Uutiset

Tampereen Teatteri oli Tampereen taisteluiden ytimessä

Anna-Elina Lyytikäisen uusi näytelmä 1918 Teatteri taistelussa nostaa Tampereen Teatterin tapahtumat ja ihmiskohtalot keskiöön.
 

Tampereen Teatterin pääohjaaja Anna-Elina Lyytikäinen kirjoittaa ja ohjaa näytelmän vuoden 1918 sisällissodan tapahtumista. Näytelmä 1918 Teatteri taistelussa saa kantaesityksen Tampereen Teatterin päänäyttämöllä 27.1.2018, jolloin traagisen sodan alkamisesta tulee kuluneeksi sata vuotta. Viimeinen esitys on Tampereen antautumisen vuosipäivänä 6.4.2018.

Näytelmän keskiössä on Keskustorille vuonna 1913 valmistunut Tampereen Teatteri, joka toimi Tampereen taisteluiden strategisesti merkittävänä näyttämönä. Näytelmän kohtaukset levittäytyvät ympäri teatteritaloa, sen käytäville, sivunäyttämöille, auloihin ja kellareihin.

Nykyaika ja mennyt rinnastuu, ihmiskohtalot kietoutuvat yhteen

Näytelmässä nykyaika ja mennyt rinnastuu. Lyytikäinen pohtii vuoropuhelun välttämättömyyttä nykyajankin kaksijakoisessa maailmassa.

Käsikirjoitus pohjautuu historiallisiin faktoihin, kirjeisiin ja muistelmiin. Näytelmässä seurataan erilaisia ihmiskohtaloita, jotka liittyivät Tampereen Teatteriin sisällissodan aikana. Käsikirjoittajan tarkoituksena on kuvata yksilön hämmennystä suuressa ja järkyttävässä yhteiskunnan murroksessa.

Lyytikäinen pyrkii tarkastelemaan sodan inhimillistä puolta, ei syyttämään tai puolustamaan. Apunaan esityksen kehittelyssä hänellä on historiantutkija ja filosofian tohtori Tuomas Hoppu.

Koko teatteri mukana

Näytelmään on valjastettu koko Tampereen Teatterin henkilökunta. Rooleissa nähdään mm. teatterinjohtaja Reino Bragge sekä Jukka Leisti, Martti Manninen, Matti Hakulinen, Eeva Hakulinen, Kirsimarja Järvinen, Risto Korhonen, Esa Latva-Äijö, Ville Majamaa, Ella Mettänen, Elisa Piispanen, Elina Rintala, Pia Piltz, Aliisa Pulkkinen, Arttu Ratinen, Markku Thure, Antti Tiensuu ja Mari Turunen. Lisäksi mukana on Tampereen yhteiskoulun lukion oppilaita.

Lavastaja Marjatta Kuivasto ”entisöi” autenttisia tapahtumapaikkoja sisällissodan aikaisiksi. Joonas Tikkanen vastaa vaikuttavasta videosuunnittelusta. Mari Pajula suunnittelee ajanmukaisen puvustuksen. Valosuunnittelusta vastaa Raimo Salmi ja äänisuunnittelusta Ivan Bavard. Ohjaaja Anna-Elina Lyytikäisen assistenttina toimii näyttelijä Mari Posti.

1918 Teatteri taistelussa on Anna-Elina Lyytikäisen neljäs näytelmä. Hän on aiemmin kirjoittanut näytelmät Sylityksin, Hämähäkkimiehen kosto ja Armon varassa.

Esityskausi vain kevään 2018, myynnissä erillisiä paikkoja kiertäville katsojille

Uutuusteosta esitetään vain kevään 2018, tammikuun lopusta huhtikuun alkuun. Joka esityksessä 20 katsojalla on mahdollisuus seurata esitystä näyttelijäryhmän mukana kiertäen ympäri teatteria, muu yleisö istuu katsomossa. Liput tulevat myyntiin tänään.

 

Liput: 10-44 €, Kulttuurimyymälä Aplodi ja Lippu.fi
Nettisivu ja videotraileri: https://www.tampereenteatteri.fi/naytelma/1918-teatteri-taistelussa/
Mediakuvat: https://tampereenteatteri.kuvat.fi/kuvat/Esityskuvat/Ohjelmistossa/1918+Teatteri+Taistelussa/

Haastattelupyynnöt: tiedottaja Sanna Huhtala, p. 040 532 8838, sanna.huhtala@tampereenteatteri.fi

0

Lauantaina muutoksia keskustan liikennejärjestelyissä

Oletko tulossa lauantaina 29.4. teatteriin?

Lauantaina 29.4. Keskustorilla järjestettävä Tapparan kultajuhla vaikuttaa keskustan liikennejärjestelyihin klo 15-19. Keskustorin parkkipaikat ovat poissa käytöstä koko päivän.

Osa kaduista suljetaan kello 15. Bussit ohjataan poikkeusreiteille juhlan ajaksi. Keskustorin pysäköintipaikat ovat pois käytöstä koko lauantain ajan.

Bussiliikenne siirtyy käyttämään poikkeusreittejä ja katuja on suljettu liikenteeltä klo 15–18:30. Seuraavat kadut suljetaan juhlan ajaksi:

  • Hämeenkatu suljetaan väliltä Hatanpään valtatie, Koskikatu ja Näsilinnankatu
  • Kauppakatu väliltä Näsilinnankatu ja Aleksis Kiven katu (Keskustori)
  • Kirkkokatu väliltä Hallituskatu ja Keskustori
  • Aleksis Kiven katu väliltä Puutarhakatu ja Keskustori

 

0

Tampereen Teatteri Oy:n kevätyhtiökokous

Tampereen Teatteri Oy:n kevätyhtiökokous järjestetään tiistaina 25.4.2017 klo 17 Tampereen Teatterin alalämpiössä.

Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat.

Tarjoilujen vuoksi ilmoittautumisia pyydetään 21.4. mennessä:

ilmoittautumiset@tampereenteatteri.fi

 

Hallitus

0

Narikan tytöt tempaisevat!

Perjantaina 7.4. Patriarkka-esityksessä narikan tytöt korjaavat teatteriin tulijoiden takeista rikkinäisiä ripustuslenkkejä. Valmiudessa on kolme aulavahtimestaria, Anne-Maria Seppälä, Anni Mäki-Opas ja Sanna-Kaisa Vanhatalo. He odottavat sinua nauhoineen, lankarullineen ja neuloineen.
Tervetuloa!
0

Ilkka Remeksen ensimmäinen näytelmä kantaesitetään Tampereen Teatterissa

Tampereen Teatterin päänäyttämöllä nähdään syksyllä 2017 kantaesityksenä Ilkka Remeksen ensimmäinen näytelmäkäsikirjoitus, sieppausnäytelmä Musta sydän. Antti Mikkola dramatisoi ja ohjaa Frenckell-näyttämölle Maria Jotunin Huojuva talo -klassikkoromaanista uuden tulkinnan, jossa hän kääntää sukupuoliroolit toisinpäin. Syksyn suurmusikaaliin Cats on kiinnitetty uusia näyttelijöitä. Laulajalegenda Irina Milan on liitetty esiintyjäkaartiin.
Ilkka Remestä vihdoin näyttämöllä
Tampereen Teatterin päänäyttämöllä saa 13. lokakuuta kantaesityksen Suomen kuluisimman jännityskirjailijan Ilkka Remeksen käsikirjoittama sieppausnäytelmä Musta sydän. Se on Remeksen kaikkien aikojen ensimmäinen näytelmä.
Koko elämänsä vääryyttä kokenut Erja Kallio suunnittelee täydellisen rikoksen. Hän sieppaa kansainvälistyvän pörssiyhtiön pääjohtajan tämän Espoon kodista. Miljoonien lunnasvaatimuksiin suostutaan, mutta Erja ei ota lunnaita vastaan. Kysymys on paljon suuremmasta.
Yllättäen sieppausdraama tuo pintaan häkellyttäviä salaisuuksia menneisyydestä. Erja käsittää kohtalon puuttuvan peliin kaikkein ironisimmalla tavalla. Alemmuudentuntoinen mutta vahva, ihmissuhteissaan varautunut nainen joutuu tekemään päätöksiä moraalin äärimmäisillä rajoilla, jatkuvasti muuttuvien totuuksien varassa.
Katsoja tempautuu Erjan mukana huikealle, ajatuksia herättävälle matkalle kahden maailman leikkauspisteeseen.
Näytelmän ohjaa Tommi Auvinen ja lavastus- ja pukusuunnittelusta vastaa Mikko Saastamoinen.
Rooleissa nähdään Mari Turunen, Tom Lindholm, Matti Hakulinen, Risto Korhonen, Jukka Leisti, Martti Manninen, Markku Thure, Arttu Ratinen, Mari Posti, Elina Rintala ja Pia Piltz.
Antti Mikkolan uusi sovitus Huojuvasta talosta kääntää sukupuoliroolit toisinpäin
Yksi tämän päivän kiinnostavimpia ohjaajia on Antti Mikkola. Hän dramatisoi ja ohjaa Maria Jotunin Huojuva talo -klassikkoromaanista uuden tulkinnan. Elokuun 31. päivä ensi-iltansa saavassa esityksessä Mikkola kääntää sukupuoliroolit toisinpäin ja tuo henkilönsä tähän päivään.
Mikkola tekee Leasta miestään väkivaltaisesti alistavan, narsistisen tyrannin ja Eerosta hänen uhrinsa.
Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi näyttämölle nousee sukupolvien ketju heikkoja miehiä: mielenterveytensä, rahansa ja itsekunnioituksensa menettäneitä. Esitys tarttuu kallisarvoisimpaan vientituotteeseemme, tasa-arvoon, sukupuoleen katsomatta mutta sitä tarkkaillen.
Syksyn tunteellisimman esityksen pääosissa nähdään Arttu Ratinen (Eero) ja Anna-Maija Tuokko (Lea). Muissa rooleissa nähdään Antti Tiensuu, Mari Turunen, Ville Majamaa, Ella Mettänen, Aliisa Pulkkinen, Ilpo Hakala ja Markku Thure. Ohjaus Antti Mikkola, valo- ja videosuunnittelusta vastaa Tiiti Hynninen, lavastussuunnittelu Juha Mäkipää ja pukusuunnittelu Mari Pajula.
Laulajalegenda Irina Milan Cats-suurmusikaaliin
Syyskuun 8. päivä ensi-iltansa saava suurmusikaali Cats on jo ennakkoon huikaisevan suosittu. Syksyn lipuista on ostettu tai varattu jo 86 %. Myynnissä on jo kevään 2018 esitykset.
Suurmusikaaliin on kiinnitetty uusia näyttelijöitä. Laulajalegenda Irina Milan vuorottelee vanha kissa Grizabellan roolissa Ritva Jalosen kanssa. Roolihenkilön laulunumero on koko musikaalin helmi, unohtumaton Memory.
Tampereen Teatteri on valinnut näytelmän suomennokseksi Jukka Virtasen suomennoksen.

0

Tuttiritari ratsastaa ensimmäistä kertaa näyttämölle

Pattika, pattika, pattika!

Kevätkauden ensi-iltakimaran päättää päänäyttämöllä 8. helmikuuta kantaesityksen saava uusi koko perheen seikkailumusikaali Tuttiritari ja lohikäärmeen salaisuus.
Jukka Leistin vuosien unelma on ollut saada Tuttiritari-hahmo näyttämölle. Nyt unelma vihdoin toteutuu, ja yleisö pääsee Tuttiritarin ja Rusinante-hevosen kanssa seikkailulle kaukaiseen kuningaskuntaan, jossa alkaa tapahtua kummia.
Musikaali on Leistin käsikirjoittama ja hän vastaa myös lauluista yhdessä kapellimestari Ari Kankaanpään kanssa. Leisti näyttelee itseoikeutetusti Tuttiritarin roolin, hahmon jota hän on esittänyt ja kehittänyt jo 19 vuoden ajan tv-ohjelmissa ja keikoilla ympäri Suomen.
Musikaalin muissa hauskoissa rooleissa nähdään Eeva Hakulinen, Matti Hakulinen, Mari Turunen, Risto Korhonen, Ville Majamaa, Mari Posti, Pia Piltz, Elina Rintala, Elisa Piispanen, Kirsimarja Järvinen ja Markku Thure.
Musikaalin ohjauksesta vastaa Mikko Viherjuuri. Upean ja värikylläisen lavastuksen sekä puvut on suunnitellut Marjatta Kuivasto. Valosuunnittelusta vastaa Raimo Salmi, äänisuunnittelusta Ivan Bavard ja Jaakko Virmavirta. Kampaukset ja maskit on suunnitellut Jonna Lindström ja tansseista vastaavat Pia Hakovirta ja Daniel Paul.

0