Yleisötyö

Yleisötyön avulla madalletaan yleisön kynnystä tulla teatteriin, tehdään teatteria tunnetuksi ja tuodaan teatteri kaikkien saataville. Yleisötyöllä teatteri tuottaa uudenlaisia avauksia yleisön suuntaan. Taiteilijoille yleisötyö antaa mahdollisuuden kohdata katsojia erilaisilla tavoilla.

Otathan yhteyttä, jos haluat kysyä jotakin tai ideoida kanssamme lisää kivaa Tampereen Teatteriin!

Neili Koivuniemi
tiedottaja, yleisötyö
p. 010 346 2258
neili.koivuniemi@tampereenteatteri.fi

Nuori Näyttämö

Nuori näyttämö

Tampereen Teatteri on ensimmäistä kertaa mukana yhtenä kuudesta ammattiteatterista Työväen Näyttämöiden Liiton järjestämässä valtakunnallisessa Nuori Näyttämö -hankkeessa. Nuori Näyttämö toteutetaan viidellä paikkakunnalla ja mukana ovat Tampereen Teatterin lisäksi Helsingin Kaupunginteatteri, Lappeenrannan kaupunginteatteri, Rovaniemen Teatteri, Seinäjoen kaupunginteatteri ja Suomen Kansallisteatteri.

Nuori Näyttämö tulee tavoittamaan koko maassa lähes 500 nuorta teatterinharrastajaa ja yli 10 000 nuorta katsojaa.

Nuoren Näyttämön teatteriryhmät on valittu

Valtakunnallisen Nuori Näyttämö -hankkeen neljännen kierroksen (2022–24) nuorten teatteriryhmät on valittu. Mukana on 27 nuorten ryhmää 16 eri paikkakunnalta.

Tampereelta hankkeeseen on valittu neljä nuorten ryhmää: Frosine / Suomen teatteriopisto, Sirpaleteatteri / Nuorten Draamaryhmä, Tampereen Nuorisoteatteri ja Tampereen seudun työväenopiston Teatteritaideryhmä IV.

Uusia nuortennäytelmiä

Hanketta varten on valmistunut kolme uutta kotimaista nuortennäytelmää ja yksi käännösteksti. Näytelmätekstit ovat inspiroivan omaäänisiä ja antavat monipuolisen kuvan siitä, mitä kaikkea näytelmä voi tässä hetkessä olla.

Kukin mukaan valittu ryhmä on valinnut ja esittää yhden uusista näytelmistä. Uudet näytelmät ovat Arda Yildirimin Meistä, kärpäsistäMarko Järvikallaksen KirsikkapommiPauliina Feodoroffin Siirtomaakansakunta ja käännösnäytelmänä suomenruotsalaisen Christoffer Mellgrenin Kakkua jaettavaksi – kuusi viipaletta oikeudenmukaisuudesta.

Nuori Näyttämö -paikallisfestivaalit keväällä 2024

Nuori Näyttämö -paikallisfestivaalit järjestetään keväällä 2024. Tampereen paikallisfestivaalit järjestetään Tampereen Teatterin Frenckell-näyttämöllä 13.–14.5.2024, missä nähdään kaikkien neljän mukaan valitun teatteriryhmän esitykset.

Hanke päättyy Nuori Näyttämö -katselmukseen, joka järjestetään 16.–18.8.2024 Suomen Kansallisteatterin Pienellä näyttämöllä. Katselmuksen ohjelmisto kootaan siten, että mukaan valitaan eri tekstejä, eri alueilta ja erilaisia tulkintoja.

Teatterikierrokset

Kurkista kulisseihin ja varaa teatterikierros ryhmällesi

Huom! Yleisökierroksia ei järjestetä päänäyttämöllä 15.3.2024–31.8.2025 teatterin peruskorjauksen vuoksi.

Kierros kestää noin tunnin ja sen aikana kurkistetaan päänäyttämön taakse mm. puvustoon ja lavastevarastoon. Ryhmä kuulee tarinoita ja yksityiskohtia Tampereen Teatterin historiasta ja ihmisistä.

 • Kierrokset soveltuvat 10–30 hengen ryhmille.
 • Kierroksia järjestetään pääsääntöisesti klo 9–11 ja 15–17
 • Teatterikierroksen hinta on 15 €/hlö. Opiskelijat 20 €/ryhmä (maksu käteisellä), 30 €/ryhmä (maksu laskulla).

Varaukset ja lisätiedot:

p. 010 346 2258, neili.koivuniemi@tampereenteatteri.fi

Tutustu alla olevan videon avulla Tampereen Teatteriin ja teatteriesitysten valmistamiseen ja kurkista kulissien taakse.

Taidetestaajat

Tervetuloa Taidetestaajat!

Hienoa, että olette tulossa Tampereen Teatterin Frenckell-näyttämölle (os. Frenckellinaukio 2) katsomaan Klaani-näytelmää!
Taidetestaajat-elämys koostuu kolmesta vaiheesta: etkoista, teatterivierailusta ja jatkoista.

Etko- ja jatkomateriaali

Näytelmän käsittelyä varten valmistettuun etko- ja jatkomateriaaliin pääset tutustumaan alla olevasta linkistä. Materiaalista voitte poimia teille sopivat osat. Materiaalissa INFO kertoo tärkeimmät asiat saapumisesta vierailulle.

Teatterilaisten haastatteluhetki vierailun yhteydessä, lähetä kysymyksiä!

Esityksen jälkeen näyttämöllä on esityksen työryhmän haastatteluhetki, joka kestää noin 20 minuuttia. Toivomme, että lähetätte etukäteen kysymyksiä oman esityspäivän haastatteluun. Lähetä kysymykset osoitteella: neili.koivuniemi@tampereenteatteri.fi.

Liitäthän viestiisi vierailupäivänne.

HUOM opettaja!

Seuraa sähköpostiasi: Opettajat saavat teatterilta sähköpostia viimeistään viikkoa ennen Taidetestaajat-vierailua. Viestissä on tärkeää ajantasaista tietoa vierailulle saapumisesta ja käytännöistä. 

Mitä tykkäsitte? Fiilikset jakoon:
#tampereenteatteri #taidetestaajat

INFO

Saapuminen teatteriin ja muuta tärkeää tietoa

 • Esitys on Tampereen Teatterin Frenckell-näyttämöllä (os. Frenckellinaukio 2).
 • Taidetestaajien näytöksissä ei ole merkittyjä paikkoja, ette siis tarvitse lippuja.
 • Ulkovaatteet jätetään bussiin tai aulan naulakoihin.
 • Esityksen alkamisesta ilmoitetaan merkkisoitoilla.
 • Sulje esityksen ajaksi kännykkä, samoin myös kaikki soittimet ja pelit.
 • Esityksen aikana valokuvaaminen ja nauhoittaminen eivät ole sallittua.
 • Eläydy esitykseen! Naura, jos naurattaa ja itke, jos itkettää. Voit antaa myös väliaplodeja.
 • Arvostathan esiintyjiä ja muita katsojia. Jaa ajatuksesi kavereille vasta väliajalla.
 • Karkit, juomat, sipsit ja muut herkut eivät kuulu katsomoon.
 • Jos sinun täytyy poistua salista esityksen aikana, pääset sinne takaisin vasta väliajan jälkeen.
 • Teatterin kahvioista voit ostaa herkkuja ennen esitystä ja väliajalla. Taidetestaajille on varattuna 5 € yhteishintaan herkullinen syötävä ja juoma.
 • Esityksen päätyttyä voit taputtaa, huutaa ”bravo!” tai nousta seisomaan ja taputtaa.
 • Heti esityksen päätyttyä näyttämöllä on tilaisuuteen kuuluva teatterilaisten haastattelutuokio.
 • Vierailun lopuksi annetaan palautetta omilla kännyköillä Taidetestaajat-arviointisovelluksessa.

Tampereen Teatteri tuottaa elämyksiä Taidetestaajille, lue lisää hankkeesta www.taidetestaajat.fi 

OPETUSmateriaalit opettajille

Tampereen Teatteri tukee opettajien työtä lasten ja nuorten teatterikasvatuksessa

Autamme mielellämme sopivan näytelmän valinnassa, ja joidenkin näytelmien kohdalla voimme järjestää keskustelutilaisuuksia joko ennen esitystä tai sen jälkeen. Myös tekijätapaamisia niin teatterilla kuin kouluilla järjestetään mahdollisuuksien mukaan. Tiedustele rohkeasti ryhmällesi sopivaa tapaamista.

Opastetuilla teatterikierroksilla paljastamme myös niitä teatterin tiloja, joihin katsojat eivät muuten pääse kurkistamaan.

Esitysten katsomiseen ja käsittelyyn liittyviä opetusmateriaaleja valmistetaan opettajien ja muiden kiinnostuneiden käyttöön yhteistyössä tamperelaisten opettajien ja opiskelijoiden kanssa. Materiaalit ovat vapaasti ladattavissa.

OPETUSsmateriaalit kaudella 2023–2024

Idän pikajunan arvoitus

Idän pikajunan arvoituksen opetusmateriaalin ovat valmistaneet opettajat Päivi Favorin, Margit Satola, Susanne Issakainen, Hilpi Luukkonen, Sari Vuokko ja Miia Kuorilehto.

Klaani

Klaanin opetusmateriaalin ovat valmistaneet opettajat Eeva Humalamäki, Nina Ignatius, Hannele Junttila ja Sanna Tervekoski.

Piaf

Piafin opetusmateriaalin ovat valmistaneet opettajat Jenni Hurme, Paula Jalo, Terhi Lintunen, Virpi Matala, Eeva Nieminen ja Teija Ärling.

Teatterietiketti

Teatterietiketistä saat käytännön tietoa Tampereen Teatteriin tulemisesta ja teatterissa viihtymisestä.

Ohjelmistosta poistuneet näytelmät

Anna Karenina

Anna Karenina -näytelmään liittyvät tehtävät ovat valmistaneet Jenni Hurme, Kaisa Ikäläinen, Jari Ketola, Terhi Lintunen, Eija Piikkilä, Päivi Ruohoniemi ja Sari Ruokonen

Eikä yksikään pelastunut

Eikä yksikään pelastunut -näytelmään liittyvän materiaalin ovat valmistaneet opettajat Päivi Favorin, Annukka Haapakoski, Eeva Humalamäki, Anja Korkea-aho, Miia Kuorilehto, Hilpi Luukkonen, Sari Vuokko ja Jonna Wirén.

Elling

Elling-näytelmään liittyvät tehtävät ovat valmistaneet Paula Jalo, Hannele Junttila, Virpi Matala, Eija Piikkilä, Sari Vuokko, Sari Ruokonen, Marjo Vuori ja Taina Vähämäki

Idän pikajunan arvoitus

Idän pikajunan arvoituksen opetusmateriaalin ovat valmistaneet opettajat Päivi Favorin, Margit Satola, Susanne Issakainen, Hilpi Luukkonen, Sari Vuokko ja Miia Kuorilehto.

LATAA PDF

Ihmisiksi

Ihmisiksi-komedian opetusmateriaalin ovat valmistaneet opettajat Teija Kanerva, Soile Mäkisalo, Eija Piikkilä ja Sari Ruokonen.

Juurihoito

Juurihoito-näytelmään liittyvät tehtävät ovat valmistaneet Anne Hietikko, Hannele Junttila, Tuija Leppäharju ja Minna Martikainen.

Euroopan taivaan alla

Euroopan taivaan alla -komediaan liittyvät tehtävät ovat tehneet äidinkielenopettajat Terhi Davies, Marja Leena Koli, Soile Mäkisalo, Satu Verho ja ilmaisutaidon ohjaaja Disa Kamula.

Hamlet

William Shakespearen näytelmään Hamlet liittyvät tehtävät ovat valmistaneet Hilpi Luukkonen, Elisa Nordström, Johanna Toivanen ja  Pirkko Turunen.

Hiiriä ja ihmisiä

John Steinbeckin klassikkoon Hiiriä ja ihmisiä liittyvät tehtävät ovat valmistaneet äidinkielen ja kirjallisuuden opettajat Päivi Aro, Virpi Matala ja Oili Sainila sekä englannin opettaja Hilpi Luukkonen. Työryhmän opiskelijaedustajina ovat toimineet Karri Heinonen, Sami Kattelus ja Ella Tarmo.

Hiiriä ja ihmisiä draamatehtävät

Esitykseen liittyvät draamatehtävät ovat suunnitelleet teatteri-ilmaisun opettajat Heli Alku, Disa Kamula ja Virpi Matala.

Huojuva talo

Huojuva talo -draamaan liittyvät tehtävät ovat valmistaneet Jenni Hurme, Hannele Junttila, Jari Ketola, Terhi Lintunen, Eija Piikkilä, Päivi Ruohoniemi ja Sari Ruokonen.

I Love You Because

I Love You Because -musikaaliin liittyvät ammatillisesti suuntautuneet tehtävät ovat suunnitelleet Tampereen ammattiopiston lehtori Hillevi Avikainen ja ilmaisutaidon ohjaaja Disa Kamula. Työryhmässä opiskelijaedustajina ovat toimineet Tuuli Haavisto ja Senni Tähtinen.

Jatkuvaa kasvua

Esa Leskisen ja Sami Keski-Vähälän näytelmään Jatkuvaa kasvua  liittyvät tehtävät ovat valmistaneet Terhi Davies, Heini Järvinen, Marja Leena Koli, Soile Mäkisalo ja Satu Räty.

Kansalliskirjailija

Kansalliskirjailija -näytelmään liittyvän oheismateriaalin ovat valmistaneet opettajat Eeva Humalamäki, Teija Ärling, Sari Vuokko ja Eeva Lahtinen Tampereen Teatterista.

Kotiopettajattaren romaani – Jane Eyre

Kotiopettajattaren romaani -näytelmään liittyvän oheismateriaalin ovat valmistaneet opettajat Teija Ärling, Hilpi Luukkonen, Margit Satola, Soile Mäkisalo, Eeva Nieminen, Jenni Hurme, Terhi Lintunen, Virpi Matala, Paula Jalo, Sari Vuokko, Eeva Humalamäki, Miia Kuorilehto ja Eeva Lahtinen Tampereen Teatterista.

Kuin ensimmäistä päivää

Anna Krogeruksen näytelmään Kuin ensimmäistä päivää liittyvät tehtävät ovat valmistaneet Hillevi Avikainen, Lotta Mikkonen, Heino Saarinen ja Oili Sainila.

Kylmä murha

Edward Taylorin dekkariin Kylmä murha liittyvät tehtävät ovat valmistaneet Hillevi Avikainen, Hilpi Luukkonen, Heino Saarinen ja Sari Vuokko.

Lokki

Anton Tšehovin klassikkoon Lokki liittyvät tehtävät ovat valmistaneet Terhi Davies, Heini Järvinen, Marja Leena Koli, Soile Mäkisalo, Elisa Nordström ja Johanna Toivanen.

Mustapukuinen nainen

Stephen Mallatrattin näytelmään Mustapukuinen nainen liittyvät tehtävät ovat valmistaneet Sari Ruokonen, Tredu / sosiaali- ja terveysalan lehtori, Päivi Ruohoniemi, Kangasalan Pikkolan koulu / erityisopettaja, äidinkieli ja kirjallisuus, Jari Ketola, Tredu / talotekniikka, taide ja kulttuuri, Petri Huhtala, Tredu / sosiaali- ja terveysalan opettaja

Musta sydän

Musta sydän -sieppausdraamaan liittyvät tehtävät ovat valmistaneet Hillevi Avikainen, Eeva Humalamäki, Nina Ignatius, Miia Kuorilehto, Hilpi Luukkonen, Soile Mäkisalo, Satu Verho ja Sari Vuokko.

Niskavuoren Heta

Niskavuoren Heta -näytelmään liittyvät tehtävät ovat valmistaneet Eeva Humalamäki, Paula Jalo, Mika Kiiskinen, Virpi Matala, Soile Mäkisalo, Eija Piikkilä, Sari Ruokonen, Marjo Vuori ja Taina Vähämäki

Näytelmä joka menee pieleen

Henry Lewisin, Jonathan Sayerin ja Henry Shieldsin Näytelmä joka menee pieleen -komediaan liittyvät tehtävät ovat valmistaneet Hillevi Avikainen, Eeva Humalamäki, Nina Ignatius, Jari Ketola, Hilpi Luukkonen, Päivi Ruohoniemi ja Sari Vuokko.

Pakolaiset

Pakolaiset-näytelmään liittyvät tehtävät ovat valmistaneet Terhi Davies, Paula Jalo, Virpi Matala ja Marjo Vuori.

Peter Pan menee pieleen

Peter Pan menee pieleen -näytelmään liittyvän materiaalin ovat valmistaneet opettajat Annika Alapiha, Tuija Leppäharju, Minna Martikainen ja Teija Ärling sekä Hatanpään lukion opiskelijat Pyry Joki, Kaapo Hakonen, Eeli Häikiö, Lukas Jokilehto, Aysun Kasap, Lily Korpela, Janette Takarautio, Vili Tuomaala ja Emilia Ylinen

Piina

Piina-näytelmään liittyvät tehtävät ovat valmistaneet Annukka Haapakoski, Eeva Humalamäki, Jenni Hurme, Nina Ignatius, Miia Kuorilehto, Terhi Lintunen, Hilpi Luukkonen, Sari Vuokko ja Jonna Wirén

Rikos ruutupaperilla

Rikos ruutupaperilla-näytelmään liittyvät tehtävät ovat valmistaneet: Päivi Favorin, Eeva Humalamäki, Nina Ignatius ja Miia Kuorilehto.

Saatana saapuu Moskovaan

Saatana saapuu Moskovaan -näytelmään liittyvän oheismateriaalin ovat valmistaneet opettajat Paula Jalo, Hannele Junttila, Eija Piikkilä, Minna Martikainen, Virpi Matala ja Teija Ärling.

Sademies

Sademies-näytelmään liittyvät tehtävät ovat valmistaneet Soile Mäkisalo, Satu Verho, Eeva Humalamäki, Nina Ignatius, Miia Kuorilehto, Virpi Matala, Paula Jalo, Marjo Vuori, Hillevi Avikainen, Hilpi Luukkonen ja Sari Vuokko

Suomen kaunein

Tampereen Teatterin ja Teatteri Siperian yhteistuotantoon Suomen kaunein liittyvät tehtävät ovat valmistaneet Petri Huhtala (Tredu / sosiaali- ja terveysalan opettaja), Disa Kamula (Tampereen Teatterin yleisötyöntekijä), Jari Ketola (Tredu / talotekniikka, taide ja kulttuuri), Päivi Ruohoniemi (Kangasalan Pikkolan koulu / erityisopettaja, äidinkieli ja s2-opettaja) ja Sari Ruokonen (Tredu / sosiaali- ja terveysalan lehtori).

Stalin kuolee

Stalin kuolee -näytelmään liittyvät tehtävät ovat valmistaneet Eeva Humalamäki, Nina Ignatius, Sari Ruokonen, Eija Piikkilä , Virpi Matala, Paula Jalo ja Sari Vuokko.

Synninkantajat

Synninkantajat-näytelmään liittyvät tehtävät ovat valmistaneet opettajat Jenni Hurme, Taina Kempe, Terhi Lintunen, Eeva Nieminen, Eija Piikkilä, Sari Ruokonen, Margit Satola ja Marjo Vuori

Tiputus

Heikki Syrjän ja Riku Suokkaan uutuuskomedia Tiputus parodioi suosittua Putous-formaattia. Näytelmään liittyvät tehtävät ovat valmistaneet Tampereen lyseon lukion äidinkielen ja kirjallisuuden opettajat Marja Leena Koli, Soile Mäkisalo ja Satu Verho.

Tyttö ja varis

Sirkku Peltolan näytelmään Tyttö ja varis liittyvät tehtävät ovat valmistaneet Piia Kauhanen, Disa Kamula, Tuija Leppäharju, Kirsi Mustonen, Sari Ruokonen, Margit Satola ja Teija Ärling.

Ulkomaalainen

Larry Shuen komediaan Ulkomaalainen liittyvät tehtävät ovat valmistaneet Terhi Davies, Päivi Favorin, Jenni Hurme, Disa Kamula, Terhi Lintunen, Soile Mäkisalo ja Satu Verho.

Vadelmavenepakolainen

Miika Nousiaisen romaaniin perustuvaan näytelmään Vadelmavenepakolainen liittyvät tehtävät ovat valmistaneet Terhi Davies, Anne Koivikko, Marja Leena Koli ja Soile Mäkisalo.

Veriveljet

Willy Russellin musikaaliin Veriveljet liittyvät tehtävät ovat valmistaneet Susanne Issakainen, Hilpi Luukkonen, Lotta Mikkonen, Soile Mäkisalo ja Taina Vähämäki.