Artikkelikuva: Ilkko Hakala 1956-2021

14.01.2021

Tampereen Teatterin pitkäaikainen näyttelijä ja hallintojohtaja Ilpo Hakala on kuollut

Tampereen Teatterin pitkäaikainen näyttelijä ja hallintojohtaja Ilpo Hakala menehtyi maanantaina 11.1.2021.

Ilpo Hakala syntyi Porissa vuonna 1956 ja kouluttautui isänsä innoittamana ensin sähkömieheksi, mutta erilaisissa ohjelmaryhmissä esiinnyttyään halusi näyttelijäksi.

Hän opiskeli Tampereen yliopiston IV näyttelijäkurssilla 1977–1981 ja sai heti valmistuttuaan teatterinjohtaja Rauli Lehtoselta kutsun kiinnitykselle Tampereen Teatteriin, missä työskentelikin aina vuoteen 2017 saakka.

Hakalan ensimmäisiä rooleja Tampereen Teatterissa oli tanssipojan rooli teatterin historian yhdessä suosituimmassa näytelmässä, musikaalissa Sugar – Piukat paikat, jota esitettiin yli 370 kertaa. Tuona aikana hän oppi yhdessä tekemisen ja ensemblen voiman, jonka merkitystä hän myöhemminkin korosti.

Hakala näytteli kymmenissä ja kymmenissä näytelmissä ja musikaaleissa, mm. Amadeus, Vihreähousuinen Don Gil, Ghetto, Karamazovin veljekset, AIDS-näin on, Papin perhe, Otello, Niskavuoren naiset, Romeo ja Julia, Albatrossi ja Heiskanen, Cabaret, Kolmen pennin ooppera, Saiturin joulu ja Tiputus.

Nykyinen teatterinjohtaja Mikko Kanninen muistaa lämmöllä yhteisiä hetkiä: ”Hallintojohtaja Ilpo Hakalan kanssa tein ensimmäisen sopimukseni 2003 Tampereen Teatteriin. Kun taas oltiin yhdessä näyttämöllä ja lämpiössä Made in Bangkok -näytelmän aikaan 2012, niin Ilpo huolehti aina siitä, että meillä kaikilla olisi hyvä meininki ja työn tekemisen ilmapiiri.”

Lukuisten teatterirooliensa lisäksi Hakala toimi ystäviensä Pate Mustajärven ja Jukka Leistin kanssa Niskavuoren Aarnet -äijäryhmän tuotannoissa ohjaajana ja esiintyjänä.

Näyttelemisen lisäksi Ilpo Hakalalla oli vahva kiinnostus tuotannollisiin ja hallinnollisiin tehtäviin. Hän toimi Tampereen Teatterin Virgo-musikaalissa tuotantopäällikkönä 1997–1998 ja Pyynikin kesäteatterin toiminnanjohtajana 1998–2000. Tampereen Teatterin hallintopäällikkönä hän toimi 2000–2003 ja hallintojohtajana vuodet 2003–2009. Hän toimi vuosia ensin Suomen Näyttelijäliiton ja myöhemmin työnantajapuolella Suomen Teatteriliiton (nyk. Suomen Teatterit) luottamustehtävissä.

Hallinnollisten toimiensa ohessa Hakala näytteli koko ajan, mm. seitsemän vuoden ajan Heikki Vihisen ja Timo Kahilaisen suositussa Alivuokralainen-farssissa.

Teatterin henkilökunta ottaa osaa omaisten ja läheisten suruun.


Jaa sosiaalisessa mediassa