07.06.2023

Opastettuja kävelykierroksia Tampereella ja Kangasalla

Tervetuloa Tampereen Matkailuoppaat ry:n järjestämille kävelykierroksille ympäri Tamperetta! Kierroksia järjestetään koko kesän elokuun loppuun saakka.

Kierrosliput voit ostaa Hämeenkadun Kulttuurikioskista tai verkkokaupastamme.

Iltakävely kuningattaren seurassa
Keskiviikkona 14.6.2023 klo 17–18.30
Lähde kävelyretkelle Kangasalan Liuksialan kuninkaallisiin maisemiin! Aloitamme Liuksialan kartanon portilta, jossa Kaarina Maununtytär kertoo ensin elämästään ja kartanon vaiheista. Upean Liuksialan kappelin luona kuulemme Kangasalan ensimmäisen kirkon historiasta. Lopuksi kuljemme tunnelmallista koivukujaa pitkin Karjalainen kulttuurikeskus Äijälään, jossa voi kierroksen jälkeen tutustua näyttelyihin ja nauttia iltakahvit ja pikkusyötävää omakustanteisesti. Lähtö Liuksialan kartanon portilta (os. Liuksialankuja 110), päätös Juhlatalo Äijälään (Liuksialankuja 33).

Rikoksia ja rötöksiä Rieväkylässä
Tiistaisin 27.6.–22.8.2023, klo 18–20
Miljoonaluokan kavallus, hurjia henkirikoksia, pommi-isku, ratkaisematon katoamistapaus… Tampereen historiaan mahtuu monia synkkiä tarinoita ja kohahduttavia rikostapauksia. Keskusta-alueella etenevällä kävelykierroksella kuullaan tamperelaisia puhuttaneista tosielämän rikoksista niiden aidoilla tapahtumapaikoilla. Jotkut kierroksella esiteltävät rikokset on saatu selvitettyä, osa tapauksista on edelleen ratkaisematta. Tältä kierrokselta ei jännitystä puutu! Kierros alkaa Keskustorin Vanhan kirkon edestä, päätös samaan paikkaan.

Hautausmaaopastus: Kirjailijakohtaloita Kalevankankaalla
Tiistaisin 27.6.–22.8.2023, klo 16.30–18
Kalevankankaalle on haudattu monia maanlaajuisesti tunnettuja, Tampereella elämäntyönsä tehneitä kirjailijoita ja runoilijoita Väinö Linnasta Juice Leskiseen. Teemaopastuksella kuulemme tuttujen kirjoittajamestarien koskettavia elämäntarinoita sekä kertomuksia teoksista ja niiden taustoista. Lähtö Kalevankankaan hautausmaan pääportilta (Hautausmaankatu 5), päätös samaan paikkaan. Kesto 1,5h.

Kohisevan kosken kupeessa
Keskiviikkoisin 28.6.–23.8.2023, klo 16.30–18
Kansallismaisemamme Tammerkosken rannat ovat täynnä paitsi historiaa myös luontoa, siltoja, arkkitehtuuria, kulttuuria, teollisuutta ja uutta kaupunkiympäristöä. Koski sykähdyttää aina, oli sitten paljasjalkainen tamperelainen tai tänne saapunut vieras! Kierros alkaa Keskustorin Vanhalta kirkolta ja päättyy Verkatehtaan alueelle.

Verraton Wivi Lönn
Torstaisin 29.6.–24.8.2023 klo 16.30–18
Wivi Lönnin (1872–1966) tarina panimomestarin tyttärestä Suomen ensimmäiseksi oman arkkitehtitoimiston perustaneeksi naiseksi ja arvostetuksi arkkitehdiksi on vertaansa vailla. Tampereella 150 vuotta sitten syntynyt Lönn teki mittavan uransa ensimmäiset suuret suunnittelutyöt juuri kotikaupungissaan. Kävelykierroksella tutustutaan Lönnin elämäntarinaan ja hänen Tampereelle suunnittelemiensa rakennusten syntyhistoriaan. Kierros alkaa vanhalta Talouskoululta (Koulukatu 18) ja päättyy keskuspaloasemalle (Satakunnankatu 16).

Hehkuva Hatanpää
Sunnuntaisin 2.7.–27.8.2023 klo 14–15.30
Tällä kesäkauden kierroksella tutustutaan Hatanpään kartanoalueen historiaan, vehreään arboretumiin ja alueen kuuluisaan ruusutarhaan. Kierroksella kuullaan muun muassa Hatanpään kartanon isäntien kohtaloista, ja kartanon ruusutarhassa päästään ihastelemaan satojen eri ruusujen väriloistoa kauneimmillaan. Arboretumin alueella voi tutustua lukuisiin tuttuihin ja eksoottisempiinkin kasvi-, pensas- ja puulajeihin. Kierros alkaa Hatanpään kartanon edestä (Hatanpään puistokuja 1) ja päättyy puistokahvilan luokse.

Hautausmaaopastus: Kangasalan vanha hautausmaa
Keskiviikkona 3.8. klo 17–18.30
Hautausmaaopastus Kangasalan vanhalla hautausmaalla tarjoilee mukaansatempaavia tarinoita vanhan kulttuuripitäjän asukkaista. Kiinnostavat muistomerkit kahden vuosisadan ajalta kertovat muun muassa kartanonherrojen, kirjailijoiden, tehtailijoiden ja pappien jännittävistä elämäntarinoista. Lähtö Kangasalan vanhan hautausmaan pääportilta (os. Ainontie 1).

Ilmaiset kierrokset, ei lipunmyyntiä:

Hiedanranta – Tulevaisuuden kaupunginosa täynnä historiaa
Lauantaisin 1.7.– 26.8.2023 klo 12–13.30
Tutustumme Hiedanrannassa kartanoon, tehdastilojen ja koko alueen historiaan, nykytilaan ja tulevaisuuteen yli 20 000 asukkaan kestävän asumisen kaupunginosaan. Lähtö Lielahden kartanolta, Tehdaskartanonkatu 38, ja päätös samaan paikkaan. Vapaa pääsy.

Lielahden kartano – Nottbeckien suku
Lauantaisin 1.7.–26.8.2023 klo 14–15
Finlaysonin tehtaan omistajasuku Nottbeckit jättivät jälkensä paitsi Tampereen historiaan, myös Lielahteen. Millaisena Nottbeckien aika näyttäytyy Hiedanrannan alueella nykyään? Lähtö Lielahden kartanolta, Tehdaskartanonkatu 38, ja päätös samaan paikkaan. Vapaa pääsy.


Jaa sosiaalisessa mediassa