Kuva näyttelijästä Heikki Kinnunen

Heikki Kinnunen

Raahessa syntymässä käynyt, sielultaan mikkeliläinen Heikki Kinnunen valmistui näyttelijäksi Suomen Teatterikoulusta 1967. Heti valmistuttuaan hän sai kiinnityksen Suomen Kansallisteatteriin 1967-71, josta siirtyi Kalle Holmbergin ja Ralf Långbackan johtamaan Turun Kaupunginteatteriin 1971-77. Kom-teatterissa hän näytteli 1977-79.

Välillä freelancerina viihtynyt Kinnunen kiinnitettiin 1982 Helsingin kaupunginteatteriin, jossa hän viihtyi aina vuoteen 1990. Tampereen Teatteriin vapaa taiteilija kiinnitettiin 2002 ja Tampereelta hän jäi myös eläkkeelle keväällä 2009.

Kinnunen on ollut mukana monissa Suomen teatterihistorian merkkitapauksissa. Hän oli 1960-luvulla mukana Ylioppilasteatterin kuuluisassa Lapualaisoopperassa sekä Turun kaupunginteatterin 1970-luvun legendaarisessa teatteritapauksessa Aleksis Kiven Seitsemän veljestä.

Viihdeohjelmat Ällitälli ja Merirosvoradio 1970-luvun alussa nostivat nuoren miehen suomalaisten lemmikiksi ja koko kansan Heikiksi. Ohjelmia seurasivat ÄWPK eli Älywapaa palokunta, Soitinmenot, Kissa vieköön, Heksa ja Leksa sekä monet muut suositut viihdesarjat.

Kinnunen on ollut luottonäyttelijä kymmenissä ja kymmenissä elokuvissa. Hän muun muassa näytteli Vääpeli Körmyä viiden elokuvan verran ja oli mukana kuudessa Uuno Turhapuro -elokuvassa. ÄWPK:n suositun Kinnusen esittämän Viljon perään kyselevän sketsihahmon pohjalta valmistui myös komediaelokuva Onks” Viljoo näkyny?.

”Ei kun syömään” ja monta muuta mainoslausetta kansan suuhun iskostanut Kinnunen on innostanut myös naapurimatkailuun. Hän johdatti suomalaiset venäjän kielen alkeisiin hauskoissa Požaluista-opetusohjelmissa (1985-88) ja viron kielen saloihin Nael kummi-kieliohjelmassa (2002).

Kinnunen on levyttänyt pari sataa biisiä, joista tärkeimpinä hän pitää Veikko Lavin lauluja.

Roolit Tampereen Teatterissa

Näytelmä Rooli Ensi-ilta
Arktiset leikit Marja-Terttu Zeppelin 04.09.2019

Mukana näytelmissä