08.06.2022

Tampereen Teatteriin laaja peruskorjaus ja laajennusosa kaudella 2024–2025

Peruskorjaus koskee Keskustorilla sijaitsevaa teatterin 110-vuotiasta päärakennusta, jonka omistaa Tampereen Teatteritalo säätiö. Säätiö tukee tamperelaista teatteria ylläpitämällä omistamaansa rakennusta.

Peruskorjauksella on kiire. Tampereen keskustan keskeisen historiallisen rakennuksen edellisestä remontista on kulunut jo 35 vuotta.

Remontti tulee koskemaan teatterin kaikkia tiloja. Sen tarkoituksena on saattaa niin näyttämö- kuin muutkin tilat nykyaikaisten vaatimusten mukaisiksi: saavutettaviksi, esteettömiksi, muunneltaviksi ja toiminnallisiksi. Myös yleisö- ja työturvallisuus vaativat peruskorjauksen tekemistä.

Teatterin pohjoispuoleiselle seinustalle suunnitellaan laajennusosaa. Teatterin omalle tontille sijoittuva lisäosa helpottaa tilapulaa, mahdollistaa teatterin toimintojen uudelleenjärjestelyn ja avaa teatterin tiloja paremmin myös kaikkien kaupunkilaisten käyttöön.

Kustannusarvio ja väistötilat

”Aloittaessani kaksi vuotta sitten teatterinjohtajana ymmärsin heti, että teatteri pitää remontoida ja pian. Se on välttämätöntä katsojille ja se on välttämätöntä työntekijöille”, kertoo Mikko Kanninen.

”Remonttia on valmisteltu ja suunniteltu pitkään”, kertoo Tampereen Teatterin hallituksen puheenjohtaja Päivi Myllykangas. ”Remonttikohteita, muutostarpeita ja kehityskohteita on kartoitettu jo vuosia – kauan ennen koronaa ja muuttunutta maailmantilannetta. Remontilla on nyt kiire, se ei voi enää odottaa.”

Remontin kustannusarvio peruskorjauksen, laajennusosan ja uusittavan esitystekniikan osalta on noin 22,5 miljoonaa euroa. Tampereen Teatteri on yleishyödyllinen ja voittoa tavoittelematon osakeyhtiö, joten teatterilla ei ole vähäistä suurempaa kykyä kattaa rahoitusta esitystoiminnasta syntyvillä tuloilla. Remontin toteutuminen vaatiikin omien ja lähiyhteisöjen investointien sekä lainan lisäksi mittavaa valtion ja kaupungin tukea. Lisäksi teatteri käynnistää syksyllä varainkeruukampanjan. 

Teatteri ei vuokraa väistötiloja, vaan rakentaa remonttivuoden ohjelmistonsa yhteistyössä muiden tamperelaisten tapahtumajärjestäjien kanssa. Lisäksi Frenckell-näyttämö Satakunnansillan vieressä on koko remontin ajan käytössä. Teatteri varautuu kuitenkin omien lipputulojen vähenemiseen.

Tampereen Teatteri säilyttää, tukee ja edistää Tampereen kaupungin kehitystä

Tampereen keskustan kaupunkikuva muuttuu ja uudistuu. Remontin ja uusien toimintojen myötä teatteri osaltaan lisää julkista kaupunkitilaa ja elävöittää Keskustoria ympärivuotisesti. Remontti mahdollistaa uusien palvelujen kehittämisen ravintolakonsepteineen, ulkolavoineen ja terasseineen. 

Tulevat muutokset teatterin sisätiloissa mahdollistavat teatteritoiminnan lisäksi aivan uusia ja päällekkäisiä toimintoja. Teatteri palvelee jatkossa paremmin uusia yleisöjä ja remontin tuomien uudistusten myötä yhä useammat tamperelaiset ja pirkanmaalaiset sekä kaupunkiin saapuvat turistit löytävät tiensä Keskustorille.


Tampereen Teatteri Oy
Perustettu 1904. Teatterirakennus vihitty käyttöön 1913.
Voittoa tavoittelematon osakeyhtiö. Hajautunut omistus.
Liikevaihto: 4,5 milj. € + muut tuotot 4,5 milj. €
Työllistäjä: 89 kuukausipalkkaista ja 77 tuntipalkkaista
Katsojia: noin 124 000, esityksiä noin 470
(luvut ennen koronaa vuodelta 2019)

Lisätiedot:
teatterinjohtaja Mikko Kanninen, p. 050 532 6500, mikko.kanninen@tampereenteatteri.fi
TT:n hallituksen puheenjohtaja Päivi Myllykangas, p. 040 743 6417, paivi.myllykangas@trimmi-inspire.com


Jaa sosiaalisessa mediassa