Kansikuva näytelmästä Saatana saapuu Moskovaan

07.10.2020

Saatana saapuu Moskovaan on kevään 2021 suursatsaus

Tampereen Teatterin kevätkauden suursatsaus on Mihail Bulgakovin historiallinen, mystinen ja romanttinen suurteos Saatana saapuu Moskovaan. Sen kaksoisensi-ilta on 17.–18.2.2021 päänäyttämöllä. Suurteoksen ohjaa Antti Mikkola (mm. Huojuva talo, Piina).

”Pelkuruus on kuolemansynneistä suurin.”

Mihail Bulgakovin Saatana saapuu Moskovaan on yksi kaikkien aikojen klassikkoromaaneista. Se on historiallinen, mystinen ja romanttinen suurteos, joka sijoittuu Stalinin ajan Neuvostoliittoon 30-luvulle. Saatana saapuu mustaan magiikkaan erikoistuneen professori Wolandin hahmossa ja alkaa kiusata moskovalaisia. Pimeyden herralla on mukanaan erikoinen seurue, joista ikonisimmaksi on noussut paholaisen kissa, Begemot. Saatanaa tuntuu kiinnostavan erityisesti, ovatko moskovalaiset muuttuneet? Uskovatko he enää mihinkään, edes paholaiseen?

Paholaisen lisäksi näytelmän keskiöön nousee kärsivä, hulluuteen asti päätynyt kirjailija sekä häntä palavasti rakastava muusa, Margarita. Teoksen alkuperäinen nimi onkin Mestari ja Margarita, ja tätä rakkaustarinaa pidetään yhtenä kaikkien aikojen kuuluisimmista. Onko Margarita valmis tekemään sopimuksen paholaisen kanssa pelastaakseen rakkaansa ja menemään aina helvettiin asti?

Yliluonnolliset ja fantastiset tapahtumat saavat moskovalaiset hieraisemaan silmiään tämän tästä. Päitä irtoaa, ihmisiä katoaa, raha muuttuu paperisilpuksi. Vai onko tämä todellisuutta, kun asiaa tarkemmin ajattelee? Teoksen mestarillisuutta osoittaakin sen kyky liikkua tunnelmasta toiseen: historiallisesta mystiseen, romantiikasta hauskaan, mielikuvituksellisuudesta kriittiseen, aina uskonnolliseen asti. Kolmantena tarinana kulkeekin Jeesuksen viimeiset hetket Pontius Pilatuksen näkökulmasta.

Näytelmän kiehtovasta ja kunnianhimoisesta visuaalisuudesta vastaavat lavastaja Teppo Järvinen, valo- ja videosuunnittelija Tiiti Hynninen ja pukusuunnittelija Mari Pajula. Äänisuunnittelusta vastaa Hannu Hauta-aho ja kampauksista ja maskeista Jonna Lindström. Rooleissa nähdään koko Tampereen Teatterin näyttelijäensemble. Päärooleissa ovat Esa Latva-Äijö, Pia Piltz, Jukka Leisti ja Antti Tiensuu.

Ensi-illat:
17.2.2021 ensi-ilta kausikorttilaisille
18.2.2021 pressi- ja kutsuvierasensi-ilta


Jaa sosiaalisessa mediassa