Suomifilmin salaiset kansiot

Näyttämö

Frenckell

Kesto

2 t, sisältää väliajan

Väliaika

Kyllä


Genre

Komedia
Vierailu

Esittely

Keväällä 2022 ensi-iltansa saanut kantaesitys kirjoittaa Suomifilmin historiaa uusiksi hillittömällä otteella ja tekee samalla läpileikkauksen elokuvahistorian naisroolien jatkumosta nykypäivään.

Miten Ansa Ikonen palkkakuopassa tai Assi Nortia eksoottisten typyjen rooleissa tuntuukin tänä päivänä niin kaukaiselta ja tutulta yhtä aikaa. Mutta mitäpä jos Suomi-Filmin arkistoista löytyisi salaiset kansiot, jossa kaikki on tyystin toisin? Sodan repimän kansakunnan eheyttävän suureepoksen sankarin, rouva Koskelan, kuolemattomia lausahduksia siteerattaisiin niin synnytyssaleissa kuin Arkadianmäellä. Kansa nauraisi katketakseen kukkahattuisen Pirkko Puupään ja näsäviisaan neiti Pätkän kohelluksille.

Voiko rillipäinen nainen päästä naimisiin? Mitä hauskaa on kaulinta heiluttavassa pirttihirmussa? Saako Suomisen perheen äiti olla seksikäs?

Suomifilmin salaiset kansiot vyöryttää lavalle kansallisessa alitajunnassamme yhä vaikuttavia mielikuvia naiseudesta ja naisen roolista, joita kultakauden Suomifilmit ovat mieliimme juurruttaneet. Esitys on yritys tarkentaa rakenteisiin, jotka tänäkin päivänä estävät itsen ja toisen kohtaamisen.

Tekijät

Tekijät

Käsikirjoitus
Pinja Hahtola ja Mari Lehtonen

Työryhmä

Ohjaus
Ria Kataja
Näyttämöllä
Mari Lehtonen ja Pinja Hahtola
Video- ja äänisuunnittelu
Esko Paavola
Valosuunnittelu
Janne Teivainen
Pukusuunnittelu
Elina Vättö
Koreografinen apu
Panu Varstala

Arvostelut ja katsojakommentit

Arvostelut

Helsingin Sanomat, Laura Kytölä

""Esitys katsoo aihettaan vahvasti huumorin kautta, ja välillä ollaan hilkulla, ettei show ajaudu yksitasoiseksi sketsihahmokavalkadiksi. Mikä sinänsä kertoo jo paljon klassisista naishahmoista, sillä mitä muuta kaulinta heiluttavat justiinat ja klaarat olivat, kuin pahvisia sketsihahmoja? Erityisen herkullisia ovat tutkielmat Suomisen-perheen äidistä ja Niskavuoren Loviisasta. Lehtonen löytää hahmoissa vanhan kotimaisen elokuvan intonaation. ★★★★"

Tutustu myös näihin

Komedia
Vierailu
Yhden näyttelijän esitys

Eino Leinon eksät – enemmän ja vähemmän muusina

Hulvattoman hauska ja oivaltava monologinäytelmä

Näyttämö: Kivi

Seuraavat esitykset:

Osta lippu Lue lisää
Kuva esityksestä Ihmisiksi.
Draama
Komedia

Ihmisiksi

Kari Hotakaisen uutuuskomedia

Näyttämö: Frenckell

Seuraavat esitykset:

Osta lippu Lue lisää
Kaikki ystäväni esityskuva
Komedia
Vierailu

Kaikki ystäväni

Suositun trilogian viimeinen osa

Näyttämö: Frenckell

Seuraavat esitykset:

Osta lippu Lue lisää