Ensi-ilta

07.02.2024


Näyttämö

Frenckell

Katuosoite

Frenckellinaukio 2

Kesto

2 t 40 min, sisältää väliajan.


Genre

Draama

Esittely

Poistunut ohjelmistosta

★★★★★ Aamulehti
★★★★1/2 Kulttuuritoimitus.fi
★★★★★ Man Made Lifestyle

Juha Siltasen uusi näytelmä Vieras eli Julmurin suviyö tuo natsi-Saksan pelätyimmän miehen, Heinrich Himmlerin, takaisin Sydän-Hämeeseen, josta tämä edellisen kerran lähti vähän yli 80 vuotta sitten, samoihin aikoihin, kun Varsovan gheton kammottava tuhoaminen alkoi.

SS:n johtajan viikon mittainen Suomen-vierailu elokuussa 1942 oli aikanaan tarkoin varjeltu salaisuus, eikä kukaan vieläkään oikein tiedä, miksi hän tänne tuli. Lepäilläkseen Tyrvännön rantamaisemissa vai järjestämään Suomen juutalaisten luovutusta Saksaan? Tervehtimään Lapissa olleita SS-sotilaita? Vai tiesikö hän oikeastaan itsekään?

Visiittiin liittyi monia outoja yksityiskohtia, joista vähiten outo ei ollut suuren SS-johtajan kiinnostus majapaikkansa, huvila Petäyksen, sisäkköön. Iskikö kaasukammioiden herraan kesälesken henki? Omine sydämentykytyksineen seikkailevat kesäyössä myös Himmlerin oppaana toiminut luutnantti Eino E. Suolahti ja kirjava ryhmä poliiseja ja upseereja sekä kaksi muuta arvovieraita palvelevaa neitiä. Paikalla on myös yksi historiamme salamyhkäisimmistä henkilöistä, Himmlerin virolaissuomalainen hieroja Felix Kersten. Paljastuuko nyt lopulta totuus hänen roolistaan 2. maailmansodan historiassa?

Sodan kumu on kaukana, vielä hetken. Elokuinen hämärä ja sillanpääläinen ukonilma sekoittavat seurueen aiotut polut ja saattavat lomaa viettävän poliisijohtajan tilanteeseen, johon tämä ei koskaan olisi uskonut päätyvänsä.

Näytelmä ei väitä olevansa lopullinen totuus historiallisista tapahtumista, mutta se avaa näyttämölle yhden tulkinnan mysteerejä ja komiikkaa tihkuvasta vierailusta. Vieras eli Julmurin suviyö on eräänlainen komedia ja jännitysnäytelmä, mutta ennen kaikkea se on tarina rakkauksista, erilaisista – jokin niistä toivottu, jokin kielletty, jokin pelottava ja jokin sellainen, jota ei kukaan meistä enää ikinä haluaisi kokea. Samalla se on lähikuva miehestä, jonka nimi on kauhun synonyymi ja persoona monista myös oudolla tavalla kiehtova.

Lue Vieras eli Julmurin suviyö -esityksen käsiohjelma tästä.

Näyttelijät

Konsta Laakso
Heinrich Himmler

Konsta Laakso

Jarkko Tiainen
Felix Kersten

Jarkko Tiainen

Antti Tiensuu
Nenno Suolahti

Antti Tiensuu

Matti Hakulinen
Grothmann

Matti Hakulinen

Arttu Soilumo
Gerhard

Arttu Soilumo

Topi Kohonen
Kauhanen

Topi Kohonen

Tekijät

Käsikirjoitus ja ohjaus
Juha Siltanen
Lavastussuunnittelu
Jyrki Pylväs
Pukusuunnittelu
Mari Pajula
Valosuunnittelu
Mika Hiltunen
Äänisuunnittelu
Jouni Koskinen ja Olli-Pekka Pyysing

Arvostelut ja katsojakommentit

Arvostelut

Aamulehti, Ilari Leppäniemi

"Natsijohtajan Suomen-vierailusta kertova uutuusnäytelmä on Tampereen Teatterilta nappionnistuminen - - Loistava teksti. Sellainen on Juha Siltasen Vieras eli Julmurin suviyö, joka sai kantaesityksensä Tampereen Teatterin Frenckell-näyttämöllä keskiviikko-iltana. Uutuusnäytelmä kertoo SS-valtakunnanjohtaja Heinrich Himmlerin vierailusta Suomeen vuonna 1942. Käsikirjoituksessa on kaikki kohdillaan lähtökohtia myöden."

Kulttuuritoimitus.fi, Matti Mörttinen

"Siltasen teos on ehdottomasti tämän kevätkauden kärkipäätä Tampereella."

Tamperelainen, Katariina Fleming

"Juha Siltasen näytelmä saa huipputoteutuksen TT:n Frenckell-näyttämöllä. - - Esityksen näyttelijäntyö on erinomaista. "

Man Made Lifestyle, Gekko Paavilainen

"Näytelmän aihe voi kuulostaa epäkaupalliselta, jopa luotaantyöntävältä. Silti se on yksi parhaimmista näkemistäni näytelmistä. - - Juha Siltanen on käsikirjoittanut ja ohjannut taitavasti todellisen helmen. Näin monia tunnetiloja harvoin katsomossa kokee. Kevät tuo teattereihin tänä keväänä useita hyviksi kehuttuja näytelmiä. Tämän kamalan ja naurattavan suviyön tapahtumat on ehdottomasti jokaisen nähtävä. "

Katsojakommentit

Tutustu myös näihin

Draama
Syksyllä 2024

Ihmettä kaikki

Uutuusnäytelmä Juha Itkosen perheromaanista

Näyttämö: Frenckell

Seuraavat esitykset:

Osta lippu Lue lisää
Fantasiaseikkailu
Puhenäytelmä
Syksyllä 2024

Taru Sormusten herrasta

J. R. R. Tolkienin rakastettu klassikko. Tampereen Teatterin, Tampere-talon & Tampere Filharmonian suurtuotanto syksyllä 2024 Tampere-talossa

Näyttämö: Tampere-talo

Seuraavat esitykset:

Osta liput Lue lisää
Komedia
Syksyllä 2024

Vaimoni, Casanova

Leea Klemolan teatteriin sijoittuva raadollisen hauska komedia

Näyttämö: Frenckell

Seuraavat esitykset:

Osta lippu Lue lisää