10.01.2024

Kevät täynnä uutuuksia

Tampereen Teatterissa nähdään kevätkaudella kolme ensi-iltaa. Seitsemän teatterin yhteistyönä valmistunut Tommi Kinnusen romaaniin pohjautuva Ei kertonut katuvansa kertoo saksalaisarmeijalle työskennelleiden suomalaisnaisten paluusta Norjasta Suomeen. Juha Siltasen uutuusnäytelmä Vieras eli Julmurin suviyö kertoo Heinrich Himmlerin Suomen-vierailusta elokuussa 1942. Kolmen teatterin yhteistyönä valmistuu Juha Jokelan, Kaisa Helan, Ria Katajan ja Eeva Soivion käsikirjoittama ja osin omaelämäkerrallinen Eerika Rantasen tähänastinen elämä. 

EI KERTONUT KATUVANSA
Mikko Roihan dramatisointi Tommi Kinnusen romaanista

Torstaina 18. tammikuuta saa Frenckell-näyttämöllä Tampereen ensi-iltansa Tommi Kinnusen menestysteokseen pohjautuva näytelmä Ei kertonut katuvansa. Se on kuvaus saksalaisarmeijalle työskennelleiden suomalaisnaisten paluusta Norjasta Suomeen. Se kertoo elämänjaksosta, josta ei koskaan enää puhuttu.
Viisi naista kävelee poltetun maan halki. Heidän ainoa päämääränsä on säilyä hengissä ja palata takaisin elämään, jonka he luulivat jättäneensä taakseen. Koteihinsa käveleviä naisia yhdistää vain häpeä ja tieto vastassa olevasta vihasta. 
Esityksen on ohjannut ja dramatisoinut Mikko Roiha. Rooleissa nähdään Mari Turunen, Tiina Winter, Ulla Koivuranta, Mari Pöytälaakso, Liisa Peltonen ja Jari-Pekka Rautiainen. Esitys on valmistettu yhteistyössä Kouvolan Teatterin, Turun kaupunginteatterin, Lahden Kaupunginteatterin, Tampereen Teatterin, Seinäjoen kaupunginteatterin, Hämeenlinnan Teatterin sekä suomalaisberliiniläisen Vapaan Teatterin kanssa. 

VIERAS ELI JULMURIN SUVIYÖ
Juha Siltasen uutuusnäytelmässä Himmlerin rooliin astuu Konsta Laakso

Helmikuun 7. päivä Frenckell-näyttämöllä saa kantaesityksen Juha Siltasen uutuusnäytelmä. Vieras eli Julmurin suviyö tuo natsi-Saksan pelätyimmän miehen, Heinrich Himmlerin Sydän-Hämeeseen. SS:n johtajan viikon mittainen Suomen-vierailu elokuussa 1942 oli aikanaan tarkoin varjeltu salaisuus, eikä kukaan vieläkään oikein tiedä, miksi hän tänne tuli. Visiittiin liittyi monia outoja yksityiskohtia, joista vähiten outo ei ollut suuren SS-johtajan kiinnostus majapaikkansa, huvila Petäyksen, sisäkköön. Paikalla on myös yksi historiamme salamyhkäisimmistä henkilöistä, Himmlerin virolaissuomalainen hieroja Felix Kersten. Paljastuuko nyt lopulta totuus hänen roolistaan 2. maailmansodan historiassa?
Näytelmä ei väitä olevansa lopullinen totuus historiallisista tapahtumista, mutta se avaa näyttämölle yhden tulkinnan mysteerejä ja komiikkaa tihkuvasta vierailusta. 
Käsikirjoitus ja ohjaus Juha Siltanen. Rooleissa Konsta Laakso,  Annuska Hannula, Jarkko Tiainen, Antti Tiensuu, Matti Hakulinen, Arttu Soilumo, Elina Rintala, Anna Pukkila ja Topi Kohonen.  

EERIKA RANTASEN TÄHÄNASTINEN ELÄMÄ
Juha Jokelan, Kaisa Helan, Ria Katajan ja Eeva Soivion uusi näytelmä toteutetaan kolmen teatterin yhteistyönä

Huhtikuun 17. päivä saa Tampereen ensi-iltansa Jyväskylän Kaupunginteatterin, Tampereen Teatterin ja Kansallisteatterin yhteistuotanto Eerika Rantasen tähänastinen elämä. Sen käsikirjoituksesta vastaavat Juha Jokela, Kaisa Hela, Ria Kataja ja Eeva Soivio. Nimiroolissa nähdään Ria Kataja, muissa rooleissa Kaisa Hela ja Eeva Soivio ja muusikkona Mila Laine. Ohjauksesta vastaa Juha Jokela. 
Lämmin, huumorin sävyttämä tarina pohjautuu väljästi näyttelijöiden omiin kokemuksiin. Eerikan matka kohti aikuisuutta on täynnä kamppailua ja kipua. Hoitajaopintoihin liittyvät sairaalaharjoittelut, alkoholisti-isän kaikkialle seuraava varjo, sydämen ympäri muljauttava rakastuminen, seksi, ystävät, nuoren elämän surut ja riemut. Neljäkymmentäviisivuotias Eerika katsoo elettyä taaksepäin, nuorta itseään kokeneempana ja viisaampana. Miten kaikesta selvittiin ja päädyttiin jotakuinkin tolkkupäisenä tähän?
Ylen 14-osainen, samanniminen kuunnelmasarja ilmestyi vuonna 2022 ja on kuunneltavissa Yle Areenassa. Sekä kuunnelman että teatteriesityksen käsikirjoitukset ovat syntyneet tekijöiden pitkän ja monivaiheisen yhteistyön tuloksena. Kuunnelmasarjan odotettu toinen kausi alkaa Ylellä maaliskuun alussa.


Jaa sosiaalisessa mediassa