Kuvassa Mari Turunen, esityksestä Hylkäämisen päivät

11.11.2022

Keväällä kaksi ensi-iltaa

Tampereen Teatterissa nähdään ensi keväänä kaksi ensi-iltaa. Elena Ferranten romaaniin pohjautuva Hylkäämisen päivät saa Suomen ensi-iltansa 8. helmikuuta Liisa Mustosen ohjaamana. Huhtikuussa nähdään Lahden kaupunginteatterin ja Tampereen Teatterin tuottama Tellervo Koiviston elämään pohjautuva Minä, Tellervo. Sen Tampereen ensi-ilta on 19. huhtikuuta.


Helmikuun ensi-ilta: Elena Ferranten Hylkäämisen päivät

Eräänä tavallisena päivänä, ihan tavallisen päivällisen päätteeksi Olgan mies ilmoittaa tarvitsevansa omaa aikaa. Hän muuttaa pois kotoa, ja myöhemmin selviää, että hänellä on toinen nainen. 

Hylkäämisen päivät on menestyskirjailija Elena Ferranten varhaistuotantoon kuuluva teos, joka nähdään nyt ensimmäistä kertaa Suomessa. ”Näytelmä on tulvillaan vauhtia, se on kuin toimintatrilleri”, kertoo ohjaaja Liisa Mustonen. ”Se on tiheä ja intensiivinen, se on hurja ja kauhea, mutta myös todella hauska ja tunnistettava.”

Rooleissa nähdään Mari Turunen, Tomi Alatalo, Ville Mikkonen, Elina Hietala ja Henry Hanikka. Suomen ensi-ilta on 8.2.2023 Frenckell-näyttämöllä.


Huhtikuun ensi-ilta: Anna Krogeruksen Minä, Tellervo

Minä, Tellervo kuvaa Tellervo Koiviston elämää poliittisena vaikuttajana, presidentti Mauno Koiviston puolisona ja yksityishenkilönä. Tellervon tie vie Punkalaitumen maaseudulta koko kansan tietoisuuteen, Presidentinlinnaan ja Katajanokan yksinäisiin iltoihin. Nuoresta ja herkästä Tellestä kasvaa tarkkanäköinen naisasianainen ja merkittävä julkisuudenhenkilö, Rouva Tellervo Koivisto. 

Uuden kotimaisen draaman takaa löytyvät näytelmäkirjailija Anna Krogerus ja ohjaaja Hilkka-Liisa Iivanainen. Esitys on Lahden kaupunginteatterin tuotantoa, osatuottajana toimii Tampereen Teatteri. Kantaesitys 18.1. Lahdessa, Tampereen ensi-ilta on 19.4. Frenckell-näyttämöllä.


Ohjelmistossa jatkavat

Häikäisevän vastaanoton saanut ja koko syksyn loppuunmyyty Anastasia-musikaali jatkaa kevätohjelmistossa 13.5. saakka. Kevään lipuista on jo nyt 50 prosenttia myyty ja varattu. Myös uusi musta komedia Stalin kuolee jatkaa Frenckell-näyttämöllä koko kevätkauden. Frankie ja Johnny kuun valossa -näytelmän viimeinen esitys nähdään 21.1. Frenckellissä.


Vierailuesitykset

Yli 100 000 katsojaa kerännyt, yleisön rakastama Kaikki äitini, kaikki tyttäreni palaa ohjelmistoon ja samalla vietetään esityksen 10-vuotisjuhlavuotta! Miitta Sorvalin, Sanna Stellanin ja Pirjo Heikkilän esitys äitien ja tyttärien välisestä suhteesta on lämmin ja hauska, viiltävä ja pirullinen. Esitykset 24.–25.2. Frenckell-näyttämöllä.

Näyttelijä Jarno Hyökyvaara kertoo henkilökohtaisen kasvutarinansa jalkapallon maailmasta. Pyöreä totuus pohjautuu Hyökyvaaran omiin kokemuksiin ammattijalkapalloilijana. Esitys käsittelee auktoriteetteja, työpaikkakiusaamista, omien valintojen merkitystä sekä menettämisen pelkoa. Esitykset 8.3., 22.3. ja 3.5. Kulttuuriravintola Kivessä.

Pentti Saaritsan taiteen innoittamina säveltäjä Eero Ojanen, laulaja Monna Kamu ja näyttelijä Erkki Saarela valmistivat esityksen Mutta minulla ei olisi rakkautta…, jossa eri taiteenalat yhdistävät voimansa. Esitykset 9.2. ja 30.3. Kulttuuriravintola Kivessä.

Seela Sella ja muusikko Anne-Mari Kivimäki esittävät Martti Joenpolven novelliin pohjautuvan esityksen Kauan kukkineet omenapuut. Se kertoo omaa tietään kulkevasta Klaarasta vanhustentalossa. Kun kuolema vie väkeä ympäriltä, Klaaralla on kiire elää. Esitykset 31.3.–1.4. Frenckell-näyttämöllä.

Joutsenlauluni on Aliisa Pulkkisen esittämä hauska ja haikea kuolinsiivous. Taloyhtiön putkiremontti on tulossa, mutta yksi ovi pysyy kiinni. Sen takana asuu Ainailona Hopea, kypsään ikään ehtinyt näyttelijätär. Esitykset 8.2., 15.2. ja 22.2. Kulttuuriravintola Kivessä.

Liekki on Antti Tiensuun monologiesitys Leonard Cohenin runoista. Cohenin lauluteksteistäkin tuttuja rakkauden ja kaipuun teemoja sävyttää musta huumori. Esitykset 15.3., 29.3. ja 12.4. Kulttuuriravintola Kivessä.


Jaa sosiaalisessa mediassa