Kolme tapaa valmistaa Villisorsa

21.09.2022

Tampereen Teatterin ja Teatteri NEOn ensimmäinen yhteistyö ensi-iltaan lokakuussa 

Tampereen Teatterin ja kehitysvammaisten sekä erityistä tukea tarvitsevien näyttelijöiden muodostaman Teatteri NEOn ensimmäinen yhdessä valmistama esitysiltama Kolme tapaa valmistaa Villisorsa saa ensi-iltansa 25. lokakuuta Liikelaiturilla (Yliopistonkatu 58 D). 

Teatteri NEO on vuonna 2020 perustettu, Setlementti Tampere ry:n hallinnoima näyttelijäryhmä, jossa kehitetään uudenlaista tuetun taiteellisen työskentelyn mallia. ”Teatteri NEO tukee kehitysvammaisia näyttelijöitä työllistymisessä esittävien taiteiden alalle”, kertoo näyttelijä Riikka Papunen, Teatteri NEOn yksi perustajista ja yhteistyöhankkeen taiteellisista suunnittelijoista.  

Tampereen Teatterin ja Teatteri NEOn yhteistyön tavoitteena on kehitysvammaisten ja erityistä tukea tarvitsevien näyttelijöiden ja Tampereen Teatterin yhteinen esitystoiminta. ”Erityisen merkittävää tässä yhteistyössä on sen valtarakenteita purkava luonne”, kertoo Tampereen Teatterin teatterinjohtaja Mikko Kanninen. ”Vuonna 2021 aloitetun yhteistyön avulla rakennamme pitkäjänteisesti uutta ja monimuotoista taiteellista ilmaisua.” 

Kolme tapaa valmistaa Villisorsa 

Kolme tapaa valmistaa Villisorsa perustuu Henrik Ibsenin näytelmään Villisorsa. Esitysiltaman ohjauksesta vastaa Tampereen Teatterin ohjaaja Hilkka-Liisa Iivanainen. Näyttämöllä nähdään Teatteri NEOn näyttelijät Mari Heinilä, Ville Mäntynen, Riikka Papunen ja Atte Selin sekä Tampereen Teatterin näyttelijät Annuska Hannula ja Arttu Soilumo

”Yhteistyömme pyrkii purkamaan monia teatterin esittämiseen ja katsomiseen liittyviä ennakko-oletuksia”, kertoo ohjaaja Iivanainen. ”Työskentelemme relaxed performance -hengessä eli pyrimme luomaan nautinnollisen ja helposti lähestyttävän esitystilanteen niin yleisölle kuin esittäjillekin. Yhteiseen esitystapahtumaan on helppo tulla juuri sellaisena kuin on, ja keskusteleminen sekä yhdessäolo katsojien kanssa kuuluvat toimintaamme luonnollisena osana.” 

Kolme tapaa valmistaa Villisorsa on esitysiltama, jossa nähdään pienimuotoisia ja herkullisia otteita Ibsenin klassikkonäytelmästä. Näytelmän keskiössä on elämänvalheessa sinnittelevä Ekdahlin perhe, jonka menneisyys alkaa paljastua ja tulevaisuus uhkaa vaarantua. Tampereen Teatterin ja Teatteri NEOn esitysiltamassa käytetään näytelmää inspiraation lähteenä ja testataan ennakkoluulottomasti kiinnostavia tapoja rakentaa roolihenkilöitä sekä kertoa rahasta ja rahattomuudesta, perheen sisäisistä suhteista ja rakkaudesta, joka ei saa vastakaikua. 

Tampereen Teatterin ja Teatteri NEOn yhteistyö on osa Tampereen Teatterin Uudet näyttämöt -kokonaisuutta. Se lisää teatterin ohjelmiston monimuotoisuutta ja pyrkii tavoittamaan heitä, jotka eivät omavoimaisesti teatteriin tule tai pääse. Tarkoituksena on luoda kiinnostavia teatterin tekemisen tapoja ja uudella tavalla puhuttelevia esityksiä sekä syventää teatterin yhteiskunnallista vuorovaikutusta.  

Esityspaikka: Liikelaituri os. Yliopistonkatu 58 D, vastapäätä Tampere-taloa 
Esitykset: ti 25.10. klo 19, ke 26.10. klo 13, to 27.10. klo 13 
Liput: 10/5 € Kulttuurimyymälä Aplodi ja Lippu.fi 
Kesto: Noin 50 minuuttia. Iltaman yhteydessä on mahdollista jäädä juttelemaan tekijöiden kanssa nähdystä ja koetusta. 

Lisätiedot:
hankekoordinaattori ja -tuottaja Arttu Haapalainen, p. 050 469 7879, arttu.haapalainen@tampereenteatteri.fi


Jaa sosiaalisessa mediassa