Ensi-ilta

13.09.2019


Näyttämö

Päänäyttämö

Katuosoite

Keskustori 2

Kesto

2 t 30 min

Väliaika

Kyllä


Genre

Esittely

Notre Damen kellonsoittaja jatkaa Tampereen Teatterin upeiden musikaalituotantojen sarjaa.

Notre Damen kellonsoittaja perustuu Disneyn animaatioelokuvaan ja Victor Hugon samannimiseen romaaniin. Musikaali kertoo rohkeudesta ja sorrosta, vihasta ja rakkaudesta – taistelusta paremman maailman puolesta. Sen jännittävät ja mukaansatempaavat tapahtumat sijoittuvat 1400-luvun lopun Pariisiin.

Kellonsoittaja Quasimodo on hyväsydäminen mutta epämuodostunut hylkiö. Kyttyräselkäisenä hän on elänyt koko ikänsä Notre Damen katedraalin suojissa, sieltä koskaan poistumatta. Yksi päivä muuttaa Quasimodon, hänen isäntänsä arkkidiakoni Claude Frollon, oikeudentuntoisen mustalaistyttö Esmeraldan ja urhoollisen kapteeni Phoebusin elämät ikiajoiksi.

Musikaalin on luonut Oscar-palkittu kaksikko, Alan Menken (mm. Aladdin, Pieni merenneito, Kaunotar ja hirviö) ja Stephen Schwartz (mm. Egyptin prinssi, Pocahontas) sekä Peter Parnell. Lumoava musiikki perustuu Disney-elokuvan musiikkiin sekä musikaalia varten sävellettyyn musiikkiin. Suomennoksesta vastaa Mikko Koivusalo.

Suosittelemme musikaalia yli 12-vuotiaille.

Lue ja kuuntele ennakkojuttuja:

Yle Uutiset Pirkanmaa (Yle Areena kohdasta 4:55)

Aamulehti: Kinky-Boots tähden rohkea ratkaisu

Radio Sun: Petrus Kähkönen Tampereen Teatterin suurmusikaali Notre Damen kellonsoittajan päärooliin

Näyttelijät

Petrus Kähkönen
Quasimodo

Petrus Kähkönen

Josefin Silén
Esmeralda

Josefin Silén

Ilkka Hämäläinen
Claude Frollo

Ilkka Hämäläinen

Lari Halme
Phoebus

Lari Halme

Antti Lang
Clopin

Antti Lang

Risto Korhonen
Kertoja / Kuningas Louis

Risto Korhonen

Pia Piltz
Florica

Pia Piltz

Arttu Ratinen
Fredrik / Isä Dupin

Arttu Ratinen

Helena Rängman
Kivipatsas 1, / Ensemble

Helena Rängman

Elina Rintala
Kivipatsas 2

Elina Rintala

Pyry Smolander
Kivipatsas 3

Pyry Smolander

Matti Hakulinen
Kivipatsas 4

Matti Hakulinen

Petteri Loukio
St. Aphrodisius

Petteri Loukio

Klaara Haapanen

Kamarikuoro Tampere Cappella

Suomen Teatteriopiston opiskelijoita

13 hengen orkesteri

Tekijät

Alkuperä

Romaanin kirjoittaja
Victor Hugo
Esityslupa
Music Theatre International Europe
Musiikki
Alan Menken
Laulujen sanat
Stephen Schwartz
Käsikirjoitus
Peter Parnell
Suomennos
Mikko Koivusalo

Työryhmä

Ohjaus
Georg Malvius
Musiikin johto
Martin Segerstråle
Lavastussuunnittelu
Marjatta Kuivasto
Pukusuunnittelu
Ellen Cairns
Koreografia
Adrienne Åbjörn
Valosuunnittelu
Raimo Salmi
Äänisuunnittelu
Ivan Bavard
Äänisuunnittelu
Jaakko Virmavirta
Videot
Heikki Järvinen

Arvostelut ja katsojakommentit

Arvostelut

Helsingin Sanomat, Lauri Meri

"Notre Damen kellonsoittaja on viiden tähden musikaali: ”Katsojan ei tarvitse muuta kuin pitää aistinsa auki”. Tampereen Teatterissa paneudutaan esitykseen niin huolella, että katsojan silmissä koko teatteri muuttuu katedraaliksi."

Aamulehti, Maarit Saarelainen

"Tampereen Teatterin Notre Damen kellonsoittajan loppu saa katsojan kaivamaan nenäliinat esiin. Petrus Kähkösen herkkä Quasimodo kasvaa sankarihahmoksi."

Hämeen Sanomat, Aksu Piippo

"Notre Damen kellonsoittaja jatkaa laadukkaasti tehtyjen musikaalien sarjaa Tampereen Teatterissa. Esitys sekä kuulostaa että näyttää hienolta, ja se sisältää useita hienoja yksittäisiä suorituksia."

Eeva, Tiina Laaninen

"Kun katsoo Notre Damen kellonsoittajaa, unohtaa olevansa teatterissa. Musikaali on niin upea ja kokonaisvaltainen elämys, että tuntuu kuin hengittäisi katedraalissa, kaduilla ja kaltereiden takana."

Maaseudun Tulevaisuus, Laura Kuivalahti

"Tampereen Teatterin Notre Damen kellonsoittaja on täydellinen suoritus. Silénin ääni lumoaa katsojat, ja Ilkka Hämäläinen tulkitsee voimallisesti vallasta sokaistuneen Claude Frollon roolin. Myös kivipatsaat, näyttävät tanssikohtaukset ja veistoksiksi maskeeratut kuorolaiset saavat hengen salpautumaan. – – Kaikkein suurimmat suitsutukset ansaitsee Petrus Kähkönen, joka muuntautuu yleisön edessä häkellyttävällä taidolla kyttyräselkäiseksi erakoksi. Järisyttävän upeissa lavasteissa vaivattomasti kieppuvaa näyttelijää ei voi kuin ihailla."

Keskisuomalainen, Maarit Cederberg

"Quasimodo hurmaa – Tampereen Teatterin sovitus Victor Hugon klassikkoromaanista onnistuu itkettämään ja naurattamaan."

Kulttuuriuutiset, Janica Brander

"Tampereen Teatterin Notre Damen kellonsoittaja on komein Tampereella tähän mennessä nähty musikaali"

Etelä-Suomen Sanomat, Maarit Cederberg

"Quasimodo hurmaa hirviönä"

Pirkanmaan Lehtitalo, Matti Pulkkinen

"Briljantti toteutus syntyy tekijöidensä ehdottomasta rakkaudesta Victor Hugon luomiin hahmoihin."

Tamperelainen, Katariina Fleming

"Notre Damen kellonsoittaja on huikea. Heti alkukohtaus salpaa hengityksen"

Liisan seikkailut, Liisa Talvitie

"Tampereen Teatterin Notre Damen kellonsoittaja on upea musikaali ja syvästi inhimillinen kertomus meistä ihmisistä"

Isyyspakkaus

"Disneyn Notre Damen kellonsoittaja -musikaali avautui Tampereen Teatterissa kaksi viikkoa sitten, ja Georg Malviuksen ohjaama esitys on kerännyt jo pitkän liudan ylistäviä arvioita. Eikä ihme, sillä tarina on hyvin vaikuttava ja toteutus huippuluokkaa."

Pirkkalainen, Antti Jokinen

"Ohoh: Risto Korhosella on hunajainen lauluääni."

Voima

"Tampereen teatterin tulkinta on tyylikäs ja vahva. Musikaali on vähintään yhtä ajankohtainen tänä päivänä kuin Hugon aikaan."

Man Made Lifestyle, Karri Harju

"Visuaalisesti vaikuttava kokonaisuus syntyy upeista kuvista, jotka vievät parikymmenhenkisen ensemblen kanssa katsojat katedraalin katoilta, karnevaalivilinään ja salaiselle Ihmeiden aukiolle. Miten hienoja siirtymiä ja miten ketterästi Petrus Kähkönen lavasteissa kiipeääkään! Ja miten hauskasti gargoilit tuovat ripauksen komediaa tarinaan! Kivipatsaiden henkiin herääminen onkin toteutettu varsin taitavasti."

Me Viisi

"Notre Damen kellonsoittaja on sanalla sanoen huikea – Superlatiivit loppuvat kesken sitä ylistäessä!"

One Night in Theatre

"Marjatta Kuivaston lavastus on yksi Tampereen Teatterin tuotannon päätähdistä. Silmissäni näkyi todennäköisesti sydämiä, kun astuin sisään saliin ja ensimmäisenä minua vastassa oli iso gargoilipatsas ja lyijylasi-ikkunoita. Lavasteet ulottuvat reilusti näyttämön ulkopuolelle ja muuttavat koko teatterisalin katedraaliksi, mitä Raimo Salmen kaunis valosuunnittelu täydentää. Erilaiset räystäspirut ovat juuri niin persoonallisia kuin pitääkin, kellotorni on toteutettu fiksusti ja lavastuksen osat liikkuvat paikoilleen ja pois kuin huomaamatta."

Smackthejack

"Täytyy sanoa, että melkoinen musikaaliohjaajavelho tuo Malvius. Hän pystyy sovittamaan isoista teattereista tutun maailmanluokan musikaalin pienempään suomalaiseen teatteriin niin, ettei eroa juuri huomaa. Tampereen Teatterin Notre Damen kellonsoittaja on huippuammattitaidolla toteutettua kansainvälistä musiikkiteatteria."

Erinomaisuutta

"Kyllä tämän takia kannatti tehdä musikaalireissu Tampereelle!"

Tiia K – Minäkö keski-ikäinen?

"Dotre Damen kellonsoittaja musikaali oli järisyttävän hyvä. Mitä heittäytymistä, mitä näyttelemistä, koreografia, asut, kuoro, soittimet, kaikki viimeistä piirtoa myöten täydellistä. Dotre Damen kellonsoittaja kokonaisuudessaan on paras musikaali mitä olen ikinä kokenyt."

Teatterikärpäsen puraisuja

"… ja aivan k-ä-s-i-t-t-ä-m-ä-t-t-ö-m-ä-n sielukas, koskettava ja uskottava Petrus Kähkönen – mies, ääni ja karisma. Harvalla on sellainen ääni, että liikutun kyyneliin sen kauneudesta ja soinnista. Joskus jahkailen pitkäänkin, että nousisiko aplodeeraamaan seisaaltaan, nyt en miettinyt hetkeäkään. Teki mieli nousta ylös jokaisen soolon jälkeen!"

Kaksi kriitikkoa

"Aidosti täydet tähdet antaisin, jos antaisimme tähtiä. Ehkä tähtiä kirkkaampi pisteytys on silti se, että haluaisin nähdä Tampereen Notre Damen kellonsoittajan uudestaan, ehkä sitten parvekkeelta."

Optimismia ja energiaa

"Pääroolien esittäjät, niin kuin koko muukin näyttelijäkaarti on huikea. Upean lavastuksen ja ammattilaisten keskellä unohdin täysin olevani keskellä Tamperetta, niin maailmanluokan musikaali on kyseessä."

Curiouser & Curiouser by Noora Näppilä

"Ensimmäiset ihastuksen vilunväreet kiirivät päästä varpaisiin, kun esitystä oli kulunut vasta muutaman minuutin verran. Parvekkeelle vievät ovet avautuivat ja patsaiksi puetut kuorolaiset ottivat paikkansa parvekkeen kaiteen viereltä. Henkeäsalpaavat nuotit ja sävelet täyttivät salin ja tuttu melodia lennätti minut Pariisiin."

Keskustori.fi, Jaana Hakala

"Notre Damen kellonsoittaja on niin rikas ja täyteläinen teos, että sanalliset kuvailut jäävät auttamatta vajaiksi. Tämä täytyy kokea itse! Vahva, vahva suositus."

Sateenkaarenmaalari

"Tampeeen teatteri tarjoaa toinen toistaan loisteliaampi lavasteita, mukaansatempaavia musikaalinumeroita ja koskettavan tarinan, jolla on humaani sydän."

Ranteita myöjen taikinasa

"Tämä suosittu musikaali Notre Damen kellonsoittaja sai välillä kananlihalle ja välillä herkistymään. Kertakaikkiaan viiden tähden näytelmä! Ja mitkä upeat lavasteet, varsinkin ne upeat isot kirkonkellot jäivät mieleeni. Korvia hivelevä musikki, joka välillä oli aivan kuin ooperatason musiikkia. Puhuvat ja liikkuvat patsaat olivat mahtava ja hauska idea."

Teatterin kummitus

"Kellot soi että tuntuu – Petrus Kähkönen tekee herkän ja lämpimän Quasimodon vaativan roolin upean tarkasti."

Katsojakommentit

Tutustu myös näihin

Fantasiaseikkailu
Puhenäytelmä
Syksyllä 2024

Taru Sormusten herrasta

J. R. R. Tolkienin rakastettu klassikko. Tampereen Teatterin, Tampere-talon & Tampere Filharmonian suurtuotanto syksyllä 2024 Tampere-talossa

Näyttämö: Tampere-talo

Seuraavat esitykset:

Osta liput Lue lisää
Komedia
Syksyllä 2024

Vaimoni, Casanova

Leea Klemolan teatteriin sijoittuva raadollisen hauska komedia

Näyttämö: Frenckell

Seuraavat esitykset:

Osta lippu Lue lisää
Draama
Syksyllä 2024

Ihmettä kaikki

Uutuusnäytelmä Juha Itkosen perheromaanista

Näyttämö: Frenckell

Seuraavat esitykset:

Osta lippu Lue lisää