07.06.2022

Säde-palkintoja Saatana saapuu Moskovaan -näytelmän tekijöille

Suomen valo-, ääni- ja videosuunnittelijat ry (SVÄV) jakaa vuosittain Säde-palkintoja. Säde-palkinnot ovat kunniamainintoja, jotka jaetaan ansioituneesta valo-, ääni- ja videosuunnittelusta. Palkittavat suunnittelut edustavat kokonaisvaltaista, esteettisesti taidokasta sekä tarkkaa suunnittelua ja taiteellista ilmaisua. Vuoden 2021 palkinnoista videosäteen ja kunniamaininnan sai Tampereen Teatterin Saatana saapuu Moskovaan -näytelmän valo- ja videosuunnittelija sekä striimiryhmä.

Videosäde: Tiiti Hynninen, Saatana saapuu Moskovaan

Perustelut: Hynninen on tehnyt järkälemäisen työn klassikkoteoksen videosuunnittelussa. Suunnittelun kuvasto on monitahoista; se ammentaa historiasta ollen samalla moderni ja tyylikkään viitteellinen.  Videot sekä kuvittavat näyttämön tapahtumia että luovat toisia todellisuuksia ja tiloja optisine illuusioineen dialogissa esityksen muun visuaalisuuden kanssa. Alkusekunneista asti tyylikäs kokonaisuus on tarkkaa työtä ja luo liikettä tasoilla, jotka eivät ole valmiiksi siloteltuja jyräämättä kuitenkaan liikaa huomiota dynamiikallaan. Suunnittelu on kaunista ja estetiikalleen uskollista.

Kunniamaininta: Saatana saapuu Moskovaan –striimityöryhmä

Perustelut: Raati oli erittäin otettu esityksen striimitoteutuksesta. Teattereiden ollessa kiinni on merkillepantavaa, että esitysten mahdollistaminen kokijoilleen etäyhteydellä laadukkaasti ei ole teatterin varsinaista ydintoimintaa. Tampereen Teatterin striimityöryhmä on onnistunut Saatana saapuu Moskovaan -esityksen taltioinnissa erityisen laadukkaasti väliaikaa ja lopputaputuksia myöden. Tuotanto onnistuu upottamaan katsojansa saatanalliseen maailmaan kuin oikeassa teatterissa, eikä se ole mikään itsestäänselvyys ottaen huomioon teokseen koon ja luonteen. Striimi kunnioittaa katsomissuuntaa olematta elokuva, imitoiden katsojan katsetta tuoden kuitenkin näyttämön nyanssit lähelle. Toteutuksessa on ymmärretty ison näyttämön eri puolet liikaa kuitenkaan kikkailematta, näyttämökuvia kunnioittaen. Vain kolme soittoa, väliaikaleivos ja lasillinen kuohuvaa jää puuttumaan, mikä erottaa toteutuksen live-esityksestä.

Striimityöryhmä:
Striimin ohjauksen suunnittelu: Sami Räty ja Heikki Järvinen, Kinetia. Videokuvaus: Mika Hiltunen; Joonas Järventie, Sonja Pääkkönen. Kuvaleikkaus: Sami Räty. Äänen miksaus: Joona Vuopala. Äänen tuotanto: Ivan Bavard, Hannu Hauta-aho, Jan-Mikael Träskelin, Joona Vuopala. Striimin konsultointi: Heikki Järvinen, Kinetia. Livestriimin tuotanto: Tuottajat: Paula Peltola, Mari Posti, Arttu Haapalainen, Teatteri poikkeustilassa –projekti. Striimin toteutuksessa tehtiin paljon yhteistyötä Saatana saapuu Moskovaan -esityksen työryhmän kanssa, erityisesti: Antti Mikkola, sovitus ja ohjaus ja Tiiti Hänninen, valo- ja videosuunnittelu.

Onnea palkituille!

Lisätietoa palkinnoista ja aikaisemmin palkituista, sekä kaikki ehdolla olleet teokset verkkosivulla: https://sadepalkinto.wordpress.com


Jaa sosiaalisessa mediassa