29.04.2024

Teatteri NEO mukana Taru Sormusten herrasta -suurtuotannossa

Tampereen Teatterin ja Tampere-talon 23. syyskuuta ensi-iltansa saavassa Taru Sormusten herrasta -suurtuotannossa nähdään myös kaksi Teatteri NEOn näyttelijää. Joni Maukonen ja Marko Uotila toimivat avustajina esityksen joukkokohtauksissa. Maukonen näyttelee örkkiä ja Uotila hobittia. He ovat mukana osassa näytöksistä.

Teatteri NEO on Tampereella toimiva vuonna 2020 perustettu näyttelijäryhmä, jossa kehitetään uudenlaista tuetun taiteellisen työskentelyn mallia. Mallin avulla tuetaan kehitysvammaisia näyttelijöitä työllistymään esittävien taiteiden alalle. Teatteri NEOa hallinnoi Setlementti Tampere ry.

Taru Sormusten herrasta tarjoaa Joni Maukoselle unelmaroolin ja pääsyn näyttämölle

Suurtuotanto Taru Sormusten herrasta tarjoaa Teatteri NEOn näyttelijä Joni Maukoselle ensimmäistä kertaa mahdollisuuden päästä mukaan teatteriesitykseen ja suuren yleisön eteen. Miltä ensikertalaisesta tuntuu olla mukana näin isossa tuotannossa? ”Vähän jänskättää”, kertoo örkin rooliin valmistautuva Joni ensimmäisenä harjoituspäivänään.

Luottamusta omaan tekemiseen tuo Teatteri NEOn taiteellisen tuen mentorin Riikka Papusen tuki näyttämöllä ja sosiaalisen tuen mentori Sanna Neuvosen läsnäolo ja käytännön apu ”verhoissa” eli näyttämön takana. Rooliin valmistautumista helpottaa sekin, että Tolkienin tarina on hyvin tuttu. Joni on katsonut kaikki Sormusten herraan liittyvät elokuvat. Hän odottaa jo kovasti, että pääsee muuttumaan örkiksi, kaikkine roolivaatteineen ja maskeineen.

Joni on ollut mukana Teatteri NEOn toiminnassa alusta saakka ja päässyt monipuolisesti harjoittelemaan teatterin tekemistä eri ohjaajien ja näyttelijöiden kanssa. Tampereen Teatterin näyttelijöistäkin moni on jo tuttuja. Leffafanina hänelle on mieleen jäänyt erityisesti dubbausharjoitukset. Vaikka Jonilla ei ole aiempaa esityskokemusta teatterin lavalta, muuta esiintymiskokemusta häneltä löytyy. Hän on näytellyt pääosaa Folk Extremen Kalevala X -sarjaan liittyvässä musiikkivideossa, jossa hänen roolinsa oli Lemminkäinen.

Tampereen Teatterin ja Teatteri NEON yhteistyössä molemmat oppivat toisiltaan

Tampereen Teatterin ja Teatteri NEOn yhteistyö on alkanut vuonna 2021. Se sisältää mm. Tampereen Teatterin ja Teatteri NEOn yhteisiä harjoitusjaksoja, joissa työskennellään näytelmätekstien ja improvisaation parissa. Yhdessä on valmistettu jo yksi näytelmä, vuonna 2022 ensi-iltansa saanut Kolme tapaa valmistaa Villisorsa

Yhteistyön tavoitteena on kehitysvammaisten ja erityistä tukea tarvitsevien näyttelijöiden ja Tampereen Teatterin yhteinen esitystoiminta ja inklusiivisten, hierarkioita purkavien teatterin tekemisen prosessien kehittäminen. Yhteistyö on pitkäjänteinen prosessi, jossa molemmat osapuolet oppivat ja kehittyvät.

Mitä Tampereen Teatteri oppii yhteistyöstä Teatteri NEOn kanssa? ”Me opimme ottamaan taiteellisissa työryhmissä moninaisuutta ja herkkyyttä isommin ja laajemmin huomioon, koko näyttämötaiteen ja yhteiskunnan kontekstissa”, kertoo teatterinjohtaja ja Tolkien-tuotannon ohjaaja Mikko Kanninen. ”Opimme kuuntelemaan myös hiljaisia ääniä yhteisössämme. Näkemään että meteli, kyvykkyys ja esilläolo eivät aina ole ne parhaat toimintatavat. Sormusten herrassakin pahuus häviää, koska eivät osaa kuunnella hiljaisia askeleita matkalla kohti Tuomiovuorta.”


Jaa sosiaalisessa mediassa