Ensi-ilta

30.01.2020


Näyttämö

Frenckell

Katuosoite

Frenckellinaukio 2

Kesto

2 t

Väliaika

Kyllä


Genre

Esittely

Niskavuoren Heta on kertomus ihmisistä, jotka kamppailevat itsensä rakastamisen kanssa. Se on kertomus naisesta, joka hylättiin ja häpäistiin. Se on kertomus naisesta, joka ei kykene anteeksiantoon. Rangaistessaan itseään hän hylkää läheisensä.

Teos on intensiivinen ja säkenöivä kannanotto ihmisen itsekeskeisyyteen. Viime vuosisadan alkupuolelle sijoittuvan tarinan kehykset, kuten Hetaa ohjaava riittämättömyys, ovat monille edelleen tutut.

Hella Wuolijoen klassikkoteos on Liisa Mustosen ohjauksessa raikkaaksi tuuletettu unohtamatta sen kipeitä teemoja ja taitavaa kerrontaa.

Esitys sisältää voimakkaita valoefektejä.

Niskavuoren Hetan oheismateriaali (pdf)

Niskavuoren Heta -näytelmään liittyvät tehtävät ovat valmistaneet Eeva Humalamäki, Paula Jalo, Mika Kiiskinen, Virpi Matala, Soile Mäkisalo, Eija Piikkilä, Sari Ruokonen, Marjo Vuori ja Taina Vähämäki

Näyttelijät

Matti Hakulinen
Santeri

Matti Hakulinen

Annuska Hannula
Siipirikko, Aliina

Annuska Hannula

Jukka Leisti
Juhani, Roope, Vallesmanni

Jukka Leisti

Elina Rintala
Mari ja muita emäntiä

Elina Rintala

Ritva Jalonen
Loviisa ja muita emäntiä

Ritva Jalonen

Antti Tiensuu
Jaakko, kylänmiehiä

Antti Tiensuu

Tekijät

Työryhmä

Ohjaus
Liisa Mustonen
Lavasuunnittelu
Mikko Saastamoinen
Pukusuunnittelu
Mari Pajula
Valosuunnittelu
Tiiti Hynninen
Äänisuunnittelu
Maura Korhonen
Koreografi
Nina Mamia
Kampausten ja maskien suunnittelu
Kirsi Rintala

Tekijänoikeuksien valvoja

Agency North
Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat

Arvostelut ja katsojakommentit

Arvostelut

Helsingin Sanomat, Lauri Meri

"Syvälle suomalaiseen sielunmaisemaan osuva Niskavuoren Heta sai yleisön nyyhkimään Tampereella. Eeva Hakulinen on kiinnostava valinta rusthollin petetyn mamsellin vahvaan rooliin."

Matti Pulkkinen, Pirkanmaan Lehtitalo

"Tampereen Teatterin Niskavuoren Heta on ehdoton tapaus Suomen teatteritarjonnassa vuonna 2020. – – Esitys on kassamagneetti, joka vetää Niskavuori-fanit valtakunnan eri puolilta Frenckell-näyttämön kotoisiin suojiin."

Nina Lehtinen, Aamulehti

"Heta on kova jätkä – ja Tampereen Teatterin Niskavuoren Heta Eeva Hakulisen huipputulkinta"

Anne Välinoro, Kulttuuritoimitus.fi

"On nautinnollista seurata, miten varmasti Hakulinen kuljettaa emäntähirviötään katkeruuden ja vihan maastossa."

Katariina Fleming, Tamperelainen

"TT:n Niskavuoren Heta on huippuesitys – Kevään iloisin yllätys"

Rolf Bamberg, Demokraatti

"Niskavuoren Heta on Liisa Mustosen ohjaamana täyttä timanttia: kirkas ja kova. En muista yhdenkään näkemäni Niskavuori-näytelmän uponneen joka repliikillään, jokaisella harkitulla eleellään näin suoraan ihon alle. Mustonen on puhdistanut kaiken turhan. Ei kliseistä ruraalikuvastoa, ei patetiaa replikoinnissa, ei hössöttäviä santroja kevennyksinä. Jää vain kova ydin: ahneus, ylpeys, kohtuuttomuus, kateus. – – Hakulinen on komeasti sisällä tämän näyttämöteoksen perusvireen kanssa: kirkastettua näyttelijäntyötä, jossa kovuus on tarkkuutta, ei hampaiden kiristelyä ja teatraalisia mulkaisuja."

Maija-Riitta Merikanto, Pirkkalainen

"TT:n Heta tarjoaa kaikin tavoin nautinnollista katsottavaa. Entuudestaan tuttu tarina pitää katsojan tiukassa otteessa koko esityksen ajan."

Jussi Kareinen, Keskipohjanmaa

"Intensiivinen, kompaktisti pariin tuntiin puristettu tarina etenee kuin juna kohti dramaattista loppuaan. – – [Eeva] Hakulinen elää joka solullaan elämänhaaveissaan petetyn niskavuorelaisen säätyläisen tyttären tuskaa. Hetan kovuus kouraisee katsojaa viimeiselle penkkiriville saakka. Hakulinen on sikälikin kiinnostava valinta Hetan rooliin, että hänen sanoisinko eteerinen habituksensa ei vastaa mielikuvaa hurjasta tahtonaisesta. Lopun dramaattinen murtuminen on koskettavuudessaan osa tamperelaista teatterihistoriaa. Yksikään silmäpari ei voinut ensi-illassa esityksen kliimaksia liikuttumatta seurata."

Gekko Paavilainen, Man Made Lifestyle

"Hakulisen roolisuoritus on puhdasta puhtautta ja hän on Hetana kuin kanto. Juurevasti päätöksissään, liikkumaton, jääräpäinen. Antaa roolinsa myötä katsojille juuri sen verran mitä tarvitaan. Pysyvyyttä ja päätöstä. Aukustin roolin vetää tunnepuolella järevän alitsuvasti Teijo Eloranta. Pitkään aikaan en ole tällä lavalla moista miesvoimaa roolissa nähnyt näin hienon antautuvasti tehdyn."

Heikki Syrjänen, Keskustori.fi

"Eeva Hakulisen koko näytelmää kannattava jäätävän hieno ja ehjä näkemys Hetasta nosti ensi-iltayleisön loppukiitoksissa seisomaan. Kokenut näyttelijä ei vain näytellyt vaan eli täysillä Hetan elämää. Siksi varmaan osa yleisöstä itki Hetan kanssa. Kaiken saavuttanut ja kuitenkin menettänyt voimanainen Heta tuli iholle, samoin humaani renkimiehensä Akusti. En muista, koska olisin noin herkällä piirrolla tehtyä mieshahmoa nähnyt näyttämöllä. Kiitos Teijo Eloranta. Tippa linssissä olin, kun Akusti kuoli. Harvoin on näytelmä ensi-illassa näin valmis. Yhtään löysää hetkeä ei teoksessa ollut. Erityiskiitokset oivaltavalle lavastukselle ja luovalle äänisuunnittelulle. Menkää nyt hyvät ihmiset parhainta teatteria katsomaan. Vahva suositus."

Tampester Teatro

"Frenckellin Heta on suoranainen ihme"

Katsojakommentit

Tutustu myös näihin

Fantasiaseikkailu
Puhenäytelmä
Syksyllä 2024

Taru Sormusten herrasta

J. R. R. Tolkienin rakastettu klassikko. Tampereen Teatterin, Tampere-talon & Tampere Filharmonian suurtuotanto syksyllä 2024 Tampere-talossa

Näyttämö: Tampere-talo

Seuraavat esitykset:

Osta liput Lue lisää
Komedia
Syksyllä 2024

Vaimoni, Casanova

Leea Klemolan teatteriin sijoittuva raadollisen hauska komedia

Näyttämö: Frenckell

Seuraavat esitykset:

Osta lippu Lue lisää
Draama
Syksyllä 2024

Ihmettä kaikki

Uutuusnäytelmä Juha Itkosen perheromaanista

Näyttämö: Frenckell

Seuraavat esitykset:

Osta lippu Lue lisää