Forumteatterin pressikuva

21.02.2023

Forumteatteria nuorten auttamisesta – Tampereen Teatteri ja Tampereen ev.lut. seurakunnat yhteistyössä

Uusi Kasvun tekijä -teatteriesitys ottaa yleisön mukaan keskustelemaan nuorista ja nuorten auttajista. Esitys tavoittelee monialaisia yleisöjä, joissa on mukana nuoria aikuisia, heidän kanssaan työskenteleviä ammattilaisia ja alan asiantuntijoita sekä päätöksentekijöitä. Tavoitteena on rakentaa vuoropuhelua, jossa kaikki tulevat kuulluiksi.

Kasvun tekijä on Tampereen Teatterin, Tampereen ev.lut. seurakuntien ja Vanhan kirkon yhteistyössä toteuttama uusi näytelmä auttajista ja nuorista autettavista. Suomen nuorista joka viides tarvitsee elämässään erityistä tukea. Näytelmä suuntaa huomion näihin nuoriin ja erityisesti auttamistyöhön ja sen tekijöihin.

”Nuorten pahoinvointi on aikamme kohtalonkysymys, josta yhteiskunnassa ollaan laajasti huolissaan. Kasvun tekijä nostaa nuorten rinnalle myös auttamistyötä tekevät ammattilaiset. Esitystapahtumassa pohdimme yhdessä, mitä on hyvä auttamistyö ja hyvän työn olosuhteet”, kertoo Tampereen Teatterin hankekoordinaattori ja -tuottaja Arttu Haapalainen.

”Yksi kirkon tehtävistä on olla heikompien ja huonommassa asemassa olevien ääni yhteiskunnassa. Forumteatteri-hanke on yksi tapa toteuttaa tätä kirkon tehtävää. Nuorten auttaminen on aina satsaus tulevaisuuteen”, sanoo Vanhan kirkon pastori Olli Viljakainen.

Kasvun tekijä -näytelmä on forumteatteria, joka ottaa yleisön mukaan pohtimaan ja ratkomaan tarinan esittämiä kysymyksiä. Esityksen tavoitteena on tukea näkemystenvaihtoa nuorten, auttajien ja päätöksentekijöiden välillä. Forumteatterissa katsojat ovat myös osallistujia ja asiantuntijoita.

Esityksen taustatyössä on haastateltu kymmeniä eritaustaisia nuoria sekä auttamistyön asiantuntijoita Pirkanmaalla ja Uudellamaalla. Taustatyöstä ja esityksen käsikirjoituksesta, ohjaamisesta ja osallistavan esitystilanteen fasilitoinnista vastaa Kati Sirén DraamaRäätälit-osuuskunnasta. Sirén on yksi Suomen forumteatterin uranuurtajista. Rooleissa nähdään Tampereen Teatterin näyttelijät Elisa Piispanen ja Ville Mikkonen.

Harmaanvaalea marrasperjantai on kuin mikä tahansa päivä, vain hieman tuulisempi. Uravalmentaja Tiina pysähtyy hengästyneenä työpaikan kahvihuoneeseen. Tuulen silmässä on hetken tyyntä ja mukillisen verran aikaa kohtaamiselle, tutun nuoren tutkimattomille toiveille. Illtapäivän seminaarissa visioidaan parempaa maailmaa. Kollega hörähtää vastalauseen ja poistuu sairauslomalle. Riittämättömyys on takertunut Tiinaan jo aikaa sitten ja seuraa kotiovelle, jossa vastassa on irtiottoa uhoava, vieraaksi nuoreksi mieheksi kasvanut oma poika. Eilisen kalenteri on yhtä läpijuostu kuin huomisenkin.

Esitys on osa Tampereen Teatterin Uudet näyttämöt -kokonaisuutta. Tampereen ev.lut. seurakunnat on tukenut hanketta seurakuntien osallistuvan budjetoinnin varoista.

Esitys on tilattavissa ryhmille. Esityspäivät toukokuussa 2023.

Lisätiedot ja tilaukset:
Arttu Haapalainen, hankekoordinaattori ja -tuottaja
p. 050 469 7879, arttu.haapalainen@tampereenteatteri.fi


Jaa sosiaalisessa mediassa