Näyttämö

Katuosoite


Genre

Uudet näyttämöt

Esittely

Uusi Kasvun tekijä -teatteriesitys ottaa yleisön mukaan keskustelemaan nuorista ja nuorten auttajista. Esitys tavoittelee monialaisia yleisöjä, joissa on mukana nuoria aikuisia, heidän kanssaan työskenteleviä ammattilaisia ja alan asiantuntijoita sekä päätöksentekijöitä. Tavoitteena on rakentaa vuoropuhelua, jossa kaikki tulevat kuulluiksi.

Kasvun tekijä on Tampereen Teatterin, Tampereen ev.lut. seurakuntien ja Vanhan kirkon yhteistyössä toteuttama uusi näytelmä auttajista ja nuorista autettavista. Suomen nuorista joka viides tarvitsee elämässään erityistä tukea. Näytelmä suuntaa huomion näihin nuoriin ja erityisesti auttamistyöhön ja sen tekijöihin.

”Nuorten pahoinvointi on aikamme kohtalonkysymys, josta yhteiskunnassa ollaan laajasti huolissaan. Kasvun tekijä nostaa nuorten rinnalle myös auttamistyötä tekevät ammattilaiset. Esitystapahtumassa pohdimme yhdessä, mitä on hyvä auttamistyö ja hyvän työn olosuhteet”, kertoo Tampereen Teatterin hankekoordinaattori ja -tuottaja Arttu Haapalainen.

”Yksi kirkon tehtävistä on olla heikompien ja huonommassa asemassa olevien ääni yhteiskunnassa. Forumteatteri-hanke on yksi tapa toteuttaa tätä kirkon tehtävää. Nuorten auttaminen on aina satsaus tulevaisuuteen”, sanoo Vanhan kirkon pastori Olli Viljakainen.

Kasvun tekijä -näytelmä on forumteatteria, joka ottaa yleisön mukaan pohtimaan ja ratkomaan tarinan esittämiä kysymyksiä. Esityksen tavoitteena on tukea näkemystenvaihtoa nuorten, auttajien ja päätöksentekijöiden välillä. Forumteatterissa katsojat ovat myös osallistujia ja asiantuntijoita.

Esityksen taustatyössä on haastateltu kymmeniä eritaustaisia nuoria sekä auttamistyön asiantuntijoita Pirkanmaalla ja Uudellamaalla. Taustatyöstä ja esityksen käsikirjoituksesta, ohjaamisesta ja osallistavan esitystilanteen fasilitoinnista vastaa Kati Sirén DraamaRäätälit-osuuskunnasta. Sirén on yksi Suomen forumteatterin uranuurtajista. Rooleissa nähdään Tampereen Teatterin näyttelijät Elisa Piispanen ja Ville Mikkonen.

Harmaanvaalea marrasperjantai on kuin mikä tahansa päivä, vain hieman tuulisempi. Uravalmentaja Tiina pysähtyy hengästyneenä työpaikan kahvihuoneeseen. Tuulen silmässä on hetken tyyntä ja mukillisen verran aikaa kohtaamiselle, tutun nuoren tutkimattomille toiveille. Illtapäivän seminaarissa visioidaan parempaa maailmaa. Kollega hörähtää vastalauseen ja poistuu sairauslomalle. Riittämättömyys on takertunut Tiinaan jo aikaa sitten ja seuraa kotiovelle, jossa vastassa on irtiottoa uhoava, vieraaksi nuoreksi mieheksi kasvanut oma poika. Eilisen kalenteri on yhtä läpijuostu kuin huomisenkin.

Esitys on osa Tampereen Teatterin Uudet näyttämöt -kokonaisuutta. Tampereen ev.lut. seurakunnat on tukenut hanketta seurakuntien osallistuvan budjetoinnin varoista.

Esitys on tilattavissa ryhmille. Esityspäivät toukokuussa 2023.

Lisätiedot ja tilaukset:
Arttu Haapalainen, hankekoordinaattori ja -tuottaja
p. 050 469 7879, arttu.haapalainen@tampereenteatteri.fi


Esityspäivät:
Esitys sai ensi-iltansa keväällä 2023. Esitys on mahdollista tilata seuraavan kerran keväälle 2024.

Hinta:
1 500 € + alv 10 %. Esitys voidaan toteuttaa esitystilan mukaan 15–100 hengen ryhmille.

Esityspaikka:
Esitys tuodaan tilaajan luo. Esitys sopii monenlaisiin tiloihin, mutta osallistava muoto onnistuu parhaiten, kun yleisö on lähellä esittäjiä. Esitys ei vaadi korotettua näyttämöä tai katsomoa, vaan näyttämötilaksi soveltuu hyvin tavallinen lattiatila (vähintään 5 m x 5 m).
Katsomo voidaan tarvittaessa rakentaa irtotuoleista.

Tekniikka (ääni, valo):
Tuomme tekniset fasiliteetit mukanamme. Esityksen pystytys kestää noin 1,5 tuntia ja esityksen jälkeen purku noin 40 min.

Esityksen kesto: 1,5–2 tuntia, tilaajan olosuhteista ja tarpeista riippuen


Tekijät

Käsikirjoitus, ohjaus ja osallistavan esitystilanteen fasilitointi
Kati Sirén

Tutustu myös näihin

Kaupunkikierros
Syksyllä 2024
Uudet näyttämöt

Peltienkelit

Esityksellinen kaupunkikierros Tampereen sateenkaarihistoriaan 

Näyttämö: Tampereen keskusta

Seuraavat esitykset:

Osta lippu Lue lisää
Fantasiaseikkailu
Puhenäytelmä
Syksyllä 2024

Taru Sormusten herrasta

J. R. R. Tolkienin rakastettu klassikko. Tampereen Teatterin, Tampere-talon & Tampere Filharmonian suurtuotanto syksyllä 2024 Tampere-talossa

Näyttämö: Tampere-talo

Seuraavat esitykset:

Osta liput Lue lisää
Komedia
Syksyllä 2024

Vaimoni, Casanova

Leea Klemolan teatteriin sijoittuva raadollisen hauska komedia

Näyttämö: Frenckell

Seuraavat esitykset:

Osta lippu Lue lisää