Ensi-ilta

03.10.2019


Näyttämö

Frenckell

Katuosoite

Frenckellinaukio 2

Kesto

2 t 15 min

Väliaika

Kyllä


Genre

Esittely

Paul Sheldon on kirjailija, joka auto-onnettomuuden seurauksena joutuu ”ykkösfaninsa”, sairaanhoitaja Annie Wilkesin, hoidettavaksi lumen saartamalle maatilalle. Paulin jalat ovat ruhjoutuneet pahasti onnettomuudessa, mutta todellinen piina alkaa vasta, kun Paul ymmärtää, ettei Annien ole aikomuskaan päästää häntä luotaan.

Annie on Paulin fani, mutta myös armoton kriitikko. Kirjailijan viimeisin teos ei ole ollut romantiikan nälkäisen Annien mieleen. Raajarikkoisen Paulin on opittava olemaan fanilleen mieliksi ja yritettävä kirjoittaa itsensä vapaaksi tämän otteesta Annien luisuessa yhä syvemmälle hulluuteen.

Piina (1987) on kauhun kuninkaan Stephen Kingin psykologinen trilleri ja Kingin tuotannon ylivoimaisesti esitetyin näyttämösovitus. Sen uusin William Goldmanin sovitus sai ensi-illan 2015 Broadwaylla, jossa sitä tähditti Bruce Willis ja Laurie Metcalf. Vuoden 1990 elokuvasovitus toi Kathy Batesille Oscar-palkinnon parhaasta naispääroolista.

Ikäsuositus 14 vuotta.

HUOM! Myöhästyneet pääsevät saliin vasta väliajalta..

Piinan oheismateriaali (pdf)

Piina-näytelmään liittyvät tehtävät ovat valmistaneet Annukka Haapakoski, Eeva Humalamäki, Jenni Hurme, Nina Ignatius, Miia Kuorilehto, Terhi Lintunen, Hilpi Luukkonen, Sari Vuokko ja Jonna Wirén

Näyttelijät

Esa Latva-Äijö
Paul Sheldon

Esa Latva-Äijö

Mari Turunen
Annie Wilkes

Mari Turunen

Jukka Leisti
Buster, poliisipäällikkö

Jukka Leisti

Tekijät

Työryhmä

Kirjoittanut
William Goldman
Romaanin kirjoittaja
Stephen Kingin
Suomennos
Timo Mikkola
Ohjaus
Antti Mikkola
Lavastus- ja pukusuunnittelu
Mikko Saastamoinen
Valo- ja videosuunnittelu
Tiiti Hynninen
Äänisuunnittelu
Hannu Hauta-aho

Arvostelut ja katsojakommentit

Arvostelut

Aamulehti, Anu Ala-Korpela

"Tampereen Teatteri teki Piinasta hyytävän trillerin, joka on oikeasti jännittävä – päähenkilön kokema kipu tuntuu katsojassa asti"

Man Made Lifestyle, Gekko Paavilainen

"Ohjaaja Antti Mikkola on löytänyt upean intensiivisen vireen koko näytelmään. Se kerta kaikkiaan vaan rytmittyy upeasti ja toimii kokonaisuudessaan mahtavasti. Katsojaa pidetään varpaillaan koko ajan. Muutaman kerran saa kunnolla säikähtää, ja muutaman kerran yököttää. Suositusikäraja 14-vuotiaista ylöspäin on ihan kohdallaan."

Keskustori.fi, Satu Hakala

"Piina rääkkäsi loppuun asti – – Antti Mikkolan ohjaama Piina onnistui luomaan tämän tunnelman, mutta oli myös ihanaa, että sain naurahtaa muutamassa kohdassa. Joka tapauksessa näytelmä meni ihon alle, ja elin mukana koko kehollani. Toivoin parasta ja pelkäsin pahinta."

Smackthejack

"Frenckellin näyttämö näytti jälleen kerran isommalta näyttämöltä kuin mitä se todellisuudessa on. Kaiken kaikkiaan Piina tarjoaa kelpoa jännitysteatteriviihdettä aikuiseen makuun."

Teatterikärpäsen puraisuja

"Painostavaa musiikkia, sairasvuoteella kiemurtelua ja katsomossa myötäelämistä kipujen suhteen, jatkuvia kylmiä väreitä. Melkein kuulin kellon tikityksen päässäni, kun Annie lähtee käymään kaupungilla ja Paul jää yksin taloon."

Kulttuuritoimitus, Valtteri Mörttinen

"Ohjaajaksi on onneksi pestattu Antti Mikkola. Kotimaisen X-sukupolven ehdottomasti johtaviin näytelmäkirjailijoihin ja -ohjaajiin lukeutuva tamperelaisvelho on kaivanut tekstin pinnan alta esiin kaiken, mitä sieltä on löydettävissä – ja ehkä jopa vähän enemmänkin. Sovitus on kokonaisuudessaan näyttelemistä ja ulkoasua myöten erittäin toimiva. Esillepano on kaikin puolin omaa luokkaansa. Mikko Saastamoisen lavastus ja Tiiti Hynnisen valosuunnittelu rakentavat Annie Wilkesin kodista juuri sen näköisen kuin sen on synkimmissä kuvitelmissaan aina nähnytkin."

Katsojakommentit

Tutustu myös näihin

Fantasiaseikkailu
Puhenäytelmä
Syksyllä 2024

Taru Sormusten herrasta

J. R. R. Tolkienin rakastettu klassikko. Tampereen Teatterin, Tampere-talon & Tampere Filharmonian suurtuotanto syksyllä 2024 Tampere-talossa

Näyttämö: Tampere-talo

Seuraavat esitykset:

Osta liput Lue lisää
Komedia
Syksyllä 2024

Vaimoni, Casanova

Leea Klemolan teatteriin sijoittuva raadollisen hauska komedia

Näyttämö: Frenckell

Seuraavat esitykset:

Osta lippu Lue lisää
Draama
Syksyllä 2024

Ihmettä kaikki

Uutuusnäytelmä Juha Itkosen perheromaanista

Näyttämö: Frenckell

Seuraavat esitykset:

Osta lippu Lue lisää