Tampereen Teatterissa syksyllä 2021 kolme ensi-iltaa

25.02.2021

Syksyllä kolme ensi-iltaa!

Tampereen Teatterissa nähdään syyskaudella kolme ensi-iltaa, joista kaksi on kantaesityksiä. Ensi-iltansa saavat italialaiseen menestyselokuvaan perustuva Salaisuuksien ilta, Karo Hämäläisen uutuuskirjaan pohjautuva Kansalliskirjailija ja Charlotte Brontën klassikkoromaaniin perustuva Kotiopettajattaren romaani – Jane Eyre. Ohjelmisto on teatterinjohtaja Mikko Kannisen ensimmäinen.

– Syksyn ensi-illoissa ovat esillä uudet tekstit, ohjaajat ja tekemisen tavat. Esitysten työryhmissä ja valmistamisessa korostuvat teatterin yhteisöllisyys ja ryhmien omat ideat ja voimavarat, Mikko Kanninen kertoo.

Ohjelmistoesittelyn voit katsoa myös videona: https://vimeo.com/513386402

Italialaiseen menestyselokuvaan perustuva Salaisuuksien ilta kantaesityksenä

Syyskauden avaa Salaisuuksien ilta, joka nähdään kantaesityksenä 2. syyskuuta Frenckell-näyttämöllä. Näytelmä perustuu italialaisen Paolo Genovesen menestyselokuvaan Perfetti sconosciuti. Näytelmän on elokuvasta dramatisoinut Juha Siltanen.

– Salaisuuksien ilta tehdään yhteistyössä Teatteri Siperian kanssa, ja esitys toteutetaan työryhmän yhdessä ohjaamana. Prosessiluonteisen, näyttelijälähtöisen valmistustavan tavoitteena on tekijöidensä näköinen, ilmava ja nopeatempoinen draama, kertoo Mikko Kanninen.

Näytelmän tapahtumat käynnistyvät, kun Eva ja Rocco kutsuvat pitkäaikaiset ystävänsä illanviettoon. Rutiinien särkemiseksi aloitetaan vaarallinen seuraleikki: kaikki lupaavat olla toisilleen täydellisen avoimia. Puhelimet laitetaan pöydälle, ja saapuvat viestit ja puhelut ovat jokaisen luettavissa ja kuunneltavissa. Illan kuluessa suhteet joutuvat koetukselle, kun puhelimet paljastavat armottomasti omistajiensa kätketyimmät salaisuudet.

Rooleissa nähdään ja ohjauksesta vastaavat Esa Latva-Äijö, Elisa Piispanen, Anna-Elisa Hannula, Tuukka Huttunen, Marika Heiskanen, Ville Mikkonen, Eeva Hakulinen ja Jarkko Tiainen. Työryhmässä ohjauksen assistenttina toimii Tampereen Teatterin näyttelijä Antti Tiensuu. Lavastussuunnittelusta vastaa Mikko Saastamoinen, pukusuunnittelusta Mari Pajula, valosuunnittelusta Mika Hiltunen ja äänisuunnittelusta Jouni Koskinen.

Uusi näytelmä Kansalliskirjailija esittelee Väinö Linnan sellaisena, jona häntä ei ole aiemmin nähty

Frenckell-näyttämöllä saa 13. lokakuuta kantaesityksen Karo Hämäläisen samannimiseen uutuusromaaniin (2020) pohjautuva Kansalliskirjailija. Näytelmäksi sen sovittaa Sami Keski-Vähälä ja ohjauksesta vastaa teatterinjohtaja Mikko Kanninen.

Kansalliskirjailija on rohkea ja hauska sukellus kaapin päälle nostetun kirjailijan elämään ja ajatuksiin. Se esittelee tamperelaisen Väinö Linnan sellaisena, jollaisena häntä ei ole aiemmin nähty.

– Kansalliskirjailijan näytelmäkäsikirjoitus valmistuu myös yhdessä näyttelijöiden kanssa, ja esitys yhdisteleekin “true crime” -formaatin tavoin totuutta, tarinaa ja teatteria, Kanninen sanoo.

Näytelmässä Väinö Linnasta ollaan tekemässä näytelmää, ja kirjailijaa katsotaan häpeilemättä näytelmäntekijöiden silmin. Esityksen työryhmä haluaa sinnikkäästi esittää kauan kaivatun ”totuuden” Väinö Linnasta, mutta huomaa pian, että totuus tarvitsee tuekseen tavanomaisesta poikkeavia keinoja. Tuleva menestysnäytelmä perustuu faktoihin, mutta täydentyy fiktiolla. Pääosassa on Linna, hänen elämänsä, tuotantonsa, haaveensa, pettymyksensä ja koko 1900-luvun Suomi.

Rooleissa nähdään Jukka Leisti, Arttu Ratinen, Eeva Hakulinen, Elina Rintala, Kirsimarja Järvinen, Ville Mikkonen ja Arttu Soilumo. Näytelmän lavastuksesta ja puvuista vastaa Mikko Saastamoinen, valosuunnittelusta Tuomas Vartola, äänisuunnittelusta Jan-Mikael Träskelin ja videosuunnittelusta Saku Väänänen.

Jussi Nikkilä ohjaa Kotiopettajattaren romaanin

Päänäyttämöllä saa 20. lokakuuta ensi-iltansa nuoren ihmisen vimmainen kasvutarina, Charlotte Brontën vuonna 1847 julkaistuun romaaniin perustuva Kotiopettajattaren romaani – Jane Eyre. Sen on näytelmäksi dramatisoinut Polly Teale ja suomentanut Reita Lounatvuori. Näytelmän ohjauksesta ja musiikista vastaa Tampereen Teatterissa ensi kertaa vieraileva Jussi Nikkilä.

– Kotiopettajattaren romaani on katkeransuloista kaipuuta, pitelemätöntä levottomuutta ja halua, vakavuudesta kumpuavaa huumoria ja näyttämön reunojen yli pursuavia, rikki repiviä tunteita, kertoo ohjaaja Nikkilä.

Sisäoppilaitoksessa kasvanut orpotyttö Jane Eyre pestautuu kotiopettajattareksi Thornfieldin kartanoon. Asetelmasta ja luokkaeroista huolimatta Jane ja kartanon juro isäntä herra Rochester rakastuvat palavasti, ja päättävät avioitua. Rochesterin elämää varjostaa kuitenkin salaisuus: hän on jo naimisissa mielisairautensa takia kartanon ullakolle suljetun Berthan kanssa.

Rooleissa nähdään Marketta Tikkanen, Pia Piltz, Esa Latva-Äijö, Ritva Jalonen, Elisa Piispanen, Anna-Elisa Hannula, Antti Tiensuu ja Matti Hakulinen. Skenografiasta vastaa kansainvälistä uraa tekevä lavastus- ja pukusuunnittelija takis, joka on työskennellyt lukuisissa musikaali-, näytelmä-, ooppera- ja elokuvaproduktioissa Britanniassa ja muualla Euroopassa. Valosuunnittelusta vastaa Raimo Salmi, äänisuunnittelusta Hannu Hauta-aho ja koreografioista Ingrid André.

Ohjelmistossa jatkavat

Päänäyttämön ohjelmistossa jatkaa Agatha Christien Eikä yksikään pelastunut, ja Edward Albeen Kuka pelkää Virginia Woolfia? palaa Frenckell-näyttämölle. Ohjelmisto täydentyy vierailuesityksillä.

Juuri ensi-iltansa saanut Saatana saapuu Moskovaan jatkuu tämän kevään jälkeen kevätkaudella 2022, jolloin ohjelmistoon palaa myös Häpeä! – Nolo komedia.


Jaa sosiaalisessa mediassa