20.09.2023

Keväällä neljä ensi-iltaa

Tampereen Teatterissa nähdään kevätkaudella neljä ensi-iltaa. Juha Siltasen uutuusnäytelmä Vieras eli Julmurin suviyö kertoo Heinrich Himmlerin Suomen-vierailusta vuonna 1942. Kolmen teatterin yhteistyönä valmistuu Juha Jokelan, Kaisa Helan, Ria Katajan ja Eeva Soivion käsikirjoittama ja osin omaelämäkerrallinen Eerika Rantasen tähänastinen elämä. Jukka Leistin kolmas laulua ja tekstejä yhdistävä musiikki-ilta Olavi Virta Ensemble Tunteellisella tuulella ammentaa herkkyytensä luonnosta ja sen monimuotoisuudesta. Jo aiemmin julkistettu Tommi Kinnusen kirjaan pohjautuva Ei kertonut katuvansa on seitsemän teatterin yhteistyö. 

VIERAS ELI JULMURIN SUVIYÖ

Juha Siltasen uusi näytelmä tuo natsi-Saksan pelätyimmän miehen, Heinrich Himmlerin, takaisin Sydän-Hämeeseen, josta tämä edellisen kerran lähti vähän yli 80 vuotta sitten. SS:n johtajan viikon mittainen Suomen-vierailu elokuussa 1942 oli aikanaan tarkoin varjeltu salaisuus, eikä kukaan vieläkään oikein tiedä, miksi hän tänne tuli. Visiittiin liittyi monia outoja yksityiskohtia, joista vähiten outo ei ollut suuren SS-johtajan kiinnostus majapaikkansa, huvila Petäyksen, sisäkköön. Paikalla on myös yksi historiamme salamyhkäisimmistä henkilöistä, Himmlerin virolaissuomalainen hieroja Felix Kersten. Paljastuuko nyt lopulta totuus hänen roolistaan 2. maailmansodan historiassa? Näytelmä ei väitä olevansa lopullinen totuus historiallisista tapahtumista, mutta se avaa näyttämölle yhden tulkinnan mysteerejä ja komiikkaa tihkuvasta vierailusta. 
Käsikirjoitus ja ohjaus Juha Siltanen. Rooleissa Konsta Laakso, Jarkko Tiainen, Antti Tiensuu, Matti Hakulinen, Arttu Soilumo, Annuska Hannula, Elina Rintala, Topi Kohonen.  
Kantaesitys 7.2.2024 Frenckell-näyttämöllä.

EERIKA RANTASEN TÄHÄNASTINEN ELÄMÄ

Hoitajaopintoihin liittyvät sairaalaharjoittelut, alkoholisti-isän kaikkialle seuraava varjo, sydämen ympäri muljauttava rakastuminen, seksi, ystävät, nuoren elämän surut ja riemut. Eerikan matka kohti aikuisuutta on täynnä kamppailua ja kipua. Neljäkymmentäviisivuotias Eerika katsoo elettyä taaksepäin, nuorta itseään kokeneempana ja viisaampana. Miten kaikesta selvittiin ja päädyttiin jotakuinkin tolkkupäisenä tähän? Lämmin, huumorin sävyttämä tarina pohjautuu väljästi näyttelijöiden omiin kokemuksiin.
Nimiroolissa Ria Kataja, kertojina ja muissa rooleissa Kaisa Hela ja Eeva Soivio, muusikkona Mila Laine. Ohjaus Juha Jokela. Käsikirjoitus Juha Jokela, Kaisa Hela, Ria Kataja ja Eeva Soivio. Esitys on Jyväskylän Kaupunginteatterin, Tampereen Teatterin ja Kansallisteatterin yhteistuotanto. 
Tampereen ensi-ilta 17.4.2024 Frenckell-näyttämöllä.

OLAVI VIRTA ENSEMBLE TUNTEELLISELLA TUULELLA

Nyt ollaan sydän auki ja tunteet pinnassa! Jukka Leistin ja yhtyeen kolmas musiikkiesitys koostuu eri säveltäjien tunteellisista kappaleista ja Leistin runoista ja ajatelmista. ”Tällä kertaa tunteet nousevat rakkaudesta luontoon ja sen monimuotoisuuteen. Olen kirjoittanut ötökkäajatelmia”, Leisti paljastaa. 
Kokoonpano: Jukka Leisti – laulu ja tekstit, Ari Kankaanpää – kitarat, Roope Hurmalainen – basso, Raimo Salmi – valosuunnittelu.
Ensi-ilta 15.2.2024 Kulttuuriravintola Kivessä

EI KERTONUT KATUVANSA

Sota Lapissa on ohi. Viisi naista kävelee poltetun maan halki. Heidän ainoa päämääränsä on säilyä hengissä ja palata takaisin elämään, jonka he luulivat jättäneensä taakseen. Koteihinsa käveleviä naisia yhdistää vain häpeä ja tieto vastassa olevasta vihasta. Tommi Kinnusen menestysteokseen pohjautuva näytelmä on kuvaus elämänjaksosta, josta ei koskaan enää puhuttu.
Ohjaus ja dramatisointi Mikko Roiha. Rooleissa Mari Turunen, Tiina Winter, Ulla Koivuranta, Jari-Pekka Rautiainen, Mari Pöytälaakso, Liisa Peltonen.
Yhteistyössä Kouvolan Teatteri, Turun kaupunginteatteri, Lahden Kaupunginteatteri, Tampereen Teatteri, Seinäjoen kaupunginteatteri, Hämeenlinnan Kaupunginteatteri sekä suomalais-berliiniläinen Vapaa Teatteri. 
Tampereen ensi-ilta 18.1.2024 Frenckell-näyttämöllä.


Jaa sosiaalisessa mediassa