29.04.2024

Tampereen Teatterin Nuori Näyttämö -paikallisfestivaali toukokuussa Frenckell-näyttämöllä

Valtakunnallinen Työväen Näyttämöiden Liiton (TNL) Nuori Näyttämö -hanke huipentuu huhti- ja toukokuussa eri puolilla Suomea järjestettäviin paikallisfestivaaleihin ammattiteattereiden näyttämöillä. Tampereen Teatteri järjestää Nuori Näyttämö -paikallisfestivaalin 13.–14.5.2024 Frenckell-näyttämöllä.

13–19-vuotiaiden nuorten harrastusryhmät ovat valinneet esitettäväkseen jonkun kolmesta hankkeelle kirjoitetusta ja yhdestä suomennetusta näytelmästä. Frenckell-näyttämöllä nähdään kahden päivän aikana neljä nuorten ryhmien tulkintaa näytelmistä: Marko Järvikallaksen Kirsikkapommi, Arda Salaniemen (ent. Yildirim) Meistä, kärpäsistä ja Christoffer Mellgrenin Kakkua jaettavaksi (suom. Sinna Virtanen).

Tampereen Teatterin kummiryhmät ovat Tampereen Nuorisoteatteri, Tampereen seudun työväenopiston Teatteritaideryhmä IV, Frosine Suomen teatteriopistolta ja Sirpaleteatterin Nuorten Draamaryhmä. Nuori Näyttämö -hanke tarjoaa nuorille tekijöille ainutlaatuisen mahdollisuuden vahvistaa osaamistaan ja tehdä yhteistyötä ammattiteattereiden kanssa. 

Ryhmien taiteilijakummeina ovat toimineet Tampereen Teatterin pääohjaaja Hilkka-Liisa Iivanainen, näyttelijä Arttu Soilumo, apulaisäänimestari Jussa Palve sekä Nokian Etunäyttämö-harrastajateatterin taiteellinen johtaja Saija Viljanen. Kummit ovat seuranneet nuorten työskentelyä ja jakaneet heille näyttämötaiteeseen liittyvää asiantuntemustaan.

”Uusien teatterintekijäsukupolvien on syytäkin vallata Frenckellin näyttämö”, iloitsee pääohjaaja Hilkka-Liisa Iivanainen. ”Uusien kotimaisten näytelmien tekeminen ja niissä kihisevä energia on tarttuvaa, odotan innolla esitysten kavalkadia!”

”Nuorten teatterintekijöiden harjoittelua ja työskentelyä on ollut arvokasta seurata”, kertoo näyttelijä Arttu Soilumo, joka toimii Tampereen seudun työväenopiston Teatteritaideryhmä IV:n kummina. ”Nuoret tuovat yhdessä näyttämölle oman maailmansa, omat tuoreet ratkaisunsa. Teatterin tulevaisuuden ja yhteiskunnallisen merkittävyyden kannalta on tärkeää, että myös nuoret pääsevät tuomaan omaa taidettaan ammattiteattereiden näyttämöille. Nuori Näyttämö -hanke pitää osaltaan huolta, että teatterin demokraattinen ja keskustelua herättävä luonne säilyy myös tulevaisuudessa.”

”On ollut ihastuttavaa nähdä nuorten sitoutuminen prokkikseen”, kertoo puolestaan Tampereen Nuorisoteatterin ohjaaja Marko Taiminen. ”Ollaan treenattu esitystä kerran viikossa reilu puoli vuotta ja on ollut upeaa nähdä nuorten kasvu näyttelijöinä ja nähdä itsensä ylittämistä ja onnistumisen kokemuksia prosessin aikana. Innolla esitämme ja jännityksellä odotamme tulevia festareita!”

Viidellä paikallisfestivaalilla ympäri Suomea nähdään kantaesityksinä neljästä näytelmästä yhteensä 27 eri tulkintaa. Muut Nuori Näyttämö -teatterit ovat Helsingin Kaupunginteatteri, Suomen Kansallisteatteri, Lappeenrannan kaupunginteatteri, Rovaniemen Teatteri ja Seinäjoen kaupunginteatteri.

Nuori Näyttämö -loppukatselmus, jonne kootaan eri puolilta maata esityksiä, järjestetään 23.–24.8.2024 Kansallisteatterin Pienellä näyttämöllä. Ohjelmisto kootaan siten, että mukaan valitaan tulkintoja kaikista teksteistä. Esityksiä ei laiteta paremmuusjärjestykseen eikä ohjelmistoa valita taitotason mukaan.

Esitysaikataulu Frenckell-näyttämöllä:
ma 13.5. klo 17 Sirpaleteatterin Nuorten Draamaryhmä: Kirsikkapommi
ma 13.5. klo 20 Tampereen seudun työväenopiston Teatteritaideryhmä IV: Meistä, kärpäsistä
ti 14.5. klo 17 Tampereen Nuorisoteatteri: Kakkua jaettavaksi
ti 14.5. klo 20 Frosine Suomen teatteriopistolta: Kirsikkapommi

Liput: 5 €, alle 20-vuotiaat ilmaiseksi
https://tampereenteatteri.fi/naytelma/nuori-nayttamo-paikallisfestivaali/

Kuvassa: Tampereen seudun työväenopiston Teatteritaideryhmä IV ja teatterikummi Arttu Soilumo
Kuva: Disa Kamula


Jaa sosiaalisessa mediassa