Artikkelikuva Notre Damen Kellonsoittajan 100. esitys

29.02.2020

Notre Damen kellonsoittajan 100. esitys keskiviikkona 4.3.2020

Tampereen Teatterin suurmusikaali Notre Damen kellonsoittaja saa 100. esityksensä keskiviikkona 4. maaliskuuta. Musikaalin on nähnyt jo yli 46 000 katsojaa. Viimeinen esitys nähdään 2. toukokuuta.

Tampereen Teatteri toi Disney-musikaali Notre Damen kellonsoittajan ensimmäisenä Suomeen, ja teatteri sai oikeuden tehdä siitä oman versionsa. Suomen ensi-ilta oli syyskuussa 2019. Musikaali on täyttänyt Tampereen Teatterin katsomon äärimmilleen ilta illan perään. Keskiviikkona 4. maaliskuuta nähdään jo 100. esitys. Musikaalin on nähnyt siihen mennessä jo yli 46 000 katsojaa.

Kriitikoiden huippuarvostelut ovat siivittäneet myös yleisön jakamaan ihastunutta ja hurmioitunutta palautetta. Musikaali on tuonut Tampereen Teatteriin paitsi pirkanmaalaisia katsojia myös runsaasti uusia katsojia etenkin pääkaupunkiseudulta.

”Notre Damen kellonsoittajan huikea suosio johtuu monesta seikasta”, kertoo teatterinjohtaja Reino Bragge. ”Tietenkin pohjalla on se, että esitys on tavattoman hyvin tehty, koskettava ja riisuu aseista joka osa-alueensa osaamisellaan. En liioittele kun sanon, että työryhmä on täydellinen. Lisäksi musikaali on suomenkielinen kantaesitys, jota ei ole esitetty ennestään puhki ja silti tarina on tuttu. Kertomus on maailmankirjallisuuden klassikko, jonka musikaaliversion musiikki pakahduttaa tunteellisuudellaan, voimallaan ja houkuttelee minutkin tunteisiin kuin varkain.”

Miltä musikaalin valtava suosio on tuntunut nimiosan esittäjästä? ”Notre Damen kellonsoittajan esittäminen alusta asti täysille saleille on ollut todella ainutlaatuista ja voimaannuttavaa”, kertoo katedraalin kellonsoittaja Quasimodoa näyttelevä Petrus Kähkönen”Yleisön vastaanotto on ollut joka ilta uskomattoman positiivista. Uskon, että niin yleisö kuin me esiintyjät tulemme muistamaan tämän yhteisen kokemuksen vielä pitkään tämän kevään jälkeen.”

Musikaalin takana huipputiimi

Notre Damen kellonsoittaja -musikaali perustuu Victor Hugon romaaniin ja Disney-animaatioelokuvaan. Sen ovat luoneet Oscareillakin palkitut Alan Menken, Stephen Schwartz sekä Peter Parnell. Suomennoksen on tehnyt Mikko Koivusalo.

Musikaalin on ohjannut musikaalivelho Georg Malvius, jonka ohjauksia ovat olleet myös Tampereen Teatterin viimeaikaiset menestysnäytelmät, musikaalit Cats, Sugar – Piukat paikat, Les Misérables ja draamakomedia Sademies.

Orkesterimontusta käsin vahvan musiikkimaailman luo kapellimestari Martin Segerstråle, joka johtaa musikaalia ja sen 13-henkistä orkesteria. Ihastusta musikaali on saanut erityisesti lavastaja Marjatta Kuivaston luomasta katedraalista, joka käyttää näyttämöä lattiasta kattoon levittäytyen gargoileineen katsomoon saakka. Ellen Cairnsin puvustus, Adrienne Åbjörnin koreografia, Raimo Salmen valomaailma sekä Ivan Bavardin ja Jaakko Virmavirran äänisuunnittelu täydentävät huipputuotantoa.

Petrus Kähkösen lisäksi musikaalissa loistaa yli kahdenkymmenen musikaaliammattilaisen joukko. Esmeraldana Josefin Silén, arkkidiakoni Frollona Ilkka Hämäläinen, Phoebuksen roolissa Lari Halme ja muissa rooleissa Risto Korhonen, Antti Lang, Aki Haikonen, Ville Mäkinen, Pia Piltz, Arttu Ratinen, Helena Rängman, Matti Hakulinen, Pyry Smolander, Petteri Loukio, Elisa Piispanen, Ilona Chevakova, Elina Rintala, Panu Kangas, Filip Rosengren, Jukka Wennström, Osku Ärilä, Raisa Kekarainen, Ulriikka Heikinheimo ja Klaara Haapanen.

Lisäksi musikaalin jokaisessa esityksessä on mukana kaksitoista kamarikuoro Tampere Cappellan laulajaa ja kuusi Suomen Teatteriopiston opiskelijaa.

Musikaalin viimeinen esitys nähdään 2. toukokuuta. Kevään esityksiin on jäljellä enää kourallinen lippuja.


Jaa sosiaalisessa mediassa