Ensi-ilta

01.11.2019


Näyttämö

Frenckell

Katuosoite

Frenckellinaukio 2

Kesto

2 t

Väliaika

Kyllä


Genre

Esittely

Elling on hieman erikoinen aikamiespoika, joka äitinsä kuoleman jälkeen joutuu hoitoon psykiatriseen sairaalaan. Laitoksessa Elling saa huonetoverikseen itsetuhoisen naisenkipeän Kjell Bjarnen. Miesten välille viriää omalaatuinen ystävyys.

Ystävyys joutuu todelliseen tulikokeeseen, kun toverukset muuttavat kaupungin tukiasuntoon ja ryhtyvät totuttelemaan ympäröivään maailmaan. Nuoren sosiaalityöntekijän tukemina he opettelevat käymään kaupassa ja puhumaan puhelimella. He hankkivat kaksi kissanpoikaa ja syövät läskisoosia lähikuppilassa — ja löytävät rappukäytävästä umpihumalaisen ja umpiraskaana olevan yläkerran naapurin, joka on kipeästi avun tarpeessa.

Kirjailija Ingvar Ambjørnsenin hahmoissa pieni kasvaa suuruuteensa ja ahdistuksesta, peloista ja neurooseista virittyy hellänkirpeää komiikkaa, joka vapauttaa nauramaan elämän alituiselle ankaruudelle.

Ellingin oheismateriaali (pdf)

Elling-näytelmään liittyvät tehtävät ovat valmistaneet Paula Jalo, Hannele Junttila, Virpi Matala, Eija Piikkilä, Sari Vuokko, Sari Ruokonen, Marjo Vuori ja Taina Vähämäki

Näyttelijät

Ville Majamaa
Kjell Bjarne

Ville Majamaa

Kirsimarja Järvinen
Gunn / Johanne

Kirsimarja Järvinen

Tekijät

Työryhmä

Kirjoittanut
Axel Hellstenius
Romaanin kirjoittaja
Ingvar Ambjørnsen
Suomennos
Henri Kapulainen
Ohjaus
Samuli Reunanen
Lavastus- ja pukusuunnittelu
Aili Ojalo
Äänisuunnittelu
Jouni Koskinen
Valosuunnittelu
Tuomas Vartola

Arvostelut ja katsojakommentit

Arvostelut

Aamulehti, Matti Kuusela

"Pirkanmaan miehillä on nyt ainutlaatuinen tilaisuus suureen sankaritekoon – kiitos Tampereen teatterien"

Pirkanmaan Lehtitalo, Matti Pulkkinen

"NELJÄ TÄHTEÄ: Ansiokas oppitunti välittämisestä – vähä-älyisellä seksihullulla ja märehtivällä neurootikolla on meille annettavaa"

Pirkkalainen, Maija-Riitta Merikanto

"Elling tarjoaa katsojalle sympaattisen ja hellyyttävän esityksen, josta jää esiripun laskeuduttua hyvä mieli pitkäksi aikaa. (…) Elling tarjoaa katsojalle kaikin puolin antoisan teatteri-illan."

Smackthejack

"Näyttelijäsuoritukset kautta linjan ovat loistavia. Ennen kaikkea Ellingia ja Kjell-Bjarnea esittävät Korpijaakko ja Majamaa tekevät rooleissaan todella uskomattoman hienot roolisuoritukset. He pääsevät sellaisiin atmosfääreihin tunneskaaloissa, että ne koskettavat katsojaa syvälle sydämeen, saaden tuntemaan aidosti hahmojen tunteet."

Man Made Lifestyle, Gekko Paavilainen

"Hellyyttävä, kaunis ja ihmeellinen. Kaikki tutut näyttelijät ovat rooleissaan juuri sellaisia, kuin osasin odottaakin. Taitavia, luontevia, osaavia ja luotettavia. Mutta nyt on pakko sanoa, että minulle uusi tuttavuus Johannes Korpijaakko on Ellingin luonne. Niin hyvässä kuin totutuissa rutiineissaankin autismissaan. Ihan mahtavaa näyttelijäntyötä. Upeaa katsottavaa. Tämän näytelmän jälkeen on pieni kyynelten pyyhkiminen, onnellisuus ja hyvä olo."

Tamperelainen, Katariina Fleming

"Lämminhenkinen Elling hurmaa (…) Esityksen ehdoton tähti on Johannes Korpijaakko Ellingin roolissa. Hän tekee huikean muotokuvan miehestä, joka on asunut 36 vuotta äitinsä kanssa ja hänen kuoltuaan menettänyt otteensa elämästä."

Me Viisi -elämysblogi

"Tampereella hurmaa tarina mielisairaalan potilaista – Kaverukset ovat kuin vieraalta planeetalta pudonneita"

Tampester Teatro

"Elling herkistää haavoittuvuudella ja viihdyttää vilpittömyydellä"

Katsojakommentit

Tutustu myös näihin

Fantasiaseikkailu
Puhenäytelmä
Syksyllä 2024

Taru Sormusten herrasta

J. R. R. Tolkienin rakastettu klassikko. Tampereen Teatterin, Tampere-talon & Tampere Filharmonian suurtuotanto syksyllä 2024 Tampere-talossa

Näyttämö: Tampere-talo

Seuraavat esitykset:

Osta liput Lue lisää
Komedia
Syksyllä 2024

Vaimoni, Casanova

Leea Klemolan teatteriin sijoittuva raadollisen hauska komedia

Näyttämö: Frenckell

Seuraavat esitykset:

Osta lippu Lue lisää
Draama
Syksyllä 2024

Ihmettä kaikki

Uutuusnäytelmä Juha Itkosen perheromaanista

Näyttämö: Frenckell

Seuraavat esitykset:

Osta lippu Lue lisää