24.08.2023

Kari Hotakaisen uutuusnäytelmä avaa teatterisyksyn

Pirkanmaan ykkösteatteriksi vuonna 2022 kohonnut Tampereen Teatteri tuottaa syyskaudella viisi ensi-iltaa, joista kolme on kantaesityksiä. Ensi-iltansa saavat Kari Hotakaisen uutuuskomedia Ihmisiksi, Edith Piafin elämästä kertova musiikkinäytelmä Piaf, Tauno Kaukosen romaaniin pohjautuva Klaani, Matti Onnismaan tähdittämä murhamysteeri Idän pikajunan arvoitus ja Ville Majamaan käsikirjoittama pikkujoulushow Last Christmas – Viimeinen joulu

Tampereen Teatteri nousi vuoden 2022 tilastoissa Pirkanmaan ykkösteatteriksi 

Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) on julkaissut Esittävän taiteen tilastot – teatterin, tanssin ja sirkuksen vuosi 2022 -kirjan. Tilastoista selviää, että Tampereen Teatteri on noussut vuonna 2022 Pirkanmaan teattereiden kärkeen myydyissä lipuissa ja toiminnan kokonaisyleisömäärässä. Sijoitus on sitäkin merkittävämpi, kun suhteuttaa eri teattereiden katsomokoot. Lisäksi Tampereen Teatterin täyttöprosentit ovat olleet huimat, vertaapa niitä pirkanmaalaisiin tai koko maan teattereihin.
Tilastokirjan voi lukea maksutta: https://www.tinfo.fi/documents/ett_2022_web.pdf

Ihmisiksi – Kari Hotakaisen uutuuskomedia

Kari Hotakaisen uusi Ihmisiksi-näytelmä on satiirinen kuvaus siitä, mitä tulevaisuuden ihmisen täytyy tehdä kelvatakseen yhteiskuntaan. Julman hauskasti se kertoo Jätekukkulalla eläneiden Liisan ja Matin kautta, kuinka lujille voivat joutua ne, jotka eivät oikein osaa mitään ja joilla ei ole koulutusta. Komedia herättää miettimään, kuuluuko ihmisarvo todella aivan kaikille?
Uutuuskomedian ohjaa Tuomo Rämö, ja rooleissa nähdään Elina Rintala, Matti Hakulinen ja Eeva Hakulinen. Kantaesitys on 7. syyskuuta Frenckell-näyttämöllä.

Piaf – Elävämpänä kuin koskaan ennen

Menneen ajan upea Pariisi herää henkiin, kun Hilkka-Liisa Iivanainen ohjaa Pam Gemsin musiikintäyteisen, hersyvän hauskan ja koskettavan näytelmän, Piaf. Valovoimaisen Edith Piafin elämäntarina kulkee 1930-luvun katulaulajasta aikansa supertähdeksi ja lopulta maailmanlaajuiseksi, ikoniseksi laulajaksi. 
Rooleissa nähdään Annuska Hannula (Piaf), Elisa Piispanen, Pia Piltz, Ville Majamaa, Ville Mikkonen, Arttu Ratinen, Arttu Soilumo, Pyry Smolander ja Patrik Riipinen. Musiikista vastaa kapellimestari Anna Laakson johdolla viisihenkinen livebändi. Ensi-ilta on 13. syyskuuta päänäyttämöllä.

Klaani – Tarina Sammakoiden suvusta ensi kertaa näyttämöllä

Klaani on Tauno Kaukosen romaaniin perustuva tarina Sammakoiden suvustaSe tuo näyttämölle sodanjälkeiset levottomat ajat ja elämää kuhisevan Pispalan ja Tampereen yöllisine katuineen ja ratapihoineen. 
Pasi Lampelan dramatisoima ja ohjaama teos saa kantaesityksen 26. lokakuuta Frenckell-näyttämöllä. Rooleissa nähdään Antti Tiensuu, Annuska Hannula, Tommi Raitolehto, Esa Latva-Äijö, Matti Hakulinen, Eeva Hakulinen, Elina Rintala ja Arttu Soilumo. Kaukosen vuonna 1963 ilmestynyt romaani on Hannu Salaman ja Väinö Linnan teoksiin vertautuva tamperelaisklassikko, joka tunnetaan myös elokuvana. Teatterisovitusta siitä ei ole aiemmin tehty.

Matti Onnismaa on Hercule Poirot Idän pikajunan arvoituksessa

Idän pikajunan arvoitus on yksi Agatha Christien mielikuvituksellisimmista ja tunnetuimmista murhamysteereistä. Ken Ludwigin näytelmäksi sovittaman jännärin ensi-ilta on 1. marraskuuta päänäyttämöllä, ja sen ohjaa Antti Mikkola. Luvassa on jännitystä ja visuaalisesti komeaa teatteria, kun näyttämölle tuodaan kokonainen juna eksentrisine matkustajineen.
Pakkoneuroottisen belgialaissalapoliisin Hercule Poirot´n roolissa nähdään lukuisista elokuva- ja televisiorooleistaan tunnettu Matti Onnismaa. Muissa rooleissa ovat Pia Piltz, Jukka Leisti, Arttu Ratinen, Tanjalotta Räikkä, Anna Ackerman, Elisa Piispanen, Ville Majamaa ja Aino Karlstedt.

Uusi pikkujoulushow Last Christmas – Viimeinen joulu

Huumori ei ole koskaan ollut näin halpaa, lupaa pikkujoulushow’n käsikirjoittanut näyttelijä Ville Majamaa. Älyvapaaksi pikkujoulun kevennykseksi tituleerattu Last Christmas – Viimeinen joulu pyrkii selvittämään mm. mitä oikeasti tapahtuu, kun jättää aivot narikkaan ja yrittää kävellä tiskin kautta katsomoon.
Ohjauksesta vastaa Sakari Hokkanen. Sketsirooleissa nähdään Elisa Piispanen, Pia Piltz, Linda Wiklund, Ville Majamaa, Ville Mikkonen ja Arttu Ratinen. Musiikista vastaa Niina Alitalo. Kantaesitys on 23. marraskuuta päänäyttämöllä. Esitys K18, anniskeluoikeudet.

Saiturin joulu jatkaa ja ohjelmistoa täydentävät vierailuesitykset

Saiturin joulu jatkaa päänäyttämön ohjelmistossa, ja siitä nähdään nyt jo 12. esityskausi. Saituri Scroogen roolissa nähdään tänäkin vuonna Ilkka Heiskanen.

Syyskaudella ohjelmistossa nähdään myös useita vierailuesityksiä. Martti Suosalon ja Mika Nuojuan esittämä ilmiömäinen Kiviä taskussa vierailee päänäyttämöllä. Frenckell-näyttämöllä nähdään KokoTeatterin NorminäytelmäMiitta Sorvalin, Sanna Stellanin ja Anu Sinisalon esittämä Kaikki ystäväniSatu Silvon 60-vuotisjuhlaesitys Näkymätön nainenMiia Nuutilan ja Pauliina Hukkasen esittämä musiikkikomedia Terapian tarpeessa jälleen ja Minna Kivelän ja Riia Katajan esittämät Punkkuelämää ja Korot kattoon -komediat.

Kulttuuriravintola Kivessä nähdään Pinja Hahtolan yhden hengen näytelmä Eino Leinon eksät – enemmän ja vähemmän muusina. Ohjelmistossa nähdään vanhojen tuttujen Runoraadin ja Down Home Kiven lisäksi paljon uutta ohjelmaa. Lautapelikahvila Taverna esittää kaksi erilaista tarinankerrontaa ja improvisaatioteatteria yhdistelevää elämystä, SS Andromeda: Viimeinen matka ja Mystica Omina: Pimeyden kosketus. Keikkalavalle nousevat Sami Saari & BluesjunaKQ GrooveSoulsistersBlues Bizarre ja Bellman-kollektiivi.


Jaa sosiaalisessa mediassa