Ensi-ilta

04.09.2019


Näyttämö

Frenckell

Katuosoite

Frenckellinaukio 2

Kesto

2 t 55 min

Väliaika

Kyllä


Genre

Draama
Komedia

Esittely

Poistunut ohjelmistosta

Arktiset leikit on kertomus kahdesta matkakumppanista, joiden tiet erosivat 12 vuotta sitten yhteiseen, maailman pohjoisimpaan yhteiskuntaan.

Se kertoo Marja-Terttu Zeppelinistä, 75-vuotiaasta talviemme veteraanista ja Martti Piano Larssonista, johon kukaan ei ole koskaan pettynyt, joka on ajautunut elokuvatuotantoyhtiöksi kasvaneessa juoppojenhyysäysfirmassaan suojatyöpaikkaan. Se on kertomus eräästä kohtalokkaasta metsästysonnettomuudesta, Eteisvahtimestarien Veljeskunnasta sekä Vili Tiippanaisen ja Intijani Mikkolan radikalisoitumisen prosessista.

Näytelmä sijoittuu Kokkolaan pienen merenlahden poukamaan, Marja-Tertun keski-ikäisen tyttären Maura Zeppelinin kotiin, kuvitteelliselle ihmiskunnan viimeiselle rannalle, missä on joulukuussa veneilykelit.

Arktiset leikit on näytelmä menestymisen vaikeudesta, leikkikaverien merkityksestä ja haastavasta yrityksestä edelleen rakastaa Suomen kansaa. Se on tositarina leikistä, joka voittaa kuoleman, ja ihmettelee mitä on arktinen identiteetti ilman kylmää.

Näytelmä on arktisen trilogian neljäs osa. Edelliset osat olivat KokkolaKohti Kylmempää ja New Karleby.

Yhteistuotanto Espoon Kaupunginteatterin kanssa.

Näyttelijät

Heikki Kinnunen
Marja-Terttu Zeppelin

Heikki Kinnunen

Klaus Klemola
Piano Larsson

Klaus Klemola

Mari Turunen
Maura Zeppelin / Sami Simpanen

Mari Turunen

Anna-Elina Lyytikäinen
Vili Tiippanainen

Anna-Elina Lyytikäinen

Jukka Leisti
Jani ”Intijani” Mikkola

Jukka Leisti

Juho Kuosmanen
Harri Lömmark

Juho Kuosmanen

Jussi Rantamäki
Arijoutsi Prittinen

Jussi Rantamäki

Tekijät

Työryhmä

Kirjoittanut
Leea Klemola
Kirjoittanut
Klaus Klemola
Ohjaus
Leea Klemola
Dramaturgi
Rosa-Maria Perä
Lavastussuunnittelu
Erkki Saarainen
Pukusuunnittelu
Tuomas Lampinen
Valosuunnittelu
Max Wikström
Äänisuunnittelu
Jan-Mikael Träskelin

Arvostelut ja katsojakommentit

Arvostelut

Helsingin Sanomat, Laura Kytölä

"Heikki Kinnunen on yliveto vanhenevana Marja-Terttu Zeppelininä, jonka paluuta näyttämölle on odotettu yli kymmenen vuotta. Leea ja Klaus Klemolan trilogian neljäs osa on runsaudensarvi."

Aamulehti, Anu Ala-Korpela

"Paikallisen ”poikabändin” keikka toisella puoliajalla pääsi yllättämään. Leukani saattaa vieläkin olla loksahtaneena, päässä soi lastenlaulu ja verkkokalvolla viikinkihattupäinen Jukka Leisti virittää koreografiaa hippiasuisen Heikki Kinnusen vieressä. Niin. Näyttelijät. Palvoin heitä. Heti siitä lähtien, kun näin Mari Turusen Mauran naamataulun ensimmäistä kertaa Kinnusen jo käsitteeksi muuttuneen Marja-Tertun kautta aina suureen kliimaksiin: Anna-Elina Lyytikäinen oli uskomattomalla tavalla muuttunut ohitusleikatuksi eläkeläisportsari Vili Autio Tiippanaiseksi."

Kulttuuritoimitus, Kaisa Järvelä

"Leea ja Klaus Klemolalla on käsittämätön kyky tehdä täysin kaistapäistä teatteria, joka puhuu ihmisenä olemisesta ja maailmasta koskettavammin kuin mikään, mitä 2000-luvulla on Tampereen näyttämöillä esitetty."

Kansan Uutiset, Juha Drufva

"Klemoloiden Kokkola-trilogialle on vaikea etsiä vertailukohtaa. Niin omaperäinen ja -laatuinen se koko komeudessaan on. Nyt ollaan kuvitteellisella ihmiskunnan viimeisellä rannalla. Mielipiteitä löytyy joka lähtöön, naurua yleisön joukossa piisaa. Tällaista on elämän todellinen tragikomiikka."

Man Made Lifestyle, Gekko Paavilainen

"Upea teos, jossa kaikki lahjakkaat näyttelijät pääsevät jylläämään. Pakko mainita tietenkin Heikki Kinnunen Marja-Terttuna. Kinnunen ei näytä ikääntymisen merkkejä roolissaan. Hänen artikulaationsa on vahvaa ja jokainen pienikin silmien elehdintä Marja-Terttuna on huimaa ja kylmätväreet aikaansaavaa katseltavaa. Noissa Kinnusen silmissä on taikaa."

Keskustori.fi, Lasse Verkko

"Kaikki kutistuu, vaikka henkilöhuolintafirma onkin laajentanut elokuva-alalle ja musiikkibisnes houkuttelee. Kiroilu on vaimentunut ja juomat ovat laimentuneet. Huoli ilmastonmuutoksesta saa väistyä, kun syöpä ottaa vallan. Arktiset leikit vievät siitä huolimatta mukanaan. Käsikirjoitus, musiikkivalinnat, näyttelijät ja lavasteet ovat huikeita neljännelläkin kerralla. Heikki Kinnusen Marja-Terttu on herkempi kuin koskaan. Voiko ympyrän sulkea suloisemmin?"

Demokraatti, Rolf Bamberg

"Arktiset leikit ei yllä tässä näytelmäsarjassa sen parhaiden osien eli kahden ensimmäisen tasolle, mutta niihin verrattaessa rima onkin asetettu korkealle. Se kuitenkin saattaa yllättävän hallitusti päätökseen ison, hämmentävän ja parhaimmillaan ihan helvetin hauskan kertomuksen suomalaisesta lämmöstä ja kylmyydestä."

Kirkko ja kaupunki, Paula Huhtala

"Tämä kolahti: Kaistapäinen Arktiset leikit naurattaa ja itkettää. Heikki Kinnunen ja Anna-Elina Lyytikäinen loistavat Espoon teatterin uutuusnäytelmässä. – – Hervottoman tarinan ja loistavien näyttelijöiden lisäksi minuun kolahti näytelmän lohdullinen sanoma. Vaikka elämä ei ole täydellistä ja kaikki päättyy aikanaan, jokainen haluaa saavuttaa oman unelmansa – tai ainakin pienen palasen sitä. Sekin riittää."

Smackthejack

"On rehellisesti myönnettävä, että esityksen jälkeen olin melkolailla pölkyllä päähän lyöty. Olinko pitänyt esityksestä vai en? Ainakaan näyttelijäsuorituksista se ei ollut kiinni, sillä Klemolan ohjauksessa näyttelijät ovat saaneet hahmoistaan irti melkoiset voimat, jotka jaksavat kantaa näytelmän alusta loppuun saakka."

Me Viisi

"Heikki Kinnunen loistaa ikääntyvänä naisena"

Katsojakommentit

Tutustu myös näihin

Komedia
Syksyllä 2024

Vaimoni, Casanova

Leea Klemolan teatteriin sijoittuva raadollisen hauska komedia

Näyttämö: Frenckell

Seuraavat esitykset:

Osta lippu Lue lisää
Draama
Syksyllä 2024

Ihmettä kaikki

Uutuusnäytelmä Juha Itkosen perheromaanista

Näyttämö: Frenckell

Seuraavat esitykset:

Osta lippu Lue lisää
Komedia
Syksyllä 2024

Hiuskarvan varassa

Maailmanmenestyskomedia vihdoin Suomessa

Näyttämö: Tuulensuun Palatsi

Seuraavat esitykset:

Osta lippu Lue lisää