Ensi-ilta

02.05.2022

Esityskausi

3.5.– 24.5.2022


Näyttämö

Frenckell

Katuosoite

Frenckellinaukio 2

Kesto

1 t

Väliaika

Ei


Genre

Draama

Esittely

Dostojevskin Idiootti on teatteriesitys kolmelle näyttelijälle. Esitys sisältää rutkasti musiikkia, suuria tunteita ja lämmintä huumoria. Se on tehty esitettäväksi tilassa kuin tilassa.

Esityksessä katsotaan ihmistä ja ihmisten välisiä suhteita Venäjälle palaavan ruhtinas Myškinin silmin. Ruhtinas palaa Pietarin seurapiireihin vilpittömänä ja hyväsydämisenä vailla maallista omaisuutta. Seurapiirit ottavat Myškinin vastaan kummeksuen nähden ruhtinaan kummallisena, lapsenomaisena, mutta vastustamattoman ihastuttavana höpsönä. Lopulta Myškinin puhtauden viettelemät seurapiiriläiset sekä seurapiirien huomiosta myrkyttynyt Myškin päätyvät umpikujaan, jossa tervettä ei erota sairaasta ja kohtalokkailta teoilta ei voida välttyä.

Näytelmä kertoo elämän innon ja rakkauden tukahtumisesta. Samalla se on kunnianosoitus niille, jotka kaikesta huolimatta ovat nuo ominaisuudet itsessään kyenneet säilyttämään tai löytäneet ne elämäänsä uudelleen. Pyyteetön hyväsydämisyys ja empatia toisia kohtaan ovat aikamme kapinaa!

Tampereen Liikkuva Näyttämö

Tampereen Liikkuvan Näyttämön esitys Dostojevskin Idiootti lähtee jälleen kiertämään niiden ihmisten luo, jotka eivät omavoimaisesti teatteriin pääse. Esityskiertue toteutetaan Tampereen Teatterin (TT) ja Tampereen Työväen Teatterin (TTT) yhteistyönä. Tampereen kaupunki tukee toimintaa ostamalla kiertue-esityksiä ikäihmisten toimintaympäristöihin, asumisyksiköihin ja lähitoreille.

Dostojevskin Idiootti kiersi vuonna 2019 tamperelaisten ikäihmisten luona ja sai sekä asiakkailta että medialta erittäin lämpimän vastaanoton. Nyt esitys saa uusintaensi-iltansa TT:n Frenckell-näyttämöllä, jonka jälkeen esitys lähtee 15 näytöksen kiertueelle.

Kiertue-esitykset keväällä 2022

Dostojevskin Idiootin kiertue-esitys on loppuunvarattu. Kiertue-esitykset toteutetaan aikavälillä: ti 3.5.–ti 24.5.2022.

Kiertue-esitysten tiedustelut ja tilaukset:

Arttu Haapalainen, hankekoordinaattori ja -tuottaja
p. 050 469 7879, arttu.haapalainen@tampereenteatteri.fi

Näyttelijät

Antti Tiensuu
Ruhtinas Myškin

Antti Tiensuu

Nastasja Filippovna, Aglaja

Riikka Papunen

Parfen Rogozin, Ganja

Jari Leppänen (TTT)

Tekijät

Tekijät

Perustuu Fjodr Dostojevskin samannimiseen romaaniin

Työryhmä

Dramatisointi
Antti Tiensuu ja Riikka Papunen
Ohjaus
Työryhmä

Arvostelut ja katsojakommentit

Arvostelut

Aamulehti, Markus Määttänen, 30.8.2019

""Tamperelaisteatterien yhteisesitykselle viisi tähteä – Tällä esityksellä kelpaa lähteä kiertämään palvelutaloja ja hoitolaitoksia”"

Tamperelainen, Katariina Fleming, 7.9.2019

""Tamperelaisten suurten teattereiden yhteistoiminta on tuottanut esityksen, joka on kuin kirkas helmi. Tätä Dostojevskiä voi esittää missä vain, ja myös koululaisille se sopisi erinomaisesti. Lähes 900-sivuisen teoksen sovittaminen tuntiin on sujunut nerokkaasti.""

Tampesterteatro.fi, 5.12.2019

""Näyttelijätrio Antti Tiensuu, Riikka Papunen ja Jari Leppänen on niin pätevä ja sympaattinen, että lämminhenkisyys Idiootin illassa sulki syliinsä suosiollisesti." "

Marja Aaltio, Kulttuuritoimitus.fi, 9.10.2019

""Ensi-illassa nähtiin hengästyttävä pikaversio Dostojevskin monisatasivuisesta järkäleestä. Pitkä tarina on loistavasti tiivistetty tuntiin. Juonen kuviot tulevat selväksi ja tunne välittyy katsomoon.""

Pirkanmaan maakuntauutiset, Matti Pulkkinen, 31.8.2019

""Tampereen Liikkuva Näyttämö tekee vaikuttavan esiinmarssin. Toteutus Dostojevskin Idiootista räjäyttää ilmoille klassikkonäytelmän suorastaan hurjan äärimmäisyydestä toiseen laukkaavan tunteiden laajan kirjon. Tiensuu, Papunen sekä Leppänen ovat lukeneet Dostojevskinsa tarkkaan. He marssittavat näyttämölle juuri sellaisia inhimillisiä, monisyisiä ja tunnistettavia persoonia, joita piiruntarkka ihmisluonnon kuvaaja Dostojevski loi kertomuksiinsa.""

Katsojakommentit

Tutustu myös näihin

Eerika Rantasen tähänastinen elämä -esityksen kuva
Draama
Yhteistyö

Eerika Rantasen tähänastinen elämä

Sydämellinen kasvutarina kolmen upean näyttelijän esittämänä

Näyttämö: Frenckell

Seuraavat esitykset:

Osta lippu Lue lisää
Ei kertonut katuvansa esityksen markkinointikuva.
Draama
Yhteistyö

Ei kertonut katuvansa

Tommi Kinnusen menestysteos

Näyttämö: Frenckell

Seuraavat esitykset:

Osta lippu Lue lisää
Draama
Syksyllä 2024

Ihmettä kaikki

Uutuusnäytelmä Juha Itkosen perheromaanista

Näyttämö: Frenckell

Seuraavat esitykset:

Osta lippu Lue lisää