Näyttelijöiden henkilökuvan vakiokuva

Mikko Viherjuuri

Mikko Viherjuuri on teatteriohjaaja. Hän kuitenkin aloitti uransa näyttelijänä. Viherjuuri onkin pitkän linjan teatterintekijä ja on työskennellyt Suomen lisäksi myös Yhdysvalloissa.

Viherjuuri valmistui Suomen teatterikoulusta vuonna 1971. Uransa alussa hän toimi näyttelijänä mm. Oulun kaupunginteatterissa ja Tampereen Työväen Teatterissa. Vähitellen, 70- ja 80-lukujen taiteessa, Viherjuuren mielenkiinto kohdistui ohjaamiseen, jonka hän aloitti TTT:ssä näyttelijä-ohjaajan vakanssilla. Samoihin aikoihin Viherjuuri aloitti opetustehtävät Tampereen Yliopiston näyttelijäntyön koulutusohjelmassa. Myöhemmin Viherjuuri on kouluttanut näyttelijöitä myös yhdysvaltalaisissa teatterikouluissa.

Viherjuuri on työskennellyt ohjaajana lukuisissa suomalaisissa ammattiteattereissa, TTT:n lisäksi mm. Suomen Kansallisteatterissa sekä Oulun, Porin, Turun ja Jyväskylän kaupunginteattereissa. Viherjuuri toimi Kuopion kaupunginteatterin johtajana vuosina 1985-87 ja Seinäjoen kaupunginteatterin johtajana vuosina 1997-2000. Vuodesta 2000 lähtien Viherjuuri on työskennellyt Tampereen Teatterin pääohjaajana.

Viherjuuri on kirjoittanut ja dramatisoinut useita näytelmiä. Lisäksi hän on kääntänyt ulkomaisia näytelmiä ahkerasti. Kirjoittajana Viherjuuri on työskennellyt yhdessä mm. Seppo Parkkisen kanssa. Yhteistyöstä on tuloksena näytelmät Prinsessa Ruusunen (2003) ja Tuhkimo (1998). Muita Viherjuuren näytelmiä ovat mm. Naura nuori (1972), Enten tenten höpötintti (1979) ja Pekka Pellen päivä (1986).

Viherjuurelle on myönnetty useita teatterialan palkintoja. Vuonna 2007 hän sai Pirkanmaan taidetoimikunnan Teatteriteko-palkinnon työstään suomalaisten näytelmien hyväksi Yhdysvalloissa.

Teksti: Olli Mäkelä / Sunklo, 2012

Roolit Tampereen Teatterissa

Näytelmä Rooli Ensi-ilta

Mukana näytelmissä