Ensi-ilta

15.10.2019


Näyttämö

Frenckell

Katuosoite

Frenckellinaukio 2

Kesto

2 t 10 min

Väliaika

Kyllä


Genre

Esittely

Riivaajat on intensiivinen ja raikas tulkinta pikkukaupungissa toimivan vallankumouksellisen solun jäsenistä ja heidän läheisistään. Millaisia keinoja saa käyttää maailman muokkaamiseksi mieleisekseen?

Entä jos haaveilit muuttavasi maailmaa ja havahdut yhtenä aamuna siihen, että unelmasi toteutuu. Mutta millä hinnalla? Onko esimerkiksi murha liian kova hinta paremmasta maailmasta? Fjodor Dostojevskin klassikossa sukupolvet ja aatteet törmäävät kuvattaessa kahtiajakautunutta kansakuntaa.

”Ymmärräthän että meidän on tehtävä jotakin? Maailma tuhoutuu, jos jatkamme näin. En vain tiedä tuhoutuuko se nopeammin vai hitaammin tuolla sinun tavallasi.”

Lavalla nähdään valovoimainen Markus Järvenpää. Esityksen tekijät ovat olleet Dostojevskin kanssa tekemisissä aiemminkin. Turun kaupunginteatterin ja Teatteri KSR:n yhteistuotanto Rikoksesta ja rangaistuksesta vuonna 2010 saavutti suuren suosion ja vieraili mm. Tampereen teatterikesässä. Kyseessä onkin eräänlainen paluu rikospaikalle.

Tampereen Teatterin, Turun kaupunginteatterin, Teatteri Jurkan ja Teatteri KSR:n Yhteistuotanto.

Kantaesitys oli Teatteri Jurkassa 21.9.2019.

Näyttelijät

Markus Järvenpää

Tekijät

Työryhmä

Romaanin kirjoittaja
Fjodor Dostojevski
Sovitus ja ohjaus
Tuomo Rämö
Lavastussuunnittelu
Markus Tsokkinen
Pukusuunnittelu
Heidi Tsokkinen
Valosuunnittelu
Marko Kallela
Äänisuunnittelu
Hannu Hauta-aho
Graafinen suunnittelu
Marita Koivisto

Arvostelut ja katsojakommentit

Arvostelut

Helsingin Sanomat, Lauri Meri

"Yleisö pääsee elämysmatkalle terrorismin ytimeen Dostojevskin Riivaajien uudessa sovituksessa, jossa Markus Järvenpää esittää kaikki roolit. Dostojevskin romaanista muokattu monodraama esittää ajankohtaisia kysymyksiä tulevaisuudesta, toivosta ja toimintatavoista."

Kulttuuritoimitus.fi, Hanna Telakoski

"Riivaajien dialogi on kautta esityksen sujuvaa. Markus Järvenpää sukkuloi eri hahmojen välillä huikealla muuntuvuudella ja nopeudella. Hänen on oltava jokaisessa hahmossaan sisällä järjettömällä varmuudella, jotta tällainen monipersoonaisuus näyttämöllä mahdollistuu. Lopputulos on miellyttävä ja sujuva, taiturimainen, jopa skitsofreenisella tavalla. Sen outo lumovoima hivelee katsojan kokemusta valojen luodessa jylhää tilan tuntua yksikertaiseen lavastukseen."

Katsojakommentit

Tutustu myös näihin

Fantasiaseikkailu
Puhenäytelmä
Syksyllä 2024

Taru Sormusten herrasta

J. R. R. Tolkienin rakastettu klassikko. Tampereen Teatterin, Tampere-talon & Tampere Filharmonian suurtuotanto syksyllä 2024 Tampere-talossa

Näyttämö: Tampere-talo

Seuraavat esitykset:

Osta liput Lue lisää
Komedia
Syksyllä 2024

Vaimoni, Casanova

Leea Klemolan teatteriin sijoittuva raadollisen hauska komedia

Näyttämö: Frenckell

Seuraavat esitykset:

Osta lippu Lue lisää
Draama
Syksyllä 2024

Ihmettä kaikki

Uutuusnäytelmä Juha Itkosen perheromaanista

Näyttämö: Frenckell

Seuraavat esitykset:

Osta lippu Lue lisää