Neljäkymmentäviisivuotias Eerika katsoo elettyä taaksepäin, nuorta itseään kokeneempana ja viisaampana. Miten tästä kaikesta selvittiin ja päädyttiin jotakuinkin tolkkupäisenä tähän?

Eerika Rantasen tähänastinen elämä on vakuuttava taidonnäyte kolmen upean näyttelijän ja yhden taitavan muusikon saumattomasta yhteispelistä; esityksen nimiroolissa nähdään Ria Kataja, kertojina ja muissa rooleissa Kaisa Hela ja Eeva Soivio, muusikkona Mila Laine, joka on myös säveltänyt esityksen musiikin. Esityksen ohjaa Juha Jokela.

Lämmin, huumorin sävyttämä tarina pohjautuu väljästi näyttelijöiden omiin kokemuksiin. Vaikka teos ei kerro suoraan kenenkään elämästä, siitä välittyy väkevänä alkuperäisen kokemuksen tunnustuksellisuus ja omakohtaisuus.

Eerikan tarina nähdään nyt ensimmäistä kertaa teatterin näyttämöllä. Esitys on Jyväskylän Kaupunginteatterin, Tampereen Teatterin ja Kansallisteatterin yhteistuotanto

Kantaesitys Jyväskylän Kaupunginteatterin Suurella näyttämöllä 2.3.2024
Ensi-ilta Tampereen Teatterin Frenckell-näyttämöllä 18.4.2024
Ensi-ilta Kansallisteatterin Pienellä näyttämöllä 6.9.2024

Ylen 14-osainen, samanniminen kuunnelmasarja ilmestyi vuonna 2022 ja on kuunneltavissa Yle Areenassa. Sekä kuunnelman että teatteriesityksen käsikirjoitukset ovat syntyneet tekijöiden pitkän ja monivaiheisen yhteistyön tuloksena. Kuunnelmasarjan odotettu toinen kausi alkaa Ylellä näytelmän kantaesityspäivänä 2.3.2024.

Näyttelijät

Mila Laine
muusikko

Mila Laine

Tekijät

Käsikirjoitus
Juha Jokela, Kaisa Hela, Ria Kataja, Eeva Soivio
Ohjaus
Juha Jokela
Lavastussuunnittelu
Mikko Saastamoinen (TT)
Pukusuunnittelu
Auli Turtiainen (SKT)
Valo- ja videosuunnittelu
Antti Silvennoinen (JKT)
Musiikki
Mila Laine
Äänisuunnittelu
Juha Tuisku (SKT)

Arvostelut ja katsojakommentit

Arvostelut

Keskisuomalainen, Anna-Mari Laulumaa

"Jo aivan ensiminuuteilla nousee liikutus. Se pulpahtaa, kun näyttelijät Kaisa Hela, Ria Kataja ja Eeva Soivio kertovat, että Eerika Rantasen tähänastinen elämä on syntynyt heidän omista tarinoistaan. He tulevat läsnä oleviksi tavalla, joka avaa myös minut katsojana. Yksityisimmistä tarinoista tulee yhteinen. - - Tällainen dramaturgia on kuin lauluyhtyeen moniäänistä laulua. Teatterin jazzia. - - Eerika on hyväsydäminen, tavallinen tyttö. Hieman ujo ja yksinäinen. Elämän ulkopuolelle sitä katselemaan jäävä haaveilija. Joku voi miettiä, miksi tällainen ihan tavallinen tyttö on näytelmän päähenkilö. Ja juuri siksi pitää! Juuri siksi! Tytön näkökulma, ihan tavallisen tytön näkökulma on tärkeä. Ihan tavallisen tytön elämä on tärkeä. Voi ihana Eerika! "

Aamulehti, Nina Lehtinen

"Kolmen teatterin eli Tampereen Teatterin, Jyväskylän kaupunginteatterin ja Kansallisteatterin yhteistuotantona ja kolmen näyttelijän sekä ohjaaja Juha Jokelan yhteistyönä syntynyt loistava käsikirjoitus imee sisäänsä heti alkuhetkillään. Komediaan ehdollistunut katsoja saattaa vähän hämmentyä, kun luvassa onkin vakavaa vaikuttavaa draamaa, mutta tilannehuumori ja tunnistettavat hahmot puhaltavat tragediaan ilmaa ja keveyttä."

Kulttuuritoimitus.fi, Jussi Kareinen

"Kolmen teatterin yhteistyönä syntynyt Eerika Rantasen tähänastinen elämä on erinomaisesti rytmitetty kokonaisuus, jota taitava näyttelijäkolmikko kannattelee taiten. Kokonaisuuden kruunaa Juha Jokelan ohjaus, joka hyödyntää kekseliäästi niukkaa mutta mietittyä ylöspanoa."

Man Made Lifestyle, Gekko Paavilainen

"Upeat näyttelijät Ria Kataja, Kaisa Hela ja Eeva Soivio. Ei voi sanoa mitään muuta kuin, että olette timanttia! Kaikki kolme niin loistavia, että he saavat itkun ja naurun siirtymään katsojan sieluun. Unohtamatta ihan upeaa live-musiikkia lavalla, joka luo täydellisen tunnelman. Kiitos sinä hieno Mila Laine. "

Katsojakommentit

Tutustu myös näihin

Draama
Syksyllä 2024

Ihmettä kaikki

Uutuusnäytelmä Juha Itkosen perheromaanista

Näyttämö: Frenckell

Seuraavat esitykset:

Osta lippu Lue lisää
Fantasiaseikkailu
Puhenäytelmä
Syksyllä 2024

Taru Sormusten herrasta

J. R. R. Tolkienin rakastettu klassikko. Tampereen Teatterin, Tampere-talon & Tampere Filharmonian suurtuotanto syksyllä 2024 Tampere-talossa

Näyttämö: Tampere-talo

Seuraavat esitykset:

Osta liput Lue lisää
Komedia
Syksyllä 2024

Vaimoni, Casanova

Leea Klemolan teatteriin sijoittuva raadollisen hauska komedia

Näyttämö: Frenckell

Seuraavat esitykset:

Osta lippu Lue lisää