Nuori Näyttämö

15.05.2023

Nuoren Näyttämön teatteriryhmät on valittu

Valtakunnallisen Nuori Näyttämö -hankkeen neljännen kierroksen (2022–24) nuorten teatteriryhmät on valittu. Mukana on 27 nuorten ryhmää 16 eri paikkakunnalta. Tampereen Teatteri on ensimmäistä kertaa mukana hankkeessa.

Tampereelta hankkeeseen on valittu neljä nuorten ryhmää: Frosine / Suomen teatteriopisto, Sirpaleteatteri / Nuorten Draamaryhmä, Tampereen Nuorisoteatteri ja Tampereen seudun työväenopiston Teatteritaideryhmä IV.

Nuori Näyttämö tulee tavoittamaan koko maassa lähes 500 nuorta teatterinharrastajaa ja yli 10 000 nuorta katsojaa.

Nuoret ammattiteattereiden näyttämöille ja katsomoihin

Nuori Näyttämö -konseptin käytännön toteutuksesta vastaa Työväen Näyttämöiden liitto tukenaan teattereiden yleisötyöntekijät ja taiteilijat. Nuortenryhmien ohjaajille järjestetään lisäksi koulutus.

Nuori Näyttämö -hankkeessa nuoret saavat vahvaa tukea teatteriharrastukselle pääsemällä työskentelemään uusien, korkeatasoisten tekstien parissa ja ammattiteattereiden kanssa yhteistyössä ilman taitotasojen mittausta. Samalla nuoria innostetaan teatterin pariin sekä tekijöinä että kokijoina.

Konsepti on valtakunnallinen. Tällä kierroksella ovat mukana Tampereen Teatterin lisäksi Suomen Kansallisteatteri, Helsingin Kaupunginteatteri, Rovaniemen Teatteri, Seinäjoen kaupunginteatteri ja Lappeen­rannan kaupunginteatteri.

Mukana olevat teatterit tekevät merkittävää työtä tarjotessaan nuortenryhmille teatteriammattilaisten tukea ja järjestäessään kukin oman alueensa nuorille yhteisen teatterifestivaalin ja antavat näille mahdollisuuden päästä esiintymään ammattiteattereiden tarjoamissa olosuhteissa.

Uusia nuortennäytelmiä

Hanketta varten on valmistunut kolme uutta kotimaista nuortennäytelmää ja yksi käännösteksti. Näytelmätekstit ovat inspiroivan omaäänisiä ja antavat monipuolisen kuvan siitä, mitä kaikkea näytelmä voi tässä hetkessä olla.

Kukin mukaan valittu ryhmä on valinnut ja esittää yhden uusista näytelmistä. Uudet näytelmät ovat Arda Yildirimin Meistä, kärpäsistä, Marko Järvikallaksen Kirsikkapommi, Pauliina Feodoroffin Siirtomaakansakunta ja käännösnäytelmänä suomenruotsalaisen Christoffer Mellgrenin Kakkua jaettavaksi – kuusi viipaletta oikeudenmukaisuudesta.

Nuori Näyttämö -paikallisfestivaalit keväällä 2024

Nuori Näyttämö -paikallisfestivaalit järjestetään keväällä 2024. Tampereen paikallisfestivaalit järjestetään Tampereen Teatterin Frenckell-näyttämöllä 13.–14.5.2024, missä nähdään kaikkien neljän mukaan valitun teatteriryhmän esitykset.

Hanke päättyy Nuori Näyttämö -katselmukseen, joka järjestetään 16.–18.8.2024 Suomen Kansallisteatterin Pienellä näyttämöllä. Katselmuksen ohjelmisto kootaan siten, että mukaan valitaan eri tekstejä, eri alueilta ja erilaisia tulkintoja.


Jaa sosiaalisessa mediassa