Artikkelikuva: Mieshenkilö striimaa näytelmää tietokoneen ruudulta

28.05.2021

Tampereen Teatteri tavoitti korona-ajan menetetyt livekatsojat digikanavissa

Tampereen Teatteri päättää näytäntökautensa tänään. Esityskausi on ollut hyvin poikkeuksellinen, sillä elokuusta toukokuuhun teatteriin sai ottaa yleisöä vain kolmena kuukautena. Kolmella näyttämöllä nähtiin yhteensä 164 esitystä, joissa turvaväleillä kävi yhteensä 19 143 katsojaa. Myös edellinen näytäntövuosi oli poikkeuksellinen, sillä maaliskuussa 2020 koronapandemia keskeytti esitystoiminnan.

”Olen todella ylpeä Tampereen Teatterin henkilökunnasta, joka lähti heti pandemian suljettua näyttämöt suunnittelemaan muita tapoja kohdata yleisöä”, iloitsee teatterinjohtaja Mikko Kanninen. ”Näyttelijä Jukka Leisti lähti heti järjestämään Olavi Virta Ensemblen kanssa äitienpäiväkonserttia verkkoon, joka tavoittikin kymmeniätuhansia katsojia.” Teatterin kanaviin valmistui näyttelijöiden ideoimana runsaasti erityyppistä ohjelmaa: someteatteria, kuunnelmia, musiikkivideoita ja kohtaamisia.

”Digikanavissa tavoitimme pieniä ja suuria yleisöjä. Esimerkiksi perinteinen joulukonserttimme tavoitti verkossa yli kymmenkertaisen yleisön normaaliin nähden, kun seinät eivät olleet enää esteenä eikä istumapaikkoja tarvinnut laskea”, Kanninen sanoo.

Suorastriimattuihin esityksiin Saiturin jouluun, Saatana saapuu Moskovaan ja Häpeä! – Nolo komediaan myytiin yhteensä lähes 15 000 lippua.

Verkkotapahtumat, -sisällöt ja livestriimaukset keräsivät korona-aikana yhteensä yli 135 000 katsojaa. ”Tuntuu hyvältä, että liveohjelman ja digiohjelmien katsojat yhteenlaskettuna teatteri on tavoittanut saman määrän yleisöä kuin normaalivuotena. Olemme poikkeusoloissakin siis onnistuneet säilyttämään kontaktin yleisöön”, Kanninen sanoo.

Uusi konsepti: Tampereen Teatteri tulee kylään

Tampereen Teatterin yhtenä tavoitteena on kehittää toimintaa yhdenvertaisemmaksi ja saavutettavammaksi. Tänä keväänä on kehitetty ja pilotoitu uutta ”Tampereen Teatteri tulee kylään” -konseptia. Teatterilaiset vierailevat sote-yksiköissä, joiden asukkaat eivät omavoimaisesti pääse teatteriin.

Vierailuilla tutustutaan ja koetaan yhdessä myös pienimuotoisia teatterillisia hetkiä. Lempäälän Kotokampuksella ja Tampereen Sointu Senioripalveluiden Kuuselakeskuksessa vierailivat näyttelijät Kirsimarja Järvinen, Aliisa Pulkkinen ja Ville Majamaa. Tavoitteena on, että konseptista tulee tulevaisuudessa Tampereen Teatterin pysyvää toimintaa.

Yhteistyö Teatteri NEOn kanssa alkanut hienosti  

Tampereen Teatteri toimii yhteistyökumppanina Setlementti Tampere ry:n yksikön NEO – OmaPolun Teatteri NEO -hankkeelle, jonka kohderyhmänä ovat kehitysvammaiset ja erityistä tukea tarvitsevat nuoret sekä heidän läheisensä.

Yhteistyö on alkanut taiteilijatapaamisilla ja Tampereen Teatterin ja Teatteri NEOn yhteisillä teatteriharjoituksilla. Tunnelma on ollut molemmin puolin innostunut. Tampereen Teatterin näyttelijöistä harjoituksissa kevätkaudella olivat mukana Matti Hakulinen ja Elina Rintala.

Yhteistyön tavoitteina ovat molemminpuolinen oppiminen, uusien esittämisen tapojen etsiminen, yhteisen taiteellisen ajattelun luominen ja kehitysvammaisten nuorten aikuisten oman äänen esiintuominen. Hanke jatkuu syyskaudella.

28.5.2021


Jaa sosiaalisessa mediassa