04.02.2020

Tampereen Teatterin syksyssä uusia tekstejä ja klassikoita

Syksy 2020 koostuu kantaesityksistä ja klassikoista. Ohjelmisto on heinäkuussa eläkkeelle jäävän teatterinjohtaja Reino Braggen viimeinen ohjelmistosuunnittelu. Syksyllä nähdään viisi ensi-iltaa sekä useita kiinnostavia vierailuesityksiä. Keväällä 2021 luvassa on kaksi ensi-iltaa.

Pauliina Rauhalan Synninkantajat kantaesityksenä
Syyskauden avaa 2. syyskuuta Frenckell-näyttämöllä Maia Häklin käsikirjoittama ja ohjaama Synninkantajat, joka perustuu Pauliina Rauhalan samannimiseen romaaniin. On 1970-luvun loppu pienessä suomalaisessa kylässä ja Aaronin lestadiolaisperheessä. Maa ympärillä muuttuu, mutta tämä perhe on turvassa. Samaan aikaan nuori Auroora kamppailee rajat ylittävän rakkauden kanssa. Synninkantajat on kertomus sisäänpäin kääntyvästä yhteisöstä ja tarpeesta luoda rajoja ja rajoituksia, kun ympärillä tulvii. Rooleissa nähdään Antti Tiensuu, Aliisa Pulkkinen, Esa Latva-Äijö, Eeva Hakulinen, Sara-Maria Heinonen ja Konsta Laakso.

Suomen kantaesityksenä Näytelmä joka menee pieleen -tekijöiden uusin hittikomedia Peter Pan menee pieleen
Päänäyttömällä nähdään 9. syyskuuta Suomen kantaesitys Henry Lewisin, Jonathan Sayerin ja Henry Shieldsin käsikirjoittamasta hulvattomasta komediasta Peter Pan menee pieleen (Peter Pan Goes Wrong). Komedian suomennoksesta vastaa Mikko Koivusalo. Sen ohjaa Mika Eirtovaara, joka ohjasi myös Tampereen Teatteriin samojen tekijöiden edellisen hittikomedian Näytelmä joka menee pieleen. Komediassa Polyteknisen Draamaseuran jäsenet palaavat jälleen teatterin lavalle. Luvassa on posketonta menoa, taistelua valokeilasta, lentämistä ja yhteentörmäyksiä – niin kuin vain tältä ryhmältä odottaa sopii. Rooleissa nähdään ohjaajan unelmatiimi Matti Hakulinen, Mikko Nousiainen, Ville Majamaa, Ola Tuominen, Pia Piltz, Risto Korhonen, Mari Turunen, Arttu Ratinen, Osku Ärilä ja Elisa Piispanen.

Antti Reini tähdittää Agatha Christien kaikkien aikojen rikostarinaa
Anna-Elina Lyytikäinen ohjaa päänäyttämölle ensimmäisen jännitysnäytelmänsä. Agatha Christien kaikkien aikojen rikostarina Eikä yksikään pelastunut (And Then There Were None) saa ensi-illan 15. lokakuuta päänäyttämöllä. Suomennoksesta vastaa Aino Piirola. Näytelmää tähdittää kansainvälisestä elokuvaurastaan tunnettu Antti Reini, joka nähdään nyt ensimmäistä kertaa suomalaisessa laitosteatterissa. Muissa rooleissa ovat Risto Korhonen, Elina Rintala, Pia Piltz, Antti Tiensuu, Arttu Ratinen, Matti Hakulinen, Kirsimarja Järvinen, Jukka Leisti ja Ville Majamaa. Christien klassikkonäytelmän tapahtumat käynnistyvät, kun kymmenen vierasta saapuu syrjäiselle saarelle salaperäisen isäntäparin kutsumana. Epäilyn, syyllisyyden ja suljetun tilan teemat punoutuvat tarinassa mestarillisesti yhteen.

Edward Albeen Kuka pelkää Virginia Woolfia? on häikäisevä avioliittokuvaus
Kaikkien aikojen parhaimmaksi kehuttuun näytelmään ja avioliittodraamojen esikuvaan tarttuu ohjaaja Marika Vapaavuori. Edward Albeen moderni klassikko Kuka pelkää Virginia Woolfia? saa ensi-iltansa 21. lokakuuta Frenckell-näyttämöllä. Suomennoksesta vastaa Reita Lounatvuori ja rooleissa nähdään Ritva Jalonen, Esa Latva-Äijö, Linda Wiklund ja Kai Vaine. Avioliiton sisäiset julmat valtapelit ja paljastuvat totuudet toimivat näytelmän ainesosina. Kuka pelkää Virginia Woolfia? on näytelmä unelmista, rakkaudesta ja riippuvuudesta; siitä kaikesta mistä parisuhteet on tehty.

Joutsenlauluni on näyttelijättären hauska ja haikea kuolinsiivous
Aliisa Pulkkinen asettuu näyttelijätär Ainailonan nahkoihin uudessa Joutsenlauluni-monologiesityksessä. Liisa Urpelaisen ja Lauri Siparin kirjoittama näytelmä saa kantaesityksen 28. lokakuuta Kulttuuriravintola Kivessä. Näyttelijätär Ainailonan hauskan ja haikean kuolinsiivouksen ohjaa Jotaarkka Pennanen. Näyttelijän työ teatterissa on hetken henkäys, siitä ei jää mitään jäljelle. Paitsi että Ainailonasta jää. Hän tallentaa videolle elämänsä rooleja – niitä joita on näytellyt ja niitä joita ei koskaan saanut näytellä.

Kiinnostavat vierailut täydentävät ohjelmistoa
Frenckell-näyttämöllä vierailee Heidi Köngäksen käsikirjoittama ja ohjaama vaikuttava monologiesitys Sandra, joka antaa äänen naisille sisällissodan jaloissa. Lavalla nähdään upea Kaija Pakarinen ja musiikista vastaa sellisti Lea Pekkala. Näytelmä perustuu Köngäksen samannimiseen romaaniin, joka kertoo hänen isovanhempiensa vaiheista viime vuosisadan alussa.

Frenckell-näyttämöllä nähdään myös Seela Sellan elämän ympärille rakennettu teatteritapahtuma, Ihan Seelana. Esityksen ytimenä on haastattelu, jossa Seela ja Kari Paukkunen käyvät yhdessä läpi Seelan elämäntarinaa ja työtä. Katsojat kuulevat, miten tavallisesta Seela Virtasesta varttui rakastettu näyttelijä ja teatteritaiteen kunniatohtori Seela Sella.

Pirkko Saision ja Marja Packalénin käsikirjoittama ja esittämä supersuosittu Valehtelijan peruukki vierailee taas syyskaudella Tampereella – nyt päänäyttämöllä. Näyttelijäkonkarit näyttelevät oman elämänsä tilanteita, ihmissuhteiden käännekohtia, ammatillisia kömmähdyksiä, itsehäpäisyn hetkiä, hurmioitumisen tiloja ja elämän pyhyyden kokemuksia.

Helsingin Kaupunginteatterin komediasuosikki Kiviä taskussa vierailee parin vuoden tauon jälkeen taas päänäyttämöllä. Martti Suosalon ja Mika Nuojuan esittämä komedia on noussut suomalaiseksi teatteri-ilmiöksi, sillä sitä on esitetty loppuunmyytynä ympäri Suomea jo vuodesta 2002.

Sokerina pohjalla Frenckell-näyttämöllä nähdään järisyttävän suosion saavuttaneen terveydenhuoltoa käsittelevän komediaesitysten sarjan kolmas osa. Saikkua, kiitos! Osa 3 jatkaa kaikille suomalaisille samaistuttavien aiheiden käsittelyä hervottoman sketsihuumorin keinoin. Lavalla nähdään tutut Mikko Kivinen, Ville Keskilä ja Kalle Pylvänäinen.

Ikisuosikit jatkavat ohjelmistossa
Syyskaudella ohjelmistossa nähdään myös jatkavia näytelmiä. Saiturin joulu palaa päänäyttämön jouluohjelmistoon, nyt se nähdään jo yhdeksättä vuotta. Mari Turusen ja Kaisa Helan Häpeä! – nolo komedia jatkaa jo neljättä kauttaan Kulttuuriravintola Kivessä. Jännitysnäytelmä Piina jatkaa toista vuottaan Frenckellissä. Jukka Leistin toukokuussa ensi-iltansa saava Olavi Virta Ensemble Plays Georg Ots etc. jatkaa myös Kiven ohjelmistossa.

Ennakkotietoa keväästä 2021
Keväällä 2021 Tampereen Teatterissa nähdään kaksi ensi-iltaa. Antti Mikkola ohjaa Mihail Bulgakovin klassikon Saatana saapuu Moskovaan. Anna-Elina Lyytikäinen ohjaa kantaesityksen italialaisviisikko Genovese, Bologna, Ravello, Costella ja Mamminin käsikirjoittamasta elokuvasta Salaisuuksien illallinen.

 


Jaa sosiaalisessa mediassa