Artikkelikuva: Näytelmät Rakkaus herää ja Stalin kuolee

25.02.2022

Stalin kuolee ja rakkaus herää Tampereen Teatterin syksyssä

Tampereen Teatterin syksyssä nähdään aiemmin julkistetun Anastasia-musikaalin lisäksi kaksi ensi-iltaa Frenckell-näyttämöllä: Frankie ja Johnny kuun valossa sekä maailmanensi-iltansa saava Stalin kuolee. Näytelmät ohjaa teatterin uudet kiinnitetyt ohjaajajat Hilkka-Liisa Iivanainen ja Antti Mikkola.

Frankie ja Johnny kuun valossa – Koskaan ei ole liian myöhäistä rakastua

Hilkka-Liisa IIvanainen ohjaa Tampereen Teatterissa nyt ensimmäistä kertaa. Frenckell-näyttämön ensimmäisenä ensi-iltana 8.9.2022 nähdään Terrence McNallyn kirjoittama ja Ville Mäkelän suomentama tiivistunnelmainen ihmissuhdedraama Frankie ja Johnny kuun valossa.

Eräs aamuyö muuttaa Frankien ja Johnnyn, tarjoilijan ja kokin, elämän täysin. Se mikä oli ennen pelkkää keski-iän kriisiä ja purilaisten paistamista, onkin yhtäkkiä mahdollisuus uuteen parisuhteeseen. Esitys imaisee keskelle 80-luvun New Yorkia sekä rakastumisen ihanuutta ja sietämättömyyttä.

– Ohjaajana etsin aina tarinaa, käännettä tai henkilöitä, joista tunnistan itseni, läheiseni tai suoran yhteyden tähän aikaan, jota elämme, Iivanainen kertoo.

– Tuntuu, että elämme nyt aikaa, jossa on järjetön määrä vastakkainasetteluja ja sääntöjä oikeasta ja väärästä mielipiteestä tai tavasta toimia. Romantiikastakin on tullut hankalaa, arkaa, etäistä. Napit ovat vastakkain Frankiella ja Johnnyllakin, mutta jutun ytimessä on se, miten käsittämättömältä ihmeeltä tuntuu, että on rakkauden arvoinen – virheineen, kaikkineen.

Rooleissa nähdään Eeva Hakulinen ja Esa Latva-Äijö. Lavastusuunnittelu Juho Lindström. Pukusuunnittelu Mari Pajula. Esitysoikeudet Nordic Drama Corner Oy.

 

Stalin kuolee – Syksyn mustin komedia

Antti Mikkola sovittaa ja ohjaa Fabien Nuryn kirjoittamaan ja Thierry Robinin piirtämään sarjakuvaan (La mort de Staline) perustuvan komedian, Stalin kuolee. Vuonna 2017 siitä tehtiin elokuvasovitus, joka kiellettiin Venäjällä. Teatteriesityksenä se saa maailmanensi-iltansa 26.10.2022 Frenckell-näyttämöllä.

Stalin makaa infarktin saaneena datšansa työhuoneen lattialla. Stalinin ykkösmies ja salaisen palvelun johtaja Lavrenti Berija saapuu ensimmäisenä paikalle ja ottaa ohjat. Pian paikalla on koko ”Isä Aurinkoisen” ykkösnyrkki: Hrustsov, Malenkov ja Molotov. Kuka elvyttää? Kuka haluaa elvyttää? Kuka osaa elvyttää? Stalin itse on vain kuukausi sitten määrännyt maan parhaat lääkärit vankileirille eikä amerikkalaistekoinen hengityskone sovi venäläiseen pistorasiaan. Haluaako kukaan, että diktaattori toipuu kohtauksestaan? Ja ennen kaikkea: kenestä tulee seuraaja?

– Stalin kuolee -komedia liikkuu taitavasti naurun ja karmivan rajapinnalla, Mikkola kertoo. Tällaisista esityksistä, joissa on mukana kaksi puolta ja tunnetilaa, itse nautin. Nauru ei saa olla tyhjää, eikä tosi totista. Diktaattoreissa on läsnä nämä kaksi: naurettavuus ja kauheus.

Rooleissa nähdään Jukka Leisti, Esa Latva-Äijö, Mari Turunen, Kirsimarja Järvinen, Eeva Hakulinen, Ville Mikkonen, Antti Mankonen, Katriina Lilienkampf sekä Suomen Teatteriopiston opiskelijoita. Suomennoksesta vastaa Timo Mikkola. Lavastussuunnittelu Mikko Saastamoinen. Pukusuunnittelu Mari Pajula. Esitysoikeudet Nordic Drama Corner Oy.

Ohjelmistossa jatkavat Salaisuuksien ilta ja Saiturin joulu

Syksyn ohjelmistossa jatkaa Paolo Genovesen elokuvaan pohjautuva ihmissuhdekomedia Salaisuuksien ilta sekä nyt jo 11. esitysvuotensa saava joulunäytelmä Saiturin joulu.

Syyskauden vierailuohjelmisto julkistetaan myöhemmin.

 


Jaa sosiaalisessa mediassa